Limetkový koláč (nebo řezy) je dezert, který neodmyslitelně patří k létu. Představte si horký letní den, kdy máte chuť na něco sladkého, ale zároveň osvěžujícího. Na něco, co vám pomůže zapomenout na každodenní starosti a přenese vás k moři, na rozpálenou pláž, kde si vychutnáváte letní osvěžující koktejl. Přesně takové jsou tyto limetkové řezy. Mají výraznou sladkokyselou chuť, která je tak osvěžující.
Jejich příprava není o nic složitější než můj limetkový koláč s bílou čokoládou, který jsem dělala loni. Když upečete korpus, smícháte ostatní suroviny – tvaroh, kondenzované mléko a žloutek. Nenechte se zmást, pokud se vám směs bude zdát řídká. Jakmile do ní totiž přidáte vymačkanou limetkovou šťávu, zhoustne. Tu potom nalijete na vychladlý korpus a voilà, je to. Za dvacet minut máte hotovo a pak už jen musíte čekat, až řezy vychladnou. Abyste se nemuseli trápit sledováním času, doporučuji je udělat večer.
Pokud nemáte po ruce limetky (třeba jste je nesehnali – i když se dnes dají koupit v každém dobrém obchodě), použijte klidně citróny. Výsledek bude podobný. Křupavý korpus s jemnou sladkokyselou krémovou náplní je ideálním dezertem na letní slunečný den a tak si ho udělejte co nejdříve, dokud je léto ještě tady.
limetkové řezy
Ingredients
na korpus:
- 150 g jemně namletých bebe sušenek
- 60 g másla, rozpuštěného
na náplň:
- 90 g plnotučného tvarohu
- 1 PL nastrouhané limetkové kůry
- špetka soli
- 1 konzerva (397 g) sladkého kondenzovaného mléka (salko)
- 1 žloutek
- 1/3 hrnku (80 ml) limetkové šťávy, čerstvě vymačkané
na ozdobu:
- šlehačka
- nastrouhaná limetková kůra
Instructions
korpus:
- Troubu předehřejeme na 160°C a čtvercový plech na pečení vel. (vel. 21x21 cm) vyložíme alobalem tak, aby na protilehlých stranách přesahoval.
- Pečeme 15 minut, dokud nebude mít korpus zlatavou barvou a bude pěkně vonět.
- Necháme úplně vychladnout.
náplň
- Ve středně velké míse smícháme tvaroh, limetkovou kůru a sůl.
- Přidáme kondenzované mléko a rozšleháme metlou.
- Vmícháme žloutek a promícháme.
- Nakonec vmícháme limetkovou šťávu a řádně metlou promícháme. Směs zhoustne.
- Náplň nalijeme do vychladlého korpusu a uhladíme stěrkou.
- Pečeme 20 minut.
- Necháme vychladnout 1 - 2 hodiny při pokojové teplotě, potom přikryjeme fólií a necháme vychladnout v lednici alespoň 2 hodiny, ideálně přes noc.
- Rozkrájíme na 16 kousků a podáváme ozdobené šlehačkou a posypané strouhanou limetkovou kůrou.
- Uchováváme v lednici.
převzato z: Cook’s Illustrated
Napsat komentář