Mám pro vás skvělou zprávu! Léto skončí až za 4 dny, 13 hodin a 44 minut nebo taky 6 583 minut či 395 040 sekund. Konkrétně 22. září 2013 ve 22:44. Tak proč si ještě rychle neudělat vysloveně letní, broskvový (nebo nektarinkový) koláč?
Přiznám se, že recept na tento koláč jsem pro vás měla připravený už pár týdnů a plánovala ho s vámi sdílet sdílet během krásného letního počasí, ale okolnosti tomu chtěly, že jsem se k němu dostala až teď. Některé věci se zkrátka naplánovat nedají… Tak snad vás ještě na sklonku léta potěší, zvláště když v obchodě ještě bez problémů koupíte jak broskve, tak nektarinky.
Asi nejsem jediná, kdo podzim zrovna nemusí a snaží se léto protáhnout co to jen jde. Pošmourné počasí, krátké dny a hlavně nízké teploty oznamující blížící zimu, není nic pro mě. Jediné, co mě dokáže v tomto období zvednout náladu, jsou vysloveně podzimní pokrmy. Už teď se mně sbíhají sliny při pomyšlení na dýňový nebo jablečný koláč, chilli nebo jakoukoliv vydatnou polévku. Ale o tom až příští týden. Ještě na tento pátek pro vás chystám recept na bezkonkurenční čokoládovou zmrzlinu, ale už příští týden se můžete těšit na vysloveně podzimní recept. Přeji vám krásný konec léta!
broskvový koláč
Ingredients
- na těsto:
- 1 1/4 hrnku (160g) hladké mouky
- 8 PL (113 g) másla
- 1 PL krupicového cukru
- 1/4 ČL soli
- 3 PL ledové vody
náplň:
- 800 - 1000 g broskví (nebo nektarinek), oloupaných a nakrájených na větší plátky
- 4 PL hladké mouky
- ½ ČL skořice
- špetka soli
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 2 PL (30 g) másla, nakrájené na kostičky
- rozšlehaný žloutek s 2 PL vody, na potření
- cukr krystal na posypání
Instructions
těsto:
- V míse smícháme mouku, cukr a sůl a přidáme na kostičky nakrájené máslo. Máslo zapracujeme do těsta (bude z něho hrubá krupice).
- Přidáme vodu a těsto zpracujeme dohladka na vále.
- Zabalíme do fólie nebo vložíme do igelitového sáčku a vložíme do lednice na min. 2 hodiny, nebo přes noc. Zároveň můžeme dát těsto zamrazit na max. 2 měsíce.
náplň:
- Ve větší míse smícháme mouku, skořici a sůl. Přidáme broskve a vanilkový extrakt a lehce promícháme.
příprava koláče:
- Jakmile je těsto vychlazené a my jsme připraveni koláč péct, předehřejeme troubu na 200°C.
- Koláčovou formu velikosti 22 cm lehce vymažeme máslem.
- Z dvou třetin těsta vyválíme kruh, kterým vyložíme koláčovou formu. Přebytečné části odřízneme nebo srolujeme dovnitř.
- Na těsto vložíme připravenou náplň. Urovnáme ji a dáme na ní na kostičky nakrájené máslo.
- Ze zbylé třetiny těsta (a zbylých odřezků těsta) vyválíme kruh, který položíme na ovoce. Přesahující části srolujeme/ zastrkáme do formy, příp. odřízneme.
- Do těsta uděláme nožem pár zářezů a potřeme rozšlehaným žloutkem s vodou. Posypeme 2 PL krystalového cukru.
- Pečeme v předehřáté troubě 45 - 50 minut s tím, že jakmile začne vrchní část koláče tmavnout, přikryjeme ho alobalem, nebo na ní položíme kus pečícího papíru.
- Podáváme jen tak, nebo ozdobené šlehačkou a karamelovým sirupem, vanilkovou zmrzlinou, atd.
Káča says
Nějak nevím kde se stala chyba.. Těsta bylo hrozně málo (ano, má forma má 22cm a ano, měla jsem všechno naváženo správně), šíleně se lepilo, když jsem jej vyválela mezi dvěma kusy pečícího papíru, tak jako každé křehké těsto, které jsem kdy dělala, tak mi nešel přemístit do formy.. Když se mi to asi po půl hodinovém (bez přehánění) snažení povedlo, tak jsem stejně shledala, že je to hrozitánsky tenké a na několika místech i protrhlé (a že jsem byla nějak opatrná) a okamžitě by se pod náporem ovoce rozmáčelo, tak jsem se rozloučila s typickým pie-ovým vzhledem, kvůli kterému jsem vlastně koláč pekla, a zbylou třetinu těsta natlačila na nejslabší místa (i tak by to toho těsta sneslo mnohem víc). Navíc se obávám, že jste do receptu na náplň zapomněla napsat cukr. Já, už úplně vyřízená z krocení těsta a ještě v šoku nad tímto zjištěním, jsem nakonec dala asi půl hrnku a bylo to akorát. Nedovedu si představit, že by to bylo jedlé bez něj.. Takže příště určitě dát cukr do broskví a udělat tak 2x víc těsta. I přes to, že můj koláč vypadá naprosto jinak než Váš, bych Vám chtěla poděkovat za krásné stránky, které moc ráda navštěvuji a za inspiraci k vytvoření koláče. U žádného jiného receptu od Vás se mi nikdy nic podobného nestalo, tak fakt nevím..
Jarka says
Milá Káčo, moc děkuji za zpětnou vazbu a pochvalu 🙂 Strašně těžko se mně odpovídá na tyto dotazy, protože jsem u toho nebyla a nevím, kde se mohla stát chyba 🙁 Projdu si recept ještě jednou, jestli jsem se třeba někde nepřeklepla, byla jsem zrovna v posledních týdnech těhotenství 🙂 a tam je všechno možné. Jinak ale fotím vždy to, co vytvořím a postup, množství surovin si vždy pečlivě zapisuji, ale je mně líto, že Vám nemůžu lépe poradit. 🙁 Mějte se krásně a ještě jednou děkuji za pochvalu! 🙂
Rady says
Mám úplně stejnou zkušenost jako Káča. Těsta tak polovic co by bylo potřeba a hrozně se lepilo. Nakonec jsem ho do formy natlačila, neměla jsem trpělivost s dalším pokusem ho vyválet a na vršek mi také nezbylo. Do náplně jsem cukr nepřidávala a bylo to akorát 🙂 Ale je pravda, že mi celkově cukru moc nedáváme, takže i pro to mě recept zaujal, že je prakticky bez cukru. Jinak výsledek chuťově moc dobrý a moc díky za něj, jen příště teda dělám dvojnásobné množství těsta, aby se s tím vůbec něco dalo provést.
Míša says
Ahoj, bohužel musím souhlasit s předešlými komentáři, těsto, že je lepivejsi ani tak nevadí, dá se tvarovat rukama, ale nevystačilo na hořejšek, tudíž jsem udělala doprostřed jen drobné malé srdíčko …
Majda says
Ahoj všem,
Já moc děkuji za recept, za mě bylo těsta až až, nakonec nahoře bylo tolik proužků, že už to skoro nebyla mřížka ? Koláč je pořád v troubě, ale určitě bude výborný.