Pokud máte rádi kombinaci čokolády a arašídového másla, tak budete z těchto brownies u vytržení. A teď se přiznám k něčemu, za co se stydím. Ale jenom trochu. Obvykle se o část svých pečených výtvorů rozdělím s rodinou nebo je přinesu do práce, protože všechno nezvládneme sníst. Tyto brownies ale neopustily naši lednici. Takový sobec jsem byla. Tak to prosím nikomu neříkejte.
Tyto čokoládové brownies jsou hodně hutné a taky hodně vydatné. Pokud si sledujete váhu, určitě se jim obloukem vyhněte. Polevou se také nešetří, naopak její vrstva je stejně vysoká, jako vrstva brownies. Na druhou stranu není ale vrstva arašídového másla nijak přeslazená, a když ji lehce posypete hrubou solí, dostanou tyto brownies třetí rozměr. Vždyť už jsem je také zařadila na náš seznam nejoblíbenějších dezertů. A vsadím se, že se dostanou i na váš!
Tyto brownies nevyžadují žádné dlouhé plánování a pokud doma máte arašídové máslo, můžete si je už zítra dopřát. Nebo dneska večer, když si pospíšíte. Jediné co musíte, je nechat brownies vychladnout (pokud spěcháte, pomůže lednice!) a hlavně je potom uchovávat v lednici. Myslím, že my tam ještě pár posledních kousků máme a tak se jdu hned do jednoho zakousnout.
brownies s arašídovým máslem
Ingredients
na brownies:
- 10 PL(140 g) másla
- 1 hrnek (200 g) cukru
- 3/4 hrnku 2 PL (100 g) holandského kakaa
- 1/4 ČL soli
- 1/2 ČL vanilkového extraktu
- 2 vejce
- 1/2 hrnku (60 g) hladké mouky
na polevu:
- 6 PL (85 g) másla, při pokojové teplotě
- 3/4 hrnku (185 g) jemného arašídového másla
- 1 hrnek (125 g) moučkového cukru
- 1 ČL hrubé soli (volitelné)
Instructions
brownies:
- Troubu předehřejeme na 160°C a čtvercový plech na pečení vel. (vel. 21x21 cm) vyložíme pečícím papírem tak, aby papír na protilehlých stranách přesahoval. P
- Ve vodní lázni rozpustíme máslo, přidáme cukr, kakao a sůl a umícháme dohladka.Před přidáním vajec by směs měla být teplá/ vlažná, nikoliv horká. Pokud je horká, vyčkáme až vychladne.
- Přidáme vejce, jedno po druhém a řádně mícháme. Vmícháme vanilkový extrakt. Přidáme mouku a pořádně mícháme (asi 40 krát vařečkou) a těsto bude hladké a lesklé. Těsto bude hutné, husté, resp. nebude řídké.
- Těsto rovnoměrně rozetřeme do připraveného plechu a pečeme cca 20 - 25 minut. Necháme zcela vychladnout.
poleva
- V kuchyňském robotu ušleháme máslo s arašídovým máslem. Pomalu vmícháme moučkový cukr a řádně promícháme. Polevu nalijeme na vychladlé brownies a zarovnáme.
- Posypeme hrubou solí a před podáváním necháme zcela vychladit v lednici, ideálně přes noc.
- Krájíme na cca 5 cm čtverečky a uchováváme v lednici.
Lenka says
Milá Jaruško, moc Vám chci poděkovat za tento recept. Stal se mým nejoblíbenějším dezertem (překonal i medovník). Arašídové máslo miluji a navíc v této kombinace je snad ještě úžasnější. Peču ho stále a stále, ale „bohužel“ se ho nemohu stále přejíst 🙂
Jarka says
Milá Lenko,
moc děkuji! To máme naprosto stejné chutě, někdy se divím, že se mně o arašídovém másle nezdá 🙂 Nezapomeňte tady vyzkoušet http://www.chute-sveta.cz/cokoladove-rezy-s-arasidovym-maslem/ Taky vynikající 🙂 Mějte se krásně!
Madla says
Dobrý den, brownies jsou skvělé.. jen vždycky když tam dávám celou krabičku holandského akka mi to trhá srdce:D je to vážně 100gr? 🙂