Ačkoliv enchiladas u nás doma opravdu milujeme, když jsem v restauraci, tak si je nikdy neobjednám. (Asi proto, že si ty svoje nejlepší tradiční enchiladas můžu udělat, kdy chci.) Toto svoje pravidlo jsem ale porušila, když jsme byli naposledy v restauraci Las Adelitas. Kdysi jsme ji objevili skoro náhodou, a to když jsme opravdu usilovně hledali vysloveně autentickou mexickou restauraci v Praze. Vrátili jsme se zrovna z dovolené z Mexika a byli jsme zmlsaní. A tak jsme Las Adelitas vyzkoušeli a bylo vymalováno. Autentické jídlo, autentická atmosféra, sečteno a podtrženo, nejlepší mexická restaurace v Praze, kterou jsme vyzkoušeli. A že jsme vyzkoušeli snad každou. Ale zpátky k enchiladas verdes, tedy zeleným enchiladas. Nemohla jsem na ně totiž přestat myslet.
Zelené enchiladas se od tradičních enchiladas liší v tom, že je v nich zelená omáčka, tedy salsa verde. Ta se připravuje ze zelených rajčat tomatillos, koriandru, a chilli papriček. Protože je obvykle dost ostrá, zjemnila jsem ji kysanou smetanou a vytvořila tak krémovější omáčku. Jinak se zelené enchiladas připravují podobně, jako tradiční. Tortilly naplníte směsí masa, avokáda a sýra, srolujete a zalité omáčkou a posypané necháte zapéct. Avokádo můžete buď nakrájet na plátky nebo kostičky, případně ho můžete rozmačkat vidličkou nahrubo tak, jako jsem to udělala já. Měla jsem je totiž přezrálá a krájet je moc nešlo.
Tyto echiladas se velmi rychle zařadily na seznam našich oblíbených jídel. I když jsem použila salsu z obchodu, která svoji roli splnila úžasně, už teď spřádám plány na domácí zelenou salsu, abych mohla ovlivnit její ostrost, tedy spíše její neostrost a jídlo tak podat i dětem. Každopádně jsem šťastná, že mám osvědčený recept jak na tradiční, tak zelené enchiladas. Příště se můžete těšit na enchiladas vegetariánské.
kuřecí enchiladas se salsa verde a avokádem
Ingredients
na omáčku:
- 1 PL másla
- 1 jalapeño paprička, nakrájená nadrobno
- 2 stroužky česneku, utřené
- 1 PL hladké mouky
- 1 hrnek (240 ml) kuřecího vývaru
- 1 ČL kumínu (římský kmín, comino)
- 1/4 ČL soli
- 1/4 ČL čerstvě umletého pepře
- 1/4 hrneku čerstvého koriandru, nasekaného
- 1 hrnek (250 g) salsy verde (zelené salsy)
- 1/2 hrnku (120 g) kysané smetany
na echiladas:
- 500 g kuřecích prsou
- 300 g čedaru, nastrouhaného (200 + 100 g)
- 1 - 2 čerstvé zelené cibulky, nakrájené na slabé plátky
- 3 avokáda, rozmačkaná (ne nakrájená na slabší plátky)
- 8 pšeničných tortil (vel. 10"- 25 cm)
Instructions
- Kuřecí prsa uvaříme v osolené vodě, necháme lehce vychladnout a vidličkou "roztrháme" nebo nakrájíme menší kousky.
- Ve středně velké pánvi rozpustíme máslo, přidáme jalapeño papričku, česnek a za stálého mícháme smažíme asi 1 minutu.
- Přidáme mouku a metlou mícháme další 2 minuty.
- Přidáme vývar, kumín, sůl a pepř a přivedeme k varu. Jakmile směs bublá, vmícháme salsu, koriandr a kysanou smetanu. Sundáme z plotny.
- Předehřejeme troubu na 250°C.
- Dno zapékací mísy, např. velikosti 35 x 25 cm vymažeme máslem a nalijeme do ní asi 2/3 omáčky.
- Na tortilly rovnoměrně rozetřeme rozmačkané avokádo (nebo dáme plátky), na ně maso, sýr a cibulku. Srolujeme a vložíme na omáčku do zapékací mísy.
- Jakmile máme všechny tortilly naplněné a v zapékací míse, nalijeme na ně zbytek omáčky a rovnoměrně ji rozprostřeme. Zapékací mísu přikryjeme poklopem, nebo alobalem.
- Vložíme do vyhřáté trouby na 250°C a pečeme cca 20 minut.
- Po 20 minutách víko, resp. alobal sundáme a tortilly posypeme zbylým sýrem (100 g).
- Posypeme posekaným koriandrem a podáváme.
Martina says
Vynikajici! Delala jsem vcera a musim rict, ze takto jsem si na doma pripravenem receptu s tortilama jeste nepochutnala. Moc dekuju!
Jarka says
Tak to mám velkou radost! Moc děkuji! 🙂