Zvedněte ruku, jestli neznáte americké čokoládové cookies, tedy chocolate chip cookies. Našel se někdo? Já myslím, že ne.
Americké čokoládové cookies, tedy chocolate chip cookies jsou sušenky jejichž základní surovinou je čokoláda nebo čokoládové lupínky (to je překvapení, že?). Tradiční recept obsahuje máslo, hnědý a bílý cukr, vejce, jedlou sodu nebo prášek do pečiva, mouku a čokoládu. V závislosti na poměru surovin, míchání nebo době pečení budou některé cookies měkké a jiné naopak křupavé (zdroj wiki). Tyto jsou m.ě.k.k.é. Přesně takové, jaké je mám ráda. Žádné extra výmysly. Prostě americké čokoládové, a hlavně měkké, cookies.
Přiznám se, že toto není první, ale určitě ani poslední recept na čokoládové cookies, který jsem zkoušela. Najít ten správný recept na ty nejlepší, zkrátka perfektní americké cookies beru skoro jako svoje poslání. Pro tuto chvíli bych ale hledání ukončila, protože tento recept splňuje všechny moje požadavky na dokonalé cookies. Nedá se jim vůbec nic vytknout. Jsou voňavé, plné čokolády a hlavně, měkké. Jen se na mě nezlobte, pokud za nějakou dobu přijdu s novým receptem na cookies a budu vám tvrdit, že jsou dokonalejší. Prozatím si jdu ale nalít sklenici studeného mléka a zakousnout se do této dobroty.
(Pokud vám tyto cookies chutnaly, nezapomeňte vyzkoušet taky tyto!)
{ americké } čokoládové cookies
Notes
Klíčem k úspěchu těch správných amerických cookies (aby nebyly křupavé, ale naopak vláčné a měkké) je správná konzistence másla - nesmí být ani rozpuštěné, ani moc změklé, ale změklé tak akorát. Tzn. měkké, ale pořád tužší.
Ingredients
- 1 hrnek (225 g) másla, pokojové teploty
- 1 hrnek (225 g) krupicového cukru
- 1 hrnek (200 g) hnědého třtinového cukru
- 3 vejce
- 1 ČL soli
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 1 1/2 ČL jedlé sody
- 3 1/2 hrnku (435 g) hladké mouky
- 400 g mléčné čokolády, nakrájené na kousky vel. mezi 5 - 10 mm
Instructions
- Troubu předehřejeme na 190°C a plechy vyložíme pečícím papírem.
- V kuchyňském robotu ušleháme máslo s oběma cukry, cca 5 minut.
- Přidáme vejce a šleháme další 2 až 3 minut až směs trochu zesvětlí.
- Vmícháme sůl, vanilku, jedlou sodu a promícháme.
- Nakonec přidáme mouku s nakrájenou čokoládu a řádně promícháme. Těsto bude hutné.
- Směs nabíráme a dávkujeme polévkovou lžící (nebo dávkovačem na zmrzlinu), a lehce z něho vytvarujeme kouli velikosti cca 3 - 4 cm. Každá koule by měla být stejně velká. Kouli lehce stlačíme, aby z ní byla placka cca 5 cm široká a 1 cm vysoká.
- Pečeme 10 - 12 minut jenom na spodním ohřevu, nebo dokud okraje nejsou lehce nazlátlé, ale střed je stále měkký.
- Cookies necháme vychladnout na plechu, cca 5 - 10 minut dokud neztuhnou a bude s nimi možná manipulace.
- Uchováváme v uzavřené nádobě.
Katee says
Ahoj, chtěla bych se zeptat,
1 ČL soli- čl-lžíce? nebo lžička
1 ČL vanilkového extraktu-lžice nebo lžička?
1 1/2 ČL jedlé sody-1 a půl lžíce?
3 1/2 hrnku (435 g) hladké mouky- tři a půl?M
Jarka says
Ano: 🙂
ČL = čajová lžička
PL = polévková lžíce
3 1/2 = 3.5 atd.
Nebo třeba 1 1/4 = 1.25; 2 3/4 = 2.75 atd.
Šárka says
Dobré ráno :-),probudily jsme se s chutí na cookies a zajímá mě jak dlouho asi tak vydrží při skladování? Děkuju Š
Jarka says
Dobré ráno Šárko, 3-4 dny v řádně uzavřené (vzduchotěsné) nádobě. Krásný víkend!
Lenka says
Dobrý den, cookies jsou výborné. Pekla jsem je příteli a už jiné nechce 🙂 Děkuji za recept
Jarka says
🙂 děkuji Lenko!
Hana says
Dobry den, uz jsem zkousela snad milion receptu na cookies, vcetne original Nestle chocolate chip cookies a vsechny jsou vzdy krupave. tak pristi ytden mam v planu ty vase, snad se povedou.
dekuju za recept.
taky bych chtela zkusit domaci Orea 😉
Thu ha says
Dobrý den, mohla bych se zeptat, zda-li když suroviny na přípravu zredukuju o polovinu, zda-li to nějak neuškodí. Děkuji
Jarka says
Milá Thu ha – pokud zachováte naprosto stejný poměr, tak by určitě nemělo 🙂
siska says
Dobrý den, dnes jsem zkoušela vaše cookies(přesně tyto) a vůbec ale vůbec se nepovedly, je to hmota,placka co můžu tak akorát vyhodit. Přesto sem postupovala krok za korkem dle vašeho receptu. Kde myslíte že sem udělala chybu? Děkuji
Jarka says
Milá Sisko, to mě mrzí! Ale bohužel vůbec nevím, co se mohlo stát. 🙁 Možná pečené moc dlouho (každá trouba peče jinak), konzistence másla, apod.? Musela bych u Vás být a vidět to, abych Vám mohla lépe odpovědět. Mějte se krásně!
Jana says
Dělám už asi 3tí recept a vždy to dopadne stejně. Hnědá placka. Vůbec to nevypadá jako cookies. Nevím co dělám špatně:(
Jarka says
Jano, já bych je musela vidět, abych Vám mohla říct alespoň přibližně, co je třeba špatně. Pošlete mně třeba fotku na mail. Fotím ale jen to, co ve skutečnosti udělám, tak snad se brzy podaří. Příští týden budu dávat další recept na cookies, tak vyzkoušíte ten a uvidíte. 🙂
Katka says
Dobrý den, myslíte, že by se dala polovina množství mouky nahradit třeba celozrnou? Jsem zastánkyně zdravé výživy, ale sušenky vypadají báječně, tak mne napadlo jestli by se daly trošku přilepšit tou celozrnou moukou. 🙂 Předem děkuji za odpověď!
Jarka says
Milá Katko, použití celozrnné mouky bude vyžadovat trochu experimentování. Začněte nahrazením 1 hrnku hladké mouky (125 g) za 3/4 hrnku celozrnné a podle potřeby dáe přidávejte. Cookies budou po upečení trochu tmavší a také budete muset trochu experimentovat s časem. Zkuste nejdříve upéct 4 – 6 cookies cca 8 – 10 minut, nechte je vychladnout při pokojvé teplotě a uvidíte. Pokud budou měkké, čas je akorát, pokud budou křupavé zkraťte čas o další 1 – 2 minuty. Mějte se krásně!
Adussici says
Zdravím 🙂 Dnes som skúšala tieto cookie a chuťovo boli výborne, len asi prvé dva plechy som robila veľké placky na začiatku tak boli MEGA 😀 No musím povedať, že dnes idem urobiť ešte jednu várku, ale – s ocinom sme sa zhodli, že sú príliš sladké – dám menej cukru a viac čokolády 🙂 Heh, naozaj výborne a recept nenáročný – našťastie som si vybrala maslo už včera a dnes ráno bolo mäkučké takže sa ľahko s ním pracovalo.
Jarka says
Děkuji Vám!
Brian says
Jarka, tieto cookies su uplne ze the best of cookies, tiez som skusal uz rozne cookies a vzdy boli take tvrde a tak som ich prestal robit. Tieto som skusil vcera z polovicnej davky pri zachovani pomeru a vysli perfektne, vsetkym chutili a dnes som teda upiekol druhykrat a opat vysli rovnako, ine cookies uz robit nebudem, lebo uz nemozu byt lepsie, uz sa mozu len vyrovnat tymto 🙂 a rada pani Jane, myslim si, ze moc dlho mate tie cookies v rure, preto stvrdnu, musi te ich tam mat tak 10 minut, budu vyzerat este mierne surovo ked ich vytiahnete, ale oni sa ako keby este na vzduchu dorobia a pak su vytecne a vobec nie su tvrde,proste mnam 🙂
Jarka says
Moc děkuji, Briane!
Vašek says
Dobrý den, především bych chtěl pochválit Vaši úžasnou stránku, recepty a obrázky vypadají skvěle. Na stránky chodím posledních pár dní (když se zrovna nemusím učit, resp. když se mi zrovna nechce). Napadlo mě zda-li by nešlo máslo vyměnit za nějaký rostlinný olej popř. arašídové máslo a alespoň část mouky za celozrnnou?? Všechny recepty vypadají božsky, ale v mnoha případech si to z dietologického hlediska nemohu dovolit 😀 (cukr, máslo, bílá mouka), proto se ptám.
Moc děkuji za odpověď, jen tak dál 🙂
Jarka says
Dobrý den Vašku, moc děkuji za pochvalu, tyto komentáře mě motivují k dalšímu blogování. 🙂 Já vím, že recepty nepatří do kategorie „zdravé“ výživy, ale určitě je možné je přizpůsobit Vašim dietologickým potřebám. Máslo můžete určitě nahradit margarínem. V případě rozpuštěného másla ho můžete nahradit rostlinným olejem, ale v poměru 1 hrnek (240 ml, 226 g) másla se doporučuje nahradit 3/4 hrnku (180 ml) oleje. Pokud byste chtěl ještě zdravější variantu, můžete ho nahradit jablečným pyré (můžete si udělat doma, že si uvaříte oloupaná jablka v troše vody nebo můžete použít jakékoliv dětské přesnídávky. Jen pozor, ty jsou obvykle sladké, budete muset snížit cukr). Bílou mouku celozrnnou můžete také nahradit, jen zase v jiném poměru a to opět 1 ku 1/2 až 3/4. Počítejte jen s tím, že celozrnná funguje v těstě trochu jinak a výsledný produkt může být trochu tužší, hutnější. Zároveň se trochu změní chuť, bude trošku hořčejší. Někde jsem četla, že se nedoporučuje nahradit více jak 1/4 bílé mouky tmavou, pokud je chuť v pohodě, může to být až 1/3. Tím chci říct, že když je v receptu uvedeno 200 g hladké mouky, nahraďte přibližně 50 až 70 g moukou celozrnnou. Vše ale záleží také na Vaší chuti. S cukrem je to trochu složitější, ale určitě ho můžete ve většině receptů zkusit snížit o čtvrtinu. Plnotučné mléko určitě polotučným nebude problém, to samé platí o plnotučném jogurtu. Četla jsem, že 1 hrnek smetany (240 ml) je možné nahradit 3/4 hrnku (180 ml) mléka a 1/3 hrnku (80 ml) rozpuštěného másla, jen pozor – nic z toho neušleháte, teda třeba krém na dort z toho nepůjde. U „náhražek“ vždy záleží na konkrétním receptu. Přeji Vám veselé experimentování a jen doporučuji nenahrazovat u jednoho receptu příliš mnoho surovin, aby výsledná chuť nebyla až příloš pozměněná. Mějte se krásně!
Gabriela says
Dobrý den, prosím vás, a kdybych chtěla nahrazovat většinu másla tím pyré, tak kolik ho tam mám dát?
Třeba kdybych dala jen 70g másla a zbytek pyré.
Děkuji za odpověď 🙂
Gabriela says
A ještě jeden dotaz, když dovolíte. 🙂
Lze nahradit část cukru sladidlem? Např. stévií?
Děkuji
Jarka says
Určitě můžete, jen pozor, abyste je ve finále neměla přeslazené. Někde jsem četla, že je stévia v suché formě až 30 krát sladší než cukr, v tekuté snad ještě víc. Podle převodvých tabulek by měl 1 hrnek (225 g) odpovídat 1 ČL, ale radši začněte třeba jen s 1/2 ČL, ochutnejte a pak přidávejte.
Jarka says
Dobrý den Gabrielo, abyste moc nezměnila výsledek, udělala bych to do začátku půl na půl. 🙂
Gabriela says
To víte, já jsem diabetik a přítel vyznává fitness životní styl, ale moc rád mlsá, a většinou sní celý pekáč na ráz, tak vymýšlíme co se dá 🙂
Děkuji za rady
A vaše nejlepší banánovo nutelové muffiny na světě, děláme bez přidaného cukru a tuku a je to skvělé. Tak snad vyjdou i sušenky.
Petra says
A v nutelle cukr není? 😀
Kačka says
Dobrý večer…. Asi mám problém jako ostatní.Ať udělám placičky malé pořát to je placka 😀 Ale i tak jsou strašně chutné a celá rodina si je chválí! Přítel je dokonce vzal ochutnat rodičům. Jsou tedy dost sladké.. Myslíte že se nic nestane když trochu cukru uberu? 🙂
Jarka says
Dobrý den Kačko, problém bude pravděpodobně v jejich velikosti a také v délce pečení. Pokud je děláte malé a nezkrátíte dobu pečení, vysušíte je a pak z nich máte tu placku, která je pravděpodobně ještě křupavá. Myslím, že by se nemělo nic stát, pokud snížíte množství cukr. Možná Vám ale spíš doporučím upéct moje druhé cookies, které by měly na 100 % být měkké. Jinak děkuji!
Kačenka says
Dobrý den, jakmile jsem jednou upekla tyto sušenky celá naše rodině se do nich zamilovala. Ačkoli jich je dost vždy se po nich jen zapráší 🙂 jsou úžasné
Jarka says
Moc děkuji! 🙂
Katka says
Dobrý deň,
včera som prvýkrát robila tieto cookies a musím povedať, že sú úžasne. Dokonalá chuť! Len sa mi prvý plech nepodaril, lebo sa mi roztiekli do jednej veľkej placky, ale vyriešila som to tak, že som z nich robila malé guľôčky a v rúre sa pekne rozliali na cookies…aj keď nie sú také krásne, ako Vaše, ale tá chuť je neopísateľná 🙂
Jarka says
Moc děkuji Katko!
Veronika says
Cookies jsou výborné!! dnes jsem je dělala a všichni se po nich můžou utlouct! 😀 takže děkuji za recept!! 🙂
Jarka says
Moc děkuji, Veroniko!
Adél says
Dobrý den, právě jsem sušenky dopekla. Jsou mega obrovskê, což je spíše dobře, ale trochu tvrdé.. myslíte, že třeba ještě zvlhnou? 🙂
Jarka says
Milá Adél, obávám se, že jste je možná pekla moc dlouho a trochu vysušila. Je skutečně třeba je vyndavat včas, i když se Vám budou zdát nedodělané. Tím právě proto potom změknou. Mějte se krásně!
Luky says
Dobry den chtel bych se zeptat na kolik je to asi susenek klasické velikosti? Dekuji
Jarka says
Dobrý den Luky, přes 30 jich určitě bude. 🙂
Zuzana says
Dobrý den, z této dávky jsem měla přes 90 (opravdu devadesát) větších sušenek. Pak jsem ještě dělala poloviční dávku se sušenými brusinkami, ovesnými vločkami a špetkou skořice. Dohromady asi 130 sušenek. Vezla jsem je na závody a mohu s čistým svědomím říct, že 1 a 1/2 dávky uspokojí na tři dny minimálně 10 sportovců a všichni soupeři budou závidět.
Jarka says
Tak super, Zuzko 🙂
Monika says
Dobrý den!
tyto cookies jsem zkoušela dle Vašeho receptu a ihned napoprvé se povedly 🙂 doma si všichni moc pochutnali. Co se týče vyndavání cookies z trouby – je opravdu lepší je ponechat v troubě o pár minutek méně, po vyndání se opravdu krásně dodělají a jsou takové, jaké mají být. Zítra (anebo pokud to nadšením nevydržím, tak dnes) je budu péci znova. Časem se budu inspirovat Vašimi dalšími recepty, jelikož jsou dobře napsané, hlavně srozumitelně. Též musím ještě pochválit Vaše webové stránky, které se mi moc libí 🙂
S pozdravem
Monika
Jarka says
Moc děkuji, Moniko! Mějte se krásně!
Denisa Hradecká says
Sušenky byly moc dobré 🙂 Akorát první várku jsem neodhadla moc množství a vyběhly tak, že se slepily všechny k sobě 😀 Další už jsem dělala malé placičky, které byly dost daleko od sebe a ty dopadly suprově.
Jarka says
Moc děkuji, Deniso!
Jindřiška Bartůšková says
Moc děkuji za recept, sušenky se mi povedly hned na poprvé a opravdu byly takové jaké jsem čekala, jen jsem zvolila poloviční dávku. Těším se až projdu další recepty na inspiraci. Jen tak dále 😉
Jarka says
Moc děkuji, Jindřiško! 🙂
Tereza says
Taky jsem první dávku neodhadla a mám z nich obry 😀 Dala jsem míň cukru a jsou výborný! :))
Eliška says
Tento recept jsem vyzkoušela a ten kdo ochutnal, mi říkal na ně jen samou chválu a chtějí recept! Fakt super recept 🙂
Denisa says
Jsou vynikající! 🙂
Týna says
Dobrý den, moc se těším, až si vaše sušenky upeču, ale chtěla jsem se zeptat, musí to být máslo nebo stačí Hera?
Jarka says
Děkuji, Týno. Na 100 % máslo, peču jedině a vařím z něho a skutečně dělá divy 🙂
Lucy says
Jak moc jsem se na tyto sušenky těšila, tak moc jsem byla zklamaná chutí 🙁 Na mě jsou až moc máslové (vůbec mi to nějak nesedělo….taková zvláštní chuť..) a dost sladké! Rozhodně Méně cukru a volit moučkový…. Ale přítelovi chutnaly…;)
Jarka says
Tak to mě mrzí Lucy, ale to že jsou máslové a hodně sladké je prostě typicky americké 🙂 Méně cukru dát můžete, ale hlavně ne moučkový. To nebude fungovat 🙁
Babeta says
To jsou ony!!! V USA a Kanadě jsem na nich ulítala, tady jsem měla párkrát snahu najít recept, který je z českých ingrediencí a jednoduchý, včera byl Váš recept mým prvním pokusem. Jsou fenomenální! Samozřejmě sladké jako cecek, ale tak prostě mají být. Děkuji
Jarka says
Milá Babeto, moc děkuji! Jsem ráda, že jste „je/ mě“ našla 🙂 Zkuste i ty druhé, měkké čokoládové cookies – budete taky mile překvapena 🙂 Moc děkuji a mějte se!
Babeta says
Přiznám se, že po prvním vyvedeném pokusu jsem nechtěla zkoušet jiný recept. Jen pro změnu jsem vytvořila mandlovou variaci – těch 400 g mléčné čokolády jsem nahradila 200 g plátkových mandlí… A jsou fenomenální! Nejsou tak moc sladké a hned mám pocit, že jsou zdravější 🙂 Asi budu střídat „náplně“ dle chuti a přání mlsajících.
katka says
Dobrý den,
dnes jsem pekla vaše cookies a jsou výborné :):) akorát se mi při pečení roztekly a spojily se :(( je to normální nebo by měli více držet tvar
Jarka says
Dobrý den Katko, děkuji Vám! Tipuji, že jste měla pravdědobně moc měkké máslo a tak bylo celé těsto víc měkké. Někdo tady měl stejný problém, mrkněte do komentářú shora. Pokud je těsto moc měkké, můžete ho na chvilku dát do lednice. Měly by skutečně držet tvar, vždy fotím, co vytvořím 🙂 a moje tvar drží 🙂 Ještě jednou děkuji! Mějte se krásně!
Markéta says
Díky za skvělý recept!
Jen jsem trochu neodhadla velikost a staly se mi z toho gigacookies 🙂
Jarka says
Moc děkuji, Markéto!
Andrea says
Dobrý den, dá se vanilkový extrakt nahradit vanilkovým cukrem
Děkuji za odpověd a přeju hezý den 🙂
Jarka says
Milá Andreo, bohužel nedá, už kvůli té chuti 🙂 Pokud nemáte vlastní, kupte si nějakou náhražku, ale doporučuji na bází alkoholu. (Jen ne Dr. Oetker, ten dělá na bázi oleje a je to tak převoněné, až se mně z toho dělá špatné). Jinak koupíte v každém supermarketu, obvykle tam, kde mají prášky do pečiva apod. Mějte se krásně!
Jana says
Dobrý den,
myslíte, že přidáním potravinářského barviva by se nemělo nic stát (s konzistencí atd.)? Na Silvestra bych ráda nějaké sušenky upekla, ale chtěla jsem právě hezky barevné, aby to mělo ten správný party nádech 🙂
Jarka says
Milá Jano, přidáním barviva se určitě s konzistencí nic nestane, maximálně to můžete přehnat s odstínem 🙂 Každopádně ale doporučuji gelové potravinářské barvy Wilton, nikoliv ty práškové. Gelové stačí na špičku nože a barví až až. Mějte se krásně!
lusi says
Ahoj moc bych chtěla vyzkoušet tyto sušenky jen jsem se chtěla zeptat jestli je tam ta jedlá soda nutná? Předem děkuji.
Jarka says
Milá Lusi, jedlá soda je „nadzvedne,“ bez ní byste je měla tuhé splasklé, placaté.
Eliška says
Dobrý den, dnes jsem pekla Vaše cookiesky a jsou skvělé. Dělala jsem je z poloviční dávky, kdyby se nepovedly, tak ať není příliš škody 🙂 ale povedly se na jedničku, škoda, že nejdou vkládat fotografie, ráda bych se pochlubila 😛
Jarka says
Moc děkuji, Eliško! Klidně mně fotku pošlete mailem, já něco vymyslím 🙂 jarka zavináč chute-sveta.cz Mějte se krásně!
Vendula says
Dobrý den,
super recept! Děkuji! 🙂
Ale placičky mi vůbec nevyběhly 🙁 nevím proč? Mám dát více sody nebo přidat kypřící prášek? Byly to jen tenké placky. Ale chuťově byly výborné. Všem moc chutnali!!! 🙂
Merylka says
Právě jsem dopekla a jsou naprosto úžasné! Vyrobila jsem neuvěřitelných 56 cookies a opravdu jsou sladké, vláčné a chutné! Výborný recept! 🙂
Katka says
Bože to je žrádlo, sice se mi slepily v jeden, ale jsou LUXUSNÍ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! díky, díky díky za tento recept!!!
Lucie says
A jsem tu zase s chválou. Co od Vás zkusím, k tomu se často vracím. A to jsem věčný zkoušeč nových receptů z foodblogů. Ale k sušenkám. Neskutečně dobré! Po přečtení příspěvků jsem šla jen do poloviční dávky, abych s čokoládou za 10 kč z Ikea (výprodej staršího designu) neskončila taky s hnědými plackami. Ale kdeže! Mám 25 pěkných cookies, které i s menším množstvím cukru jsou úžasně sladké, měkké, a na jazyku se jen rozplývají. Chvála a díky Vám! V lednici chladne směs na jahodovou zmrzku, tak doufám, že i bez zmrzlinovače Vás zítra budu (alespoň doma v kuchyni) opět chválit. Mějte se.
Jarka says
Moc děkuji, Lucie! Mějte se krásně!
Tereza says
Strašně dlouho hledám a zkouším různé recepty a nikdy to nebylo tak jak sem si představovala, dneska jsem si upekla vaše cookies a byla jsem neskutečně šťastná, že už jsem ten pravý recept našla. Moc vám děkuju
Jarka says
Haha 🙂 Moc děkuji Terezo, zkuste ještě ty měkké čokoládové cookies. Ty jsou taky super 🙂 Mějte se krásně!
Markéta says
Dobrý den,
Chtěla bych se zeptat, zda je možné nahradit vanilkový extrakt vanilkovým cukrem.
Děkuji
Jarka says
Dobrý den Markéto, teoreticky můžete, když když uberete cukr a nahradíte tím vanilkovým.
Bára says
Dobrý den,
ze spousty receptů na cookies jsem si vybrala Váš – především protože tyto stránky vypadají nádherně (už se těším, až prozkoumám další recepty), fotky sušenek taky, a tak jsem nedokázala odolat.
Nicméně jsem trochu ubrala cukru a stejně jsou strašně sladké… a pekla jsem je na 190 stupňů a po asi osmi minutách se mi připálila čokoláda – kupodivu ta na vaření (jinak jsem tam nakrájela ještě nějakou podivnou mléčnou, co jsem našla doma). Je to špatnou čokoládou, nebo mi trouba hřeje moc? Stalo se Vám to někdy?
Díky a pěkný den 🙂
Jarka says
MIlá Báro, moc děkuji za Vaši pochvalu, ale mrzí mě, že se cookies nepovedly podle Vašich představ. Určitě tam může hrát roli i ten cukr, ale chápu, že i po ubrání cukru na Vás můžou být hodně sladké, ne-li přeslazené. Ale to jsou prostě americké cookies, všechno sladké je u nich spíš přeslazené. 🙂 A teď k troubě. Ano, každá trouba může péct trochu jinak, ale zase ne tak, abyste na stejných stupních spálila čokoládu. „Problém“ spíš vidím v tom, jestli jste neměla nastaveno pečení v horkovzdušné troubě. Já mám sice taky horkovzdušnou, ale používám ji minimálně, standardně peču jako v elektrické, horní a spodní ohřev. U horkovzdušného pečení je třeba teplotu snížit až o 40°C, tedy klidně na nějakých 150-160°C. Pak by to mělo být v pohodě. Ale toto jsou všechno jen moje doměnky, odhady, bohužel nemůžu úplně přesně říct, protože jsem tam nebyla 🙁 Zkuste kdyžtak ještě tento recept – já ho používám častěji než tento http://www.chute-sveta.cz/mekke-cokoladove-cookies/ Mějte se krásně!
Bára says
No jo, horkovzdušnou troubu máme. A protože pečení houby rozumím, nevěděla jsem, že je v tom rozdíl.
Díky!
Markéta Štěrbová says
Je to super. Uz jsem to zkousela asi 100 a vzdy se mi to povedlo. Best cookies. 🙂 :*
Martina says
Dobrý den,
vy jste gurmánka i slovem. Vaše popisy dobrot jsou úplně hříšné. Tolik toho budu muset vyzkoušet :-). Cookies jsou velkolepé. Děti i manžel mi je rvou přímo z plechu (a to manžel sladké nejí :-)).
Chtěla jsem se zeptat, v několika receptech rozpouštíte ingredience v mikrovlnce. Jde ji nahradit rozehřátím nad párou?
Pěji na váš blog jen chválu. Těhotenským kilům zdar.
Jarka says
Milá Martino, moc děkuji za pochvalu. Jsem ráda, že se recepty líbí a chutnají 🙂 Určitě můžete rozpustit nad parou, já jem beru tu nejrychlejší variantu a co nejméně nádobí. 🙂 Mějte se krásně a ještě jednou moc děkuji!
Veronika says
Dobrý den,
mohu místo vanilkového extraktu použít vanilkový lusk? Předem děkuji za odpověď. Cookies vypadají velice dobře už se těším až je vyzkouším.
Jarka says
Určitě můžete Veroniko, jen to nepřežeňte, lusk je přece jen silnější než uvedené množství extraktu. Ta vanilka je tam víceméně jen na dotvoření chuti, takže jen tak na špičku nože, lžičky bych dávala.
Barca says
Děkuji za bezva recept,sušenky jsou vyborné jen nejsou moc vysoké.Moje drahá polovička z USA tvrdí,že v receptu chybí prášek na pečení,který sušenky nadzvedne.Ale nijak extra mu to nevadí a i tak mu chutnají.
Jarka says
Děkuji Vám, Barčo. 🙂
Prášek do pečiva v nich nechybí, přečtěte si můj poslední příspěvek o prášku do pečiva a jedlé sodě. 🙂 Na fotce jsou cookies přesně tak, jak jsem je upekla já a myslím, že je docela vidět, že jsou poměrně vysoké. Těžko říct, čím to může být, když jsem u toho nebyla 🙁 ale moje tipy jsou: Nešly včas do trouby, těsto s jednou sodou musí hned do tepla, protože jedlá začne působit hned, jak se smíchá s mokrými surovinami a tímpádem pravděpodobně účinek zeslábnul. Další možností je, že možná bylo těsto moc měkké (v tomto horku se ani nemůžeme divit 🙂 ) a teplo v troubě začalo na těsto působit rychleji. A ještě další možností je, že jste možná měla kuličky moc malé – musí být skutečně dost velké, aby teplo v troubě na ně působilo pomaleji a pomaleji se ta koule rozkládala a tímpádem zůstalo cookie poměrně vysoké. A poslední možností, která mě napadá je, jestli jste je nepekla moc dlouho. Ale všechno to jsou pouze dohady 🙂 Zkuste kdyžtak můj druhý recept na americké cookies – http://www.chute-sveta.cz/mekke-cokoladove-cookies/, tak zase není jedlá soda, ale je to tak správně 🙂 Mějte se krásně!
Barca says
To ja nevim,to rikala ma draha polovicka….me kazdopadne chutnali at jsou to placky nebo silnejsi,jen priste uberu cukr.Koule jsem mela velke,delala jsem davkovacem na zmrzlinu,v troube byly cca 8 min. stale je jeste mam a jsou porad mekkounke.Spis bych to videla na to,ze testo dlouho stalo,jelikoz jsem v trobe stridala plechy.Teplem to urcite nebylo,v CR neziji a u nas je kol.20 st …… Ale jak pisi,nevadi mi to,byl to prvni pokus a priste to treba bude lepsi….Mam Vase recepty moc rada
Eliška says
Dobrý večer, právě jsem dopekla 🙂 Jsou výborné! Nemám je tak krásné jako vy ale na první pokus to taky nebylo vyloženě špatné. Ty první vypadaly jako malý dezertní talířek a ty poslední jsem zase připekla, protože jsem Vám začala psát a zapomněla jsem na ně 😀 ale i tak se do nich děti s manželem pustili a na zítra jich moc nezbyde. Děkuji za super recept 🙂 .
Jarka says
Moc děkuji, Eliško! 🙂
Terka says
Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda lze čokoládu nahradit bílou. Vím že je sladší a brala bych třeba cukr, ale nevím zda to pak bude stejné. Nebo nedávat vůbec? Z důvodu alergie na kakao a čokoládu bych musela podstupovat jisté riziko
Jarka says
Terko, bez problému můžete 🙂
Iveta says
Dobrý den, zkoušela jsem o vikendu tento recept na cookies a je to bomba, přítel mi zakázal zkoušet jiný 😀 jsou nejlepší.
Michaela says
Dobrý den,
ačkoliv mě péct moc nebaví (raději vařím), tak jsem tento recept vyzkoušela. Původně měly být cookies určené pro přítele, který bude mít narozeniny, ovšem rodiče se po nich mohli utlouct. Tak mi nezbývá nic jiného, než upéct další 😀
Máte vážně skvělý blog, už jsem si udělala seznam, co vše od Vás zkusím. A musím pochválit i příjemný vzhled stránek! A fotografie jídel, no dokonalost! ♥
Přejí hezký den,
Míša ♥
Aireen says
Dobrý den, cookies jsem pekla již několikrát, jsou opravdu výborné. Dnes peču znova ^^ a opět jsou skvělé… Moc děkuji za recept 🙂
Jarka says
Moc děkuji! :-)))
Vanda says
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli by sušenky šli upéct úplně bez cukru?
Jarka says
Milá Vando, to by muselo být úplně jiné složení surovin, v tomto si to vůbec neumím představit 🙁
Simona says
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli by nevadilo,když dám pryč vanilkový extrakt. Děkuju:)
Jarka says
Simono, teoreticky nevadilo 🙂 Kdyžtak zkuste ubrat trochu krupicového cukru a ten nahradit vanilkovým cukrem.
Anna says
Moje taky vypadají jako placky, (úplně vždycky) ale přece je kvůli tomu nevyhodím. Chutnají skvěle, a když na plech hodím prostě kuličku bez promačkávání středu, vypadají o něco lépe.
Já jich napekla 50 😀
Iva says
O víkendu jsem dělala cookies přesně podle Vašeho receptu, bez úprav a dokreslování, protože Vy to máte ve svých receptech perfektně zmáklé 😉 a výsledek – nepřekonatelný… Určitě jste si již zvykla (žvaním, na to se zvyknout nedá :-)) na komentáře typu „Lepší jsem nikdy nejedla“… mně vždycky potěší.. tak největší díky patří Vám 😉
Jarka says
Haha, moc děkuji Ivo! Pozitivní komentáře nikdy neomrzí a vždycky moc potěší. Jsou totiž důvodem, proč jsem to „ještě“ nezabalila 🙂 a nutí mě zkrátka nepřestávat 🙂 Moc děkuji!
Nycky says
Muzu se zeptat co se stane když tam nedam ten hnedy cukr
Jarka says
Milá Nycky, budou křupavější – hnědý cukr je dělá vláčnější.
Betynka says
Tak jsem udelala podle receptu a moc se mi povedli. Zprvu jsem se tolik soustredila na to, abych mela vsechno spravne,ze jsem zapomnela na mouku
Jarka says
Moc děkuji, Betynko!
Jan says
Jak se má správně kládct těsto na plech vždy se mi roztečou a spojej se do hromady.Děkuji za odpověď.Jan
Jarka says
Milý Jane, uděláte kuličky a dejte jich celkem 9 ks na jeden plech, tedy 3 x 3. Možná máte těsto moc měkké, možná bylo máslo moc měkké, ve finále není tak hutné, jak by mělo být. Dejte ho na 30 minut – 1 hodinu do lednice. Tento trik by mohl pomoct.
Lenka says
Dobrý večer, cookies jsem pekla kamarádce na narozeniny, byla nadšená, jsou naprosto dokonalé! Děkuji 🙂
Jarka says
Moc děkuji, Lenko!
Věrka says
Dobrý den,
cookies jsem dělala poprvé a mám několik poznatků:
roztékají se až do velikosti dvojnásobku;-)
Hutné těsto znamená takové, že se z nich dají dělat kuličky ručně, ale ne taková, že z toho jde vyrobit švestkový knedlík, a co se týče té kouzelné konzistence másla: je to taková, že jde rozkvedlat šlehacím mixérem aniž by hrozil zavařením;-)
Akorát co se týče počtu výsledných cookies (dávkování jsem dodržela podle receptu): výsledný počet cookies je 65 o průměru cca 6cm. Asi mám kouzelnou troubu.
nela says
Dobrý den….tak nevím , kde se stala chyba, ale těsto bylo moc řídké a všeho jsem tam dala přesně. 🙁 přidávala jsem mouku,ale…kuličky se tvarovat nedaly
Jarka says
Dobrý den Nelo, bohužel nedokážu říct, protože jsem u toho nebyla 🙁 Ale je tady tolik komentářů zrovna k těmto cookies a nikdo stejný problém nepopisuje. Nedala jste tam rozpuštěné máslo? Jinak bohužel nevím. 🙁
Mayapie says
Zdravím 🙂 právě jsem vyzkoušela a během čekání na další plechy jsem jich hned pět snědla takže výborné… možná příště ještě drobátko uberu cukr, ale oproti jiného receptu jsem se už poučila a opravdu si šla koupit třtinový cukr protože posledně jsem ho nahradila normálním cukrem a bylo to moc sladké… ale upřímně jsem si tak polovinu těsta schovala do mrazáku, protože mi to vyšlo na 42 sušenek jen z té jedné poloviny 😀 Také jsem prvně dala víc těsta takže se mi mírně spojily ale bylo jednoduché je rozpojit. Moc děkuji za recept 🙂
Jarka says
Super, moc děkuji! S tím cukrem jen opatrně. Já vím, že je ho porce, ale … cukr nejen sladí, ale má taky jinou funkci. Těsto (= sušenky) je kvůli němu vláčné a měkké. Když uberete cukr můžete je mít ve finále křupavé, nebo křupavější. Mějte se krásně!
Lili says
Myslíte že se změní chuť, když místo mléčné čokolády dáme normální či hořkou? Děkuji
Jarka says
Na 100 % ne. 🙂
Karolína says
Děkuji moc za recept, cookiesky se povedly a jsou výborné:3 do jedněch jsem dala karamel a taky jsou skvělé:) učitě mrknu i na další z vašich receptů:)
Jarka says
Moc děkuji, Karolíno!
Jana says
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli místo té jedné sody bych mohla dát prášek do pečení. Děkuji
Jarka says
Dobrý den Jano, bohužel nemůžete, má úplně jinou funkci. Mrkněte na můj článek http://www.chute-sveta.cz/prasek-do-peciva-vs-jedla-soda/
Mějte se krásně!
Pavlína says
Zdravím, sušenky jsou výborné ale chtěla bych se zeptat, jak je možné že se v troubě roztečou. Konzistence to prostě nevydrží. Pokouším se o ně už po několikáté a nechápu kde je chyba. Jinak tato stránka je skvělá, vaše recepty jsou do jednoho vynikající. Děkuji
Jarka says
Milá Pavlíno, těsto bude pravděpodoně moc měkké, zkuste ho dát na 30 minut do lednice. Taky pozor na co pečete – jestli náhodou nepečete na horkovzdušný program. Ten je mnohem silnější a délku pečení je třeba o několik minut zkrátit. Mějte se krásně a moc děkuji za pochvalu!
Pavlínka says
Zkoušela jsem, bohužel se nepovedlo. Bylo to příliš sladké a celé nějaké divné. Postupovala jsem přimo podle receptu, tak nevím, co jsem udělala špatně. Musela jsem přidat zhruba 200g mouky, aby to bylo alespoň trochu poživatelné, ale ani tohle cookies nespasilo….
Jarka says
Milá Pavlínko, mrzí mě to, ale těžko radit na dálku 🙁 Na druhou stranu mně přijde až nemožné přidat navíc 200 g mouky, tedy skoro polovinu pokud jste dodržovala postup. Toto je jeden z receptů s nejvíce komentáři, a nikdo podobný „problém“ neměl.
Adela says
Dobrý den, dnes jsem dělala tyto cookies, je z nich však pouze placka, ale vše jsem dělala podle receptu. Nevíte, jak je to možné?
Jarka says
Milá Adélo, těžko radit, když jsem u toho nebyla – prosím, projděte těchto 100+ komentářů, někdo mohl mít stejný problém. Každopádně moje tipy jsou: moc měkké máslo a tím i moc měkké těsto. Někdy je dobré ho dát třeba i na 30 minut do lednice. Nebo jste pekla na horkovzdušný program, který je mnohem silnější než klasické pečení a čas se musí vždy uzpůsobit, resp. zkrátit. Mějte se krásně!
Bára says
Ahoj 🙂
Dneska jsem je zkoušela a byly výborné! 😉 Akorát pokud můžu, příště tam dám méně cukru, zdají se mi strašně sladké… 😀 🙂
týna says
Na kolik ks to vyjde?:)
Jarka says
Týno, cca 30 – 40 ks, je to u receptu napsané. 🙂
Jitka says
Dobrý den,
skvělý recept! Cookies dělám pravidelně a vždy mají velký úspěch a jsou měkoučké 🙂 Jen když je mám v troubě déle, tak jsou křupavé, ale to nic nemění na tom, že vždy hned zmizí 😀
Moc děkuji za recept!
Jarka says
Super, moc děkuji Jitko!
Pája says
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat jestli sušenky nejsou hodně sladké protože cukr tam je skoro stejně jako mouky.
Jarka says
Milá Pájo, jsou poměrně dost sladké. Ale pokud si dáte jen jednu, určitě to přežijete 🙂 Pokud byste chtěla cukr snižovat, pozor. Cukr slouží nejen jako sladidlo, ale má za následek to, že jsou sušenky měkké, nikoliv křupavé.
Lenka says
Dobrý den, sušenky jsem pekla ze špaldové mouky a byly fakt suprové. Dělali jsme je s dvouletým synkem, kterého nejvíce bavilo ochutnávání cukru a plácání hmoty na „plech“ a moc jsme si to užili. Během dvou dnů byly pryč a určitě jsme je nepekli naposledy. Za sebe i všechny, co je u nás ochutnali, děkuji.
Jarka says
Super, moc děkuji, Lenko!
Petra says
Jsou skvělý teď jsem jich udelala asi 60 !! Ňam
Jarka says
Moc děkuji, Petro!
Martina says
Vynikající!!!!! Dělala jsem vše přesně podle receptu, jsou poměrně sladké, ale ničemu to nevadí:-)
Podle mě, když se to dělá přesně podle Vašeho receptu a člověk nemusí být zrovna nejlepší pekař a kuchař, tak se to musí povést. Moc nechápu ty, kterým “ i když to dělali“ úplně stejně, se to nepovedlo.
Právě jsem se vrátila po delší době z USA a tyhle jsou přesně takové jaké tam prodávali.
Výborný!!! Moc!!! mňam, mňam, mňam!!
Jarka says
Super, Martino, moc děkuji!!! 🙂
Kačka says
Ahoj/Dobrý den! Měla bych dvě otázky:
1) je nějaký fígl aby po vytáhnutí nespadly a zároveň nebyli tvrdé, nebo je to prostě jenom o načasování?
2) nevíte kde se dají koupit takové ty čokoládové pecičky (prostě rozlámaná čokoláda)?
Každopádně i když byli tvrdé, tak s mlékem jsou vynikající. Děkuji za recept :). Budu je dělat na školní akci a tak musím doladit vzhled a všechny takové ty drobnosti 😀 (hlavně velikost – některé se rozprostřeli až do velikosti 10cm xD)
Děkuji
Terka says
Dobrý den, tak jsem se taky konečně dostala k tomuto slavnému receptu a myslím, že jiný už ani shánět nebudu, cookies se chuťově velmi vydařily (bohužel, moje stehna mi nepoděkují), mám pocit, že čokolády jsem tam dala ještě možná o něco víc (půl kila, proč ne), ale v troubě bych je zato nechalo o něco méně, protože když tam první várka (štěstí že jsme měly asi pět plechů) zůstala deset minut tak zespoda byla úplně černá (jako ne že bysme je pak nesnědly úplně se stejnou chutí jako ty ostatní), takže ty další tam mohly být klidně už jenom tak sedm až osm minut, ani ne. Upekla jsem je v „mírně“ gigantické verzi, ale i tak bych jich mohla sníst třeba dvacet naráz (to se rozhodně nestalo), takže abych to shrnula, moc vám děkuji za skvělý recept na naprosto famózní sušenky !
Market says
Miluju tenhle Vas recept, pecu ho uz ponekolikate a cookies jsou naprosto fantasticke. Letos je prvne ochutna i muj maly syn a jsem si jista, ze si je zamiluje stejne jako ja:-) dekujeme a krasny predvanocni cas 🙂
Andie says
Dobrý den, tak jsme včera pekla a povedly se! Jsou z nich krásná kola, jsou i docela měkké, ale příště nechám péct o minutku méně. Děkuji moc za recept! 🙂
Staňka says
Taky máme rádi cookies. Ale i sušenky nebo placičky, prostě všechno sladké. Ale musíme si trochu hlídat cukr, tak děláme verze, co tolik neútočí na inzulinovou schopnost člověka strávit příděl takových „dobrot“.
Pár receptů pokupě s ohledem na některé diety jsem našla třeba na http://blog.kuponovnik.cz/vanocni-cukrovi-s-cistym-svedomim-v-susenky-placicky-a-cookies/.
Ale zeťák žádné diety nemá, tomu udělám váš recept. Vypadá totiž naprosto fantasticky!
Klára says
Dobrý den.
Na jaký program se to má péct? Myslím tím u horkovzdušné nebo u elektronické horní spodní..děkuji:))
Ilona says
Zdravím,
tak jsem se konečně odhodlala a fakt na začátku jsem měla strach po přečtení zpráv,ale mě se povedli krásně a hlavně manželovi moc chutnali,už je jdu dělat po druhé během jednoho měsíce a určitě né naposled.Děkuji za skvělí recept jen tak dál.
zuzana says
zdravím dnes som to piekla je to sladké jak šlak no ani na pohlad moje zaveľa nestoja….tak tolko pekný den
Nelly says
Dobrý den, už jsem je pekla asi 3x a nemůžu si je vynachválit, teď je chci péct zase (pro kamarádky) ale potřebuji použít bezlepkovou mouku, slyšela jsem, že se z ní peče trošku jinak.. nemáte nějakou radu jak jí použít?
Děkuji
jarka says
Milá Nelly, moc děkuji 🙂 ale omlouvám se, asi moc neporadím. 🙁 Zkuste asi stylem pokus omyl, a uvidíte 🙂 Mějte se krásně!
Tomas says
Ahoj, moc dekuju za recept, moc se povedli, akorat jsou trochu tvrde. Tomas
jarka says
Tak to jste je nechal v troubě moc dlouho a vysušily se, možná na horkovzdušný program? Každá trouba peče jinak, příště klidně zkrátit o 3-5 minut, u horkovzdušného programu možná i víc… Mějte se!
Hanka says
Dobry den,tak jsem je zkusila a jsou naprosto famozni…dekuji moc za skvely recept…urcite jsem je nedelala naposledy 🙂 Po precteni predeslych komentaru jsem si nebyla jista jak to dopadne,ale drzela jsem se vaseho receptu a vysledek ….luxusni!!! MNAM 😉
jarka says
Moc děkuji, Hanko! 🙂 Mějte se krásně!
Martina says
Naprosto skvely recept! Susenky jsou krasne mekke, jemne a dokonce i muj muz jich par snedl. A to neni na sladke:-) Trochu jsem jen ubrala cukru, pridala cukr vanilkovy, a cast cokolady nahradila smesi orisku nahrubo nasekanych.
Uz od prvniho peceni patri k mym oblibenym receptum! 🙂 Diky!
jarka says
Moc děkuji, Martino! 🙂
Kristýna says
Dd, velice děkuji za Váš recept!
Tyto sušenky jsou naprosto famózní. Ze začátku jsem bojovala sama se sebou (abych nesnědla těsto dříve, než začnu péct), s troubou (vytahovala jsem je pozdě – byly tvrdé a občas spálené), s těstem (aby nebylo moc patlavé).
Pekla jsem je už tak 100x. Hodí se na kolo, na vycházku, na párty, dětem na výlety, ke kávě, jako vánoční cukroví. Prostě univerzální a velice chutné. Opravdu se vytahují ještě měkké! Trochu dojdou a budou měkké i dál.
Kristýna
jarka says
Moc děkuji, Kristýno! 🙂
Jana says
Dobrý den,
Musím říct, že tyhle cookies jsou asi nejlepší co jsem kdy udělala.
Jen jsem udělala chybu a dala jsem tam malé množství kukuřičného škrobu, což zapříčinilo to , že sušenky byly krásně křupavé,ale pak byly jak kámen ??
Takže se příště budu držet přesně podle receptu a nebudu dělat blbosti ?
Jinak si myslím, že sušenky nejsou preslazené. Jsou tak akorát.