Právě jsem si procházela fotky receptů a o tento se s vámi musím podělit. Nechápu, proč mně to tak dlouho trvalo. Koláč s borůvkami a velmi jemnou chutí citrónu. Ideální na letní snídani nebo nedělní odpolední dezert. Kdo by odolal!
Tento koláč je jednoduchý a přitom je to rychlá klasika. Nakrájený vypadá lákavě. Chutná výborně. Je neuvěřitelně vláčný a během letní sezóny je možné s jeho příchutěmi experimentovat. Roste vám na zahradě rybíz? Vyměňte ho za borůvky. Bude možná trochu kyselejší, ale v kombinaci s cukrovou polevou se ta kyselost vyrovná.
Na nic nečekejte a udělejte si tento borůvkový koláč ještě před koncem léta. Jeho snadná příprava nestojí snad ani za zmínku, krásně se peče a vevnitř na vás čekají šťavnaté borůvky (nebo jiné letní ovoce). Pokud byste si snad hlídali kalorie, můžete cukrovou polevu vynechat. Osobně bych to ale nedoporučovala, protože koláči dodá ten správný šmrnc. Hmmm, kéž by léto bylo teprve na svém začátku!
borůvkovo-citrónový koláč
Ingredients
koláč:
- 1 1/4 hrnku (160 g) polohrubé mouky
- 1 ČL prášku do pečiva
- 1/4 ČL soli
- 1/2 šálku hrnku (113 g) másla, pokojové teploty
- 113 g smetanového sýru (např. Philadelphia, Lučina smetanová), pokojové teploty
- 2/3 hrnku (150 g) krupicového cukru
- 2 vejce
- 1 PL vanilkového extraktu
- 2 PL strouhané citrónové kůry
- 1 hrnek čerstvých nebo mražených borůvek
poleva:
- 113 g smetanového sýru (např. Philadelphia, Lučina smetanová), pokojové teploty
- 4 PL (113 g) másla, pokojové teploty
- 1 1/2 hrnku (185 g) moučkového cukru
- 1 ČL vanilkového extraktu
Instructions
koláč:
- Troubu předehřejeme na 180°C a bochníkovou pečící formu (vel. 26x11 cm) vymažeme máslem a vysypeme mouku.
- Ve středně velké míse smícháme mouku, prášek do pečiva a sůl. Odložíme.
- V kuchyňském robotu utřeme máslo, smetanový sýr a cukr do pěny, asi 2 minuty.
- Přidáme vejce, jedno po druhém a řádně promícháme. Přidáme vanilkový extrakt, citrónovou kůru a promícháme.
- Do máslové směsi pomalu přidáme směs mouky a jemně promícháme stěrkou.
- Nakonec jemně vmícháme borůvky.
- Těsto nalijeme do připravené pečící formy a pečeme cca 55-65 minut nebo dokud špejle zapíchnutá doprostřed koláče není po vytažení suchá.
- Necháme vychladnout.
poleva:
- V kuchyňském robotu utřeme máslo se smetanovým cuktrm a pomalu přidáváme moučkový cukr, ušleháme do hladka. Přidáme vanilkový extrakt. In a stand mixer or large bowl, cream butter and cream cheese until smooth.
- Necháme lehce vychladnout a opatrně naneseme na vychlazený koláč.
- Před podáváním necháme vychladnout v lednici, až poleva ztuhne.
Napsat komentář