Léto je v plném proudu a našemu psovi je opravdu horko. S nikým nemluví a pravidelně se schovává v rohu pod stolem nebo se chladí o dlažbu v předsíni.
Já jsem ráda, že takto to řešit nemusím. Místo toho obvykle sáhnu po domácí zmrzlině a mým jediným problémem je, jakou příchuť si zrovna dneska dám. Od té doby, co mám domácí zmrzlinovač je domácí zmrzlina letní dezert číslo 1.
Nemáte zmrzlinovač? Počkejte, neutíkejte! I tak si můžete vytvořit výbornou, nešizenou domácí zmrzlinu. Následující postupy jsou přímo pro vás.
Existují dvě metody ke zmrazení vaší domácí zmrzliny – buď ručním nebo ponorným mixérem (metoda 1) nebo zcela ručně (metoda 2). Nejlepších výsledků dosáhnete pomocí mixéru a David Lebovitz, od kterého jsem tento postup převzala, ho doporučuje.
Metoda 1 – příprava domácí zmrzliny bez zmrzlinovače
1. Připravíme si pudinkový /vaječný krém podle pokynů v receptu. Necháme ho vychladit tak, jak je uvedeno v receptu.
2. Vychlazenou směs vyndáme z lednice a promícháme gumovou stěrkou. Nalijeme do vhodné nádoby (nádoby, která je vhodná do mrazáku). Přikryjeme krytem nebo fólií. Vložíme do mrazáku na 2 hodiny.
3. Po dvou hodinách vyndáme z mrazáku a ručním mixérem rozmixujeme hrudky, které se začínají tvořit. Opět přikryjeme a vložíme do mrazáku na 2 hodiny.
4. Opět vyndáme z mrazáku a promixujeme ručním mixérem. Směs by teď již měla být zmrzlá, ale pořád řídká k podávání. Pokud není dostatečně zmrzlá, dáme ji zpátky do mrazáku. Po 30 minutách zkontrolujeme a opět rozmixujeme. Jakmile je zmrzlina lépe zmrzlá, přidáme přísady (pokud je používáme – např. oříšky, čokoládu, atd.) a už nemixujeme.
5. Nalijeme do plastové krabice (např. od zmrzliny), řádně přikryjeme a dáme do mrazáku k úplnému zmrazení.
Metoda 2 – příprava domácí zmrzliny bez zmrzlinovače
1. Připravíme si pudinkový /vaječný krém podle pokynů v receptu. Necháme ho vychladit tak, jak je uvedeno v receptu.
2. Vychlazenou směs vyndáme z lednice a promícháme gumovou stěrkou. Nalijeme do vhodné nádoby (nádoby, která je vhodná do mrazáku) a přikryjeme krytem nebo fólií. Vložíme do mrazáku na 45 minut.
3. Jakmile začne krém mrznout při okrajích, vyndáme ho z mrazáku a pořádně rozmícháme/ rozšleháme vidličkou/ metlou, abychom rozbili zmrzlé kousky. Vrátíme do mrazáku.
4. Dále zmrzlinu každých 30 minut kontrolujeme a vždy pořádně rozmícháme hrudky metlou. Bude to trvat přibližně 2 – 3 hodiny než bude mít zmrzlina správnou konzistenci. Přidáme přísady (pokud je používáme – např. oříšky, čokoládu, atd.) a jen promícháme.
5. Nalijeme do plastové krabice (např. od zmrzliny), řádně přikryjeme a dáme do mrazáku k úplnému zmrazení.
převzato z: David Lebovitz
Nákup domácího zmrzlinovače
Ano, uznávám, zmrzlinovač není zrovna spotřebič, který by musel být v každé domácnosti. Ale pokud máte zmrzlinu rádi a kupujete vaničku třeba 1 až 2 krát za měsíc, doporučila bych vám si ho pořídit. V dnešní době se dá dostačující zmrzlinovač pořídit i od 600 Kč do 1000 Kč. Při výběru doporučuji soustředit se na objem nádoby. Recepty, které zveřejňuji obvykle připraví 1 litr zmrzliny. Proto je vhodné, aby nádoba měla objem alespoň 1.5 litru.
Tak jak jste na tom? Zvažujete, že si ho pořídíte?
Jana says
My máme tento zmrzlinovač http://www.hyperzbozi.cz/vyrobniky-zmrzliny/vyrobniky-zmrzliny-ic-8500-zmrzlinovac-delonghi a jsme moc spokojeni. Na léto prostě super pomocník! A domácí zmrzka se s tou kupovanou nedá prostě srovnávat!
Jitka says
Dobrý den, vaše stránky jsem objevila teprve nedávno, ale už teď se těším na zkoušení vašich receptů a tímto děkuji za inspiraci. Chtěla jsem se zeptat, poslední dobou kupujeme pouze ty drahé zmrzliny od Haagen dasz, už loni jsem chtěli kupovat zmrzlinovač a letos bych ho chtěla už konečně pořídit a začít s domácí zmrzlinou.
Koukala jsem na odkaz na Váš zmrzlinovač, který máte.
Co jsem stačila vyčíst, tak se musí dát ještě zmrzlina domrazit, nejsou v ní poté krystalky? Děkuji moc.
Jarka says
Milá Jitko, moc děkuji za pochvalu! Ano, musí se ještě „domrazit“, ale hodně záleží na tom, jak vychladlá je směs předtím než se dá do zmrzlinovače. Každopádně krystalky v ní vůbec nejsou, nemusíte se bát. Po zmrzlinovači je skoro hotová, jedná se skutečně jen o takové domrznutí. Pokud máte rádi zmrzlinu, vůbec nad jeho koupí neváhejte. Budete překvapená, jaké možnosti se Vám pak otevřou 🙂 Mějte se krásně!