Domácí zmrzlina je něco, bez čeho si léto už ani neumím představit. Od té doby, co mám zmrzlinovač (a to je více jak 2 roky), už ani jinou nejím. Standardně máme v mrazáku jeden, nebo i dva druhy, ale zmrzlinovač je neustále v pohotovosti, když mě přepadne mlsná nebo třeba potřeba vyzkoušet novou příchuť. Ale pak jsou příchuti, které testovat nemusím, protože je mám otestované několikrát. Mezi ně určitě patří čokoládová (o té někdy příště) a pravá vanilková.
Asi vás nepřekvapí, že zmrzlina, kterou kupujete v obchodě, není vlastně zmrzlina. Výrobky, které se objevují na pultech pod označením „zmrzlina,“ jsou převážně mražené krémy, na jejichž výrobu se používají rostlinné tuky (výrobky z rostlinných olejů a tuků jsou levnější). K příchutím zmrzliny nepoužívají často výrobci originální ingredienci, ale náhražky, umělá ochucovadla a barviva. (zdroj wiki)
Udělat si domácí zmrzlinu je přitom hrozně jednoduché. Základními surovinami té pravé, domácí zmrzliny jsou mléko, smetana, cukr a vaječné žloutky. Z nich umícháte vaječný / pudinkový krém, který necháte vychladnout a potom zamrazíte. Pomocí zmrzlinovače je to hračka. V dnešní době není zmrzlinovač věc nedostupná. Ano, určitě existují přístroje, jejichž pořizovací cena je zbytečně vysoká, ale na to domácí zmrzlinování vám stačí přístroj do do 1000 – 1500 Kč. (Já sama mám zmrzlinovač, který jsem si objednávala z německého Amazonu, a jsem s ním nadmíru spokojená.) A když už vás tento recept přesvědčí si ho pořídit, tak jen doporučím, abyste si vybrali takový, který má větší nádobu, a to alespoň 1,5 litru.
Pokud zmrzlinovač nemáte, nezoufejte. Už na pondělí pro vás připravuji článek o tom, jak si udělat domácí zmrzlinu bez zmrzlinovače.
Veselé zmrzlinování!
{ domácí } pravá vanilková zmrzlina
Ingredients
- 1 hrnek (240 ml) plnotučného mléka
- ¾ hrnku (170 g) krupicového cukru
- 2 hrnky (480 ml) smetany ke šlehání (31%)
- špetka soli
- 1 vanilkový lusk
- 6 žloutků
- ¾ ČL vanilkového extraktu
Instructions
- Ve středně velkém hrnci smícháme mléko, cukr, 1 hrnek (240 ml) smetany a sůl.
- Vanilkový lusk podélně rozkrojíme a semena vyškrábeme. Semena i lusk vložíme do hrnce k mléčné směsi.
- Za stálého míchání směs zahřejeme na mírném ohni, dokud se cukr nerozpustí.
- Přikryjeme pokličkou, odstraníme z plotny a necháme louhovat při pokojové teplotě 30 minut.
- Druhý hrnek smetany (240 ml) nalijeme do větší mísy a dáme přes ní (jemné/ husté) síto.
- Žloutky rozšleháme v středně velké míse a pomalu je nalijeme do ohřáté mléčné směsi, neustále šleháme (abychom je neuvařili).
- Hrnec vrátíme zpět na plotnu a zahříváme na mírném stupni. Neustále šleháme, zvláště dno hrnce, abychom směs nespálili. Jakmile směs dosáhne teploty 75 - 80°C, sundáme hrnec z plotny. Směs zhoustne.
- Pudinkovou směs nalijeme přes jemné síto do mísy se smetanou. Řádně promícháme.
- Přidáme vanilkový extrakt a necháme vychladnout cca 1 hodinu při pokojové teplotě, potom nejméně 8 hodin (ideálně přes noc) v lednici.
- Až bude směs vychlazená, můžeme ji připravit ve zmrzlinovači podle návodu.
převzato z: The Perfect Scoop, autor: David Lebovitz
Eva says
Můžete poradit, jak ji připravit, ale čokoládovou? Kam přidat třeba rozehřátou čokoládu v jaké fázi?
Jarka says
Milá Evo,
ono to s tou čokoládovou nebude tak jednoduché. 🙂 Připravuje se totiž jinak než tato vanilková. Pokud ale vydržíme, nahodím do konce týdne recept na tu nejlepší čokoládovou zmrzlinu, kterou jste kdy jedla 🙂 Už ji mám nafocenou, recept rozepsaný, jen ji musím dotlačit online 🙂
Nina says
Zdravim Vas Jarko a diky za dalsi inspiraci 🙂 Slehate smes s vejci na plotne el.slehacem nebo rucne metlickou? Nemate jeste nejaky prakticky tip pro vyrobu teto zmrzliny? Diky a preji pekne jaro!
Jarka says
Milá Nino, moc děkuji! 🙂 Šlehám normální metlou, ale vážně hodně, skoro pořád, hustota směsi se totiž může změnit z minuty na minutu a hned se připálit. Praktický tip? 🙂 Pokud dodržíte postup, musí se podařit. Hlavně nevynechejte to přelití přes jemné síto, bude tak krásně jemná. Ať se podaří! Mějte se krásně!
Šárka says
Dobrý den, Jarko,
máte krásné stránky plné úžasných receptů. Děkujeme za ně 🙂
Chci se dnes pustit do vanilkové zmrzliny, ale nemám svůj extrakt, teprve si ho budu dělat.
Mohu domácí extrakt nahradit třeba kupovaným nebo je lepší použít třeba dva lusky místo jednoho?
Děkuji moc za odpověď.
Šárka
Jarka says
Milá Šárko, moc děkuji! Určitě můžete, mně se teď podařilo moji 1/2 litrovou lahev rozbít a taky jsem musela sáhnout po kupovaném, i náhražkách. Musím teď 2 měsíce počkat, než se udělá ten nový. Velké ponaučení 🙂 rozdělte si ho alespoň do 2 lahviček, aby se Vám nestalo to, co mně. 🙂 Mějte se krásně!
Šárka says
Děkuji moc‘
Jana says
Dobrý den, Jarko,
Zmrzlina je vynikající, děkuji moc za recept, ještě budu dělat čokoládovou. Nemáte ještě nějaký recept na ovocné zmrzliny, hlavně tedy jahodovou a citrónovou?
Děkuji za odpověď
Jana
Jarka says
Milá Jano,
moc děkuji! Jsem ráda, že chutná, z čokoládové budete unešená 🙂 Tipy na ovovné mám, už jsem dělala, jen jsem se ještě nedostala ke zveřejnění, resp. dřív jsme je snědli. Skoro vždy používám kuchařku od Davida Lebovitze, která je bezkonkurenční na zmrzliny, tak jestli chcete, můžu Vám nějaké poslat do mailu. Jen to bude v angličtině… Mějte se!
Jana says
Jestli Vás můžu poprosit, tak prosím zašlete mi je do mailu. Děkuji moc!
Jana says
Dobrý den,
Váš recept určitě není špatný, ale pravá vanilková zmrzlina se nevaří přímo na plotýnce, ale ve vodní lázni. Dá to hodně práce, zabere to víc času, ale je nejlepší. Nic se nemusí cedit, protože ji nemůžete připálit a neudělá Vám to hrudky.. Stejně tak se dělá vaječný koňak. Musíte mít trpělivost a v nádobě s kulatým dnem/kotlík/ míchat tak dlouho, až tekutina zhoustne, což Vám zaručují žloutky..
Po vychladnutí ji už dělejte ve zmrzlinovači, aby byla hladká.
Jako dětem nám ji vařil tatínek/cukrář/v zimě, protože naši neměli /před 60ti lety/ ani mrazák, ani zmrzlinovač.
Vzali jsme kotlík se zmrzlinou/tekutou/, mísu a do ní natloukli venku led ze sudu, Do toho se položil kotlík a s nim se rychle ručně točilo a zmrzlina se dělala po okraji nádoby .
Bylo to pracné, ale pro nás děti zábavné, Jinak bychom ani zmrzlinu neměli, nebylo na ní.
Jana
Zdenka says
Dobrý den,
Předem všechno nejlepší k nedávnému svátku Jarušek. Vaše vanilková zmrzlina je chuťově bezkonkurenční. Jen mi moc netuhne (ani jednou ze tří pokusů). Jsem kuchař – začátečník, tím to nejspíš bude. Nenapadá Vás, kde můžu dělat chybu? Zmrzlinovačem to není. V bodě 7 – směs zhoustne – tak mně prosím neee.
Mohla bych Vás též požádat o zaslání dalších zmrzlinových receptů v AJ na mail?
Moc děkuju.
Jarka says
Milá Zdenko, tipuji, že to bude tím, že Vám směs nezhoustne, ale proč, to bohužel nedokáži říct, protože bych u toho musela být 🙁 Jen mě napadá, že ji možná sundaváte z plotny dřív, možná se bojíte, že ji uvaříte? Zkuste ji tam klidně nechat déle, když bude horká, nebude tak hustá jako pudink, bude hustější, asi bych to přirovnala k pudinku na buchtičky s krémem, ten je taky řidší, ale potom – když ji dáte na noc do lednice a necháte pořádně vychladit, tedy předtím, než ji budete dávat do zmrzlinovače, měla by být hodně hustá, že v ní bude chvilku i lžíce stát. Každopádně já, když mně zmrzlinovač ohlásí, že je hotová, ji stejně nemám úplně zmrzlou tak, že by se dala kopečkovat. Dám ji do plastové krabice a do mrazáku na pár hodin a teprve potom ji můžu kopečkovat. Recepty pošlu, jen mně prosím dejte chvilku, příští týden až budu doma se k tomu dostanu. 🙂 Děkuji! Mějte se!
Věra says
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Chci udělat dětem tuto zmrzlinu,ale do formiček na nanuky a nevím jak to udělat,protože se to v těchto malých formičkách pochopitelně směs míchat nedá. Myslíte že když bych do formiček nalila směs hned po odležení v lednici ( po těch 8-mi hodinách ) tak by to bylo ok?Díky za radu
Jarka says
Milá Věro, já bych ji do formiček nalila po kroku 4 – v obou případech. Ona nebude ještě hodně zmrzlá, naopak půjde lžící bez problému porcovat a bude skutečně poměrně dost řídká tak, abyste ji do formiček mohla normálně naporcovat. Mějte se!
Bara says
Dobrý den,
musím dát zmrzlinu do zmrzlinovače, nebo stačí dát do mrazáku? Děkuji
Jarka says
Milá Báro,
do zmrzlinovače určitě dát musíme, pokud nemáte, mrkněte na http://www.chute-sveta.cz/jak-udelat-domaci-zmrzlinu-bez-zmrzlinovace/ – je tam postup, jak ji udělat bez něj. Ale jen tak ji do mrazáku dát nemůžete, to byste z ní měla tuhou hmotu.
Jindřich says
Ahoj recept určitě vyzkouším jen se bojím že to přeženu s tou teplotou při vaření, nemám teploměr kterým bych si to ohlídal a od oka 85 stupňů nepoznám 🙂
Jarka says
Jindřichu, pokud ze směsi neuděláte míchaná vajíčka, tak to bude v pohodě 🙂 Ale vážně, určitě poznáte, až se to bude blížit k bodu varu, tak raději sundejte o chvilku dřív než později. 🙂
Luboš says
Děkuji autorce těchto úžasných stránek za nádherné recepty, především jsou stravitelně napsány, tak je pochopí i amater. Jestli mohu poprosit o recepty – kuchařku od Davida Lebovitze na mail.
Děkuji Lubo
Jarka says
Moc děkuji, Luboši! Kuchařku pošlu, jen ji mám ve starém počítači a bude pár dní trvat, než se k ní dostanu. 🙂
Jitka says
Dobrý den Jarko,
děkuji za Vaše stránky, už dlouho jsem takové hledala. Vše, co jsem od Vás zkusila bylo vynikající, a už jinam pro inspiraci nechodím.:-) Tolik zmrzliny jako toto léto jsme snad nikdy nesnědli.
Chtěla jsem se Vás zeptat, jak děláte ten vanilkový extrakt? V obchodech ho nemůžu nikde sehnat, jen vanilkové aroma..
Děkuji za odpověď.
Jarka says
Milá Jitko, moc děkuji! Jsem ráda, že se Vám stránky a recepty líbí 🙂 Když kliknete u tohoto receptu v seznamu surovin na vanilkový extrakt, otevře se Vám nový link s popisem – resp. s jeho receptem. Mějte se krásně!
Iva says
Dobrý den,
včera jsem si domů přinesla nový zmrzlinovač a dnes hledám inspiraci na vyzkoušení. Vaše recepty vypadají úžasně, slibuji, že budu zkoušet jeden po druhém. Pokud by to šlo, také bych poprosila o zaslání receptů od Davida L.
Moc děkuji a přeji mnoho kuchařských i jiných úspěchů.
Iva
Kuba says
Díky za super recept! Nakonec jsem ani nedával aroma. Jen na můj vkus by to sneslo o něco míň cukru. 🙂
Katka says
Tak me taky bohuzel nezhoustla, tak nevim cim to je. Ty zloutky maji byt vic naslehane?(ja jsem je spis jen zamichala). Teplotu jsem dodrzela a nic, tak jsem to tam pri 80 stupnich chvili nechala (zacalo do delat bublinky) a nepomohlo to. Skoda, nemate radu proc se nepovedla?
Katka says
Tak nakonec jsem hmotu naslehala slehacem a dala do mrazaku a vypada to, ze to bude jedle. Jen bych se pro jistotu chtela zeptat jestli ta smes se zloutky se ma slehat intenzivne jako el. Mixerem nebo jen promichavat aby se nepripalila? A ta druha slehacka se necha jak je nebo se nasleha? Jinak uz nevim cim to, ze nezhoustla.
Jarka says
Milá Katko, vůbec nešlehat mixerem, stačí jen klasickou metlou. Směs nebude vysloveně hustá jako puding, ale zároveň nebude řídká jako mléko. Zhoustne taky, když se vychladí v lednici přes noc.
tatiana says
Ahoj,
už som robila aj ovocnú aj vanilkovú zmrzku a v oboch prípadoch bol výsledok síce fajn ale zmrzka nebola úplne krémova ale mala akúsi zrnitú konzistenciu a po olízaní zostáva na lyžičke povlak. Nevieš čím by to mohlo byť? Jedine čo dávam inak je že nedávam 31% smotanu ale 33%. Žeby tým? A ešte mám otázku, keď dávam pudingovú zmes do smotany cez sitko, má byť úplne vychladnutá aby bola teplota oboch rovnaká?
Ďakujem.
Jarka says
Milá Tatiano, to mě moc mrzí, ale těžko radit, když jsem u toho nebyla 🙁 Smetanou to ale určitě nebude. Postupovala jste přesně podle instrukcí? Nechala jste směs vychladit přes noc v lednici, než jste ji dala do zmrzlinovače? Pokud byla zrnitá, tak se mně zdá, jestli se tam nějak nedostala „voda“, nějak nesrazila pára, nebyla možná dostatečně vychlazená?
Radek says
Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, potom, co jsem vyndal zmrzlinu ze zmrzlinovače, tak jsem ji dal do misky a do mrazáku, později jsem chtěl zmrzlinu nakopečkovat, ale byla příliš ztuhlá, musel jsem ji nechat chvíli venku, aby to šlo. Dá se tomuto nějak předejít? Děkuji Radek
Linda says
Milá Jarko,
zkusila jsem zmrzlinu podle tohohle receptu a lepší vanilkovou zmrzlinu jsem snad asi ještě neochutnala 🙂
Mohla bych vás taky poprosit o zaslání kuchařky od Davida Lebovitze na mail?
Děkuji předem.
Linda