V horkých letních dnech, přesně takových jako bylo pár předchozích, mě nebaví vařit. Ale uznejte, kdo by chtěl stát u plotny a vymýšlet komplikovaná jídla? Kolikrát by mně k jídlu stačil obyčejný salát nebo nějaký sendvič, ale uvědomuji si, že celé léto by to takto asi nešlo. Proto vyhledávám jídla, která jsou rychlá na přípravu, a jsou zároveň lehce stravitelná a osvěžující. Přesně jako vychlazený těstovinový salát.
Salát Caprese je typický italský a jednoduchý salát z nakrájené čerstvé mozzarelly, rajčat a bazalky, ochucený solí, olivovým olejem a balsamikem. Pro mě se salát Caprese rovná léto. A pokud přidáme těstoviny, máme těstovinový salát Caprese.
Základem salátu je příprava dresinku – spaříme bazalkové listy a ty potom rozmixujeme s ostatními přísadami, tedy olivovým olejem, balsamikem, pepřem, paprikou, solí a cibulkou. Pokud se vám v obchodě podaří natrefit na bílý ocet balsamico, použijte ho místo klasického. S ním bude mít dresink zářivější barvu, ale co do chuti nepoznáte rozdíl. Já jsem bohužel to štěstí neměla anebo jsem málo hledala, ale i tak jsme si tento vysloveně letní salát vychutnali.
těstovinový salát Caprese
Ingredients
- 2 až 3 plné hrsti čerstvých bazalkových lístků
- 500 gr těstovin fussilli
- 1/2 hrnku (120 ml) extra panenského olivového oleje
- 1/2 hrnku (120 ml) octa balsamico (pokud najdete v obchodě bílý, použijte bílý)
- 1 čerstvá zelená cibulka, nakrájená na kousky
- 1 ČL soli
- 1/4 ČL čerstvě mletého černého pepře
- 1/4 ČL červených papriček
- 200 g mozzarelly v nálevu, nakrájené na kostičky
- 200 g cherry rajčat, nakrájených na půlky/ čtvrtky
- 2 PL kapar (volitelné) - nepoužila jsem
Instructions
- Těstoviny uvaříme podle návodu a vložíme do velké mísy.
- Bazalkové lístky propláchneme a vložíme do středně velké misky, přidáme 1/2 ČL soli a zalijeme vařící vodou. Necháme v horké vodě 30 sekund, potom je rychle scedíme v cedníku a vymačkáme z nich vodu.
- Bazalku, olivový volej, ocet, cibulku, sůl, papričky a černý pepř vložíme do hlubší nádoby (nebo do mixeru) a ponorným mixerem (nebo v klasickém mixeru) rozmixujeme dohladka.
- Dresink vmícháme do těstovin a důkladně promícháme.
- Přidáme mozzarellu, rajčata a kapary (používáme-li). Lehce promícháme.
- Necháme vychladit v lednici, cca 1 - 2 hodiny.
- Salát můžeme uchovat v lednici přikrytý až 3 dny, jen bazalka začne po prvním dni ztrácet zelenou barvu.
velmi lehce převzato a upraveno z: Food Network
barbora says
výborný, děkuji za inspiraci. bára
Jarka says
Moc děkuji, Barboro!