Pokud hummus neznáte, tak neutíkejte a nenechte se odradit názvem. Tento hummus totiž není žádný humus! Nepamatuji si přesně, kdy jsem ho ochutnala poprvé, ale pamatuji si, že mně strašně chutnal. Základní hummus je, jednoduše řečeno, pomazánka (nebo dip) z vařené cizrny, ochucená sezamovou pastou, citrónem, olivovým olejem, solí a česnekem. Název hummus pochází z tureckého slova humus, které zase pochází z arabského حمّص ḥummuṣ, odvozeného z ḥimmaṣ – cizrna. Celý název pokrmu zní v arabštině حمّص بطحينة ḥummuṣ bi ṭaḥīna, tedy cizrna s tahini.
Hummus má velký obsah železa (cizrna má dokonce třikrát větší obsah železa než maso!), vitamínu C, kyseliny listové a vitamínu B6. Cizrna, neboli římský hrách, je také bohatá na bílkoviny a vlákninu (zdroj wiki) a to vše z této lahodné pomazánky tvoří kvalitní, výživný a zdravý pokrm. Na hummusu je super to, že je nejen vynikající (chutnal i mému milovanému papá), ale hlavně, jeho příprava je neskutečně rychlá. Nejčastěji ho servíruji právě v letních měsících, kdy oceníme lehkou, rychlou a nenáročnou večeři. Nejlépe chutná s pita chlebem, ale také s bílou nebo celozrnnou bagetou, preclíky nebo třeba zeleninou.
Tento recept je na klasický hummus, který si můžete objednat například v libanonské v restauraci. Používá jen základní suroviny, které dají vyniknout chuti cizrny. Někdy, když mám chuť experimentovat, tak přidám třeba sušená rajčata, pečený česnek nebo pečené papriky. O tom ale zase až někdy jindy.
{ pomazánka } klasický hummus
Ingredients
- 3 PL citrónové šťávy
- ¼ hrnku (60 ml) vody
- 6 PL tahini, (sezamová pasta)
- 2 PL panenského olivového oleje
- 1 konzerva (400 g) cizrny v mírně slaném nálevu
- 1 malý stroužek česneku, utřený
- ½ ČL soli
- ¼ ČL kumínu (římský kmín, comino)
- špetka kajenského pepře (volitelné)
- 1 PL nasekaného čerstvého koriandru nebo petrželky
Instructions
- Smícháme citrónovou šťávu s vodou, přidáme sezamovou pastu, olivový olej a rozmícháme dohladka.
- Cizrnu scedíme a dáme stranou 1 až 2 PL na ozdobu.
- Zbývající cizrnu dáme do hlubší, vyšší misky (nebo třeba do misky ponorného mixeru), přidáme česnek, sůl, kumín a kajenský pepř. Několikrát zapulzujeme ponorným mixerem, potom přidáme citrónovou směs a rozmixujeme dohladka, asi 15 - 30 sekund.
- Hummus dáme do servírovací mísy, posypeme cizrnou, kterou jsme si odložili a lehce pokapeme extra panenským olivovým olejem a ozdobíme koriandrem nebo petrželkou.
- Před podáváním necháme vychladit v lednici alespoň 30 minut.
- Podáváme s pita chlebem a podle chuti pokapané olivovým olejem.
převzato z: Cook’s Illustrated
Ade says
Vypadá vynikajícně. A kde, prosím, Jari kupuješ Pita chléb? V Tescu jsem ho nenašla a přemýšlím, kde ho sehnat. A nebo pečeš vlastní?
PS. Odhlasováno pro tvůj food blog přes mail:)
Jarka says
Ado, děkuji 🙂
Já nakupuji nejčastěji v Globusu nebo v Tescu na Letňanech, tam ho normálně mívají. Jsem na 100 % přesvědčená, že ho budou mít i v Albertovi na Chodově. 🙂 V Tescu ho mají označeno takto: http://nakup.itesco.cz/cs-CZ/ProductDetail/ProductDetail/2001018284329 nebo tmavý http://nakup.itesco.cz/cs-CZ/ProductDetail/ProductDetail/2001018284343
Mívají slabší, tak jako v odkazech, nebo i takový silnější, vysoký. Určitě pořídíš. 🙂 Měj se krásně!
Ludka says
Dobry den, Jarko,
chystame se ke znamym na party s arabskym obcerstvenim. A tak jsem hledala, jak dobre dochutit hummus. Diky tomu jsem narazila na Vas blog, ktery je mimochodem moc pekny a zaujala me spousta receptu.
Rada bych od vas tip na ten hummus v kombinaci se susenymi rajcaty, pecenymi paprikami ci cesnekem. Chtela bych donest neco netradicniho.
Dekuji a preji hodne casu na dalsi recepty!
Jarka says
DObrý den Ludko, děkuji! Recepty máte v mailu.
Monika says
Vyborny recept, mne sa susienky podarily tak ako ich mate Vy vyfotene – pred pecenim som ceso nechala v chladnicke a piekla som len 10 minut.. plus z minulosti odskusane nechat na plechu piect maximalne 6 susienok naraz, tym padom sa nespoja v jednu velku placku.. trva to sice dlhsie ale stoji to za to 🙂
Pepa says
Dobrý den Jarko,
jen pro upřesnění ke gramáži cizrny. Uvádíte 400 gramů. Běžně kupuji konzervu v Penny marketu o hmotnosti 420 gramů včetně nálevu – hmotnost pevného podílu je však jen 240g. Pak jsme sehnali také větší konzervu (myslím, že z Lidlu), která byla jednou tak větší. V receptu máte uvedenou gramáž s nálevem nebo jen pevný podíl cizrny? Předem díky za odpověď.