Hrozně ráda pracuji se sezónními potravinami. Meloun nebo jahody v zimě mě vážně neberou, ale léto si bez broskví nebo nektarinek nedokážu vůbec představit. A proto, než zmizí zase z pultů, jsem se snažila s nimi něco podniknout. Čokolády nebo brownies na různé způsoby bylo poslední dobou docela dost a tak jsem hledala nějaký letní, a hlavně osvěžující, dezert.
Panna cotta je italská klasika. Jednoduchý a dokonalý letní dezert, který vykouzlíte za 5 minut a pak se jen budete přemlouvat, abyste ho nesnědli dřív, než pořádně vychladne. Celý ten zázrak spočívá pouze v povaření smetany, mléka a cukru a smíchání se želatinou a vanilkou. Potom hlavně nechat pořádně vychladit, přidat navrch nějaké letní ovoce nebo třeba broskvové pyré, a voilà. Osvěžující letní dezert je na světě. Pokud budete dělat verzi pro dospělé, nebojte se přidat i likér. Budou vás za to mít rádi.
panna cotta s broskvovým pyré
Ingredients
na panna cotta:
- 1 1/2 hrnku (355 ml) plnotučného mléka
- 1/2 šálku (120 ml) smetany ke šlehání, 31%
- 7 g želatiny
- 1/3 hrnku (75 g) krystalového cukru
- 1/2 ČL (2,5 ml) vanilkového extraktu
na broskvové pyré:
- 300 g broskví, oloupaných a nakrájených na kostičky
- 1 PL broskvového likéru (volitelné)
- 2 – 4 PL krupicového cukru (podle sladkosti broskví)
Instructions
panna cotta:
- ¼ hrnku (60 ml) mléka nalijeme do malé misky a posypeme želatinou. Necháme stát 5 minut.
- Mezitím smícháme ve středně velkém hrnci zbylé mléko a smetanu, přidáme cukr a na nižším stupni přivedeme k varu.
- Hrnec sundáme z plotny a přidáme vanilkový extrakt a želatinu v mléce.
- Metlou jemně vymícháme dohladka a následně rozdělíme do 4 – 6 sklenic/ misek.
- Necháme v lednici vychladit.
broskvové pyré:
- Všechny suroviny rozmixujeme v klasickém mixeru nebo ponorným mixerem dohladka. Zkontrolujeme sladkost – můžeme cukr přidat, nebo naopak na začátku použít méně cukru a postupně přidávat.
- Pyré opatrně nalijeme na lehce vychlazenou/ ztuhlou panna cotta a necháme řádně vychladit.
Sára says
Dobrý den,
panna cottu dle Vašeho receptu jsem dělala už podruhé za 2 dny, a je to opravdu skvělý dezert!!
Už se těším až vyzkouším další lákavé recepty!!
Jarka says
Moc děkuji, Sáro! 🙂