Musím se vám k něčemu přiznat. S vajíčky se nekamarádím. Nejím je skoro na žádný způsob – smažená vajíčka, vajíčka na měkko nebo natvrdo, ale třeba ani klasické lečo nebo knedlíky s vajíčkem – to není nic pro mě. Od dob studií je moje tělo, resp. můj žaludek takhle netoleruje.
Naštěstí je toleruje v jiných (hlavně pečených) podobách. Díky bohu! Jinak bych nemohla jíst skoro nic a hlavně bych se ošidila o tento quiche! A přitom obsahuje tolik mých oblíbených surovin a úplně na vás volá: upeč si mě, jsem pro léto jak stvořený!
Ano, tento quiche je vysloveně letní a skoro celou zimu jsem se těšila, až ho upeču. Zbožňuji kukuřici na všechny způsoby – vařenou a opečenou na grilu (mňam!), v podobě letního kukuřičného salátu anebo třeba zapečenou v quiche. Když jsem ji doplnila zkaramelizovanou cibulí a cherry rajčaty, zalila směsí mléka, vajec a sýra, věděla jsem, že výsledek bude dokonalý. Udělejte si ho a přesvědčte se o tom sami.
quiche s rajčaty a kukuřicí
Notes
Pokud použijeme čerstvé kukuřičné klasy, musíme je nejdříve uvařit ve vroucí vodě, do které přidáme 1 PL cukru a 1 PL octa. Jakmile voda dosáhne varu, sundáme hrnec z plotny a necháme odstát 10 minut, přikryté pokličkou. Až lehce vychladnou, ořežeme klasy ostrým nožem.
Ingredients
na těsto:
- 1 1/4 hrnku (160 g) hladké mouky
- 1/2 ČL soli
- 1/2 ČL cukru
- 110 g másla, studeného a nakrájeného (nebo nastrouhaného) na malé kousky
- 4-5 PL vody, ledově vychlazené
na náplň:
- 2 PL olivového oleje
- 2 cibule, nakrájené na slabé plátky
- 150 - 200 g cherry rajčat, přepůlených
- 150 g kukuřice (buď 2 - 3 čerstvé klasy, které uvaříme - viz níže; nebo mražené, ale rozmražené)
- 3 vejce
- 1 hrnek (240 ml) mléka
- 150 g eidamu, nastrouhaného
- 2 PL čerstvé bazalky, nakrájené nadrobno
- 1 PL čerstvé pažitky, nasekané nadrobno
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
Instructions
těsto:
- Do mísy kuchyňského robotu (nebo na vál) dáme mouku a sůl a několikrát zapulzujeme (promícháme).
- Postupně přidáváme máslo a pulzujeme, asi 10 krát, dokud se nevytvoří hrudkovité těsto.
- Přidáme 3 PL vody a opět zapulzujeme, až se těsto začne spojovat. Následně přidáme 1 PL vody a zase zapulzujeme, až se z těsta vytvoří koule. Pokud je těsto stále sypké, resp. sušší, přidáme další PL vody až se těsto krásně spojí, ale není lepkavé.
- Z připraveného těsta uděláme placku a zabalíme ji do fólie, kterou vložíme alespoň na 1 hodinu do lednice.
- Troubu předehřejeme na 180°C.
- Pečící formu o průměru 28 cm, např. s vlnitým okrajem, vymažeme lehce máslem.
- Z těsta vyválíme placku, kterou rozprostřeme do formy.
náplň:
- V hlubší pánvi na 2 PL oleje necháme lehce zkaramelizovat cibuli, osolíme, opepříme. Za občasného mícháme smažíme na mírném stupni asi 20 - 25 minut nebo dokud cibule není měkká a lehce zhnědlá.
- Na dno připraveného těsta rozprostřeme cibuli, naskládáme rajčata a kukuřici, bazalku a pažitku.
- Ve středně velké míse rozšleháme vejce s mlékem, přidáme nastrouhaný sýr. Osolíme, opepříme.
- Nalijeme na připravenou náplň.
- Pečeme v předehřáté troubě 45 až 60 minut dozlatova.
- Před podáváním necháme 10 minut vychladnout.
Markéta says
Dobrý den.Je možné u tohoto koláče s kukuřicí a rajčaty použít místo eidamu mozzarelu? Děkuji za odpověď.Jinak máte spoustu zajímavých receptů,nejvíce mně zatím chutnaly vícezrnné lívance s borůvkami a celozrnné lívance s jablky…
Jarka says
Dobrý den Markéto, mozzarellu bych se nebála použít, je chuťově neutrální a dobře se roztéká. Jinak děkuji za pochvalu 🙂 mějte se krásně!
Ivet says
Dobrý den Jarko, moc děkuji za vaše recepty a inspirace :). Quiche je naprosto skvělý i když z nedostatku času jsem těsto měla kupované. Nicméně inspirace to byla perfektní a příště zkusím špenátový a snad i s domácím těstem. Takže ještě jednou děkuji za sázku na jistotu 🙂
Jarka says
Moc děkuji, Ivet! 🙂