Tento blog určitě netrpí nedostatkem receptů na banánový chlebíček. K dnešnímu dni jsem jich napočítala už celkem 5 a skoro to vypadá, jako by banánový chlebíček byl to jediné, co peču. Ale existuje hodně důvodů, proč upéct banánový chlebíček. Na kuchyňské lince vám sedí trs zhnědlých banánů, které by už do dalšího dne nemusely přežít. Máte chuť na něco dobrého. Chcete udělat něco, čím nakrmíte více krků nebo vám vydrží minimálně do dalšího dne. Něco, co si můžete bez výčitek dopřát jak k snídani, tak třeba k odpolední kávě nebo čaji.
Myslím, že vás čeká ještě hodně receptů na banánový chlebíček, protože jsem si dala předsevzetí, že musím vyzkoušet všechny, které existují. Nebo skoro všechny. Banánový chlebíček se mně zkrátka nikdy neomrzí. Ať už do něj přidám jen skořici, nebo kakao či čokoládu, s chutí banánu se vždy perfektně doplňují. U ořechů to nebylo nic jiného. Já mám vlašské ořechy ze všech ořechů úplně nejraději, ale pokud je moc nemusíte (nebo je nemáte po ruce), nahraďte je třeba lískovými, nebo mandlemi. Určitě nebudete zklamáni.
banánový chlebíček s ořechy
Ingredients
- 6 PL (85 g) másla, pokojové teploty
- 1 hrnek (200 g) cukru
- 3 velmi zralé banány, rozmačkané vidličkou
- 3 vejce. lehce ušlehaná
- 1/2 hrnku (125 ml) podmáslí
- 2 hrnky (250 g) hladké mouky
- 1 ČL jedlé sody
- 1 ČL prášku do pečiva
- 1 ČL strouhaného muškátového oříšku
- 1/2 ČL soli
- 1 hrnek (100 g) nahrubo nasekaných vlašských ořechů
Instructions
- Troubu předehřejeme na 180°Ca bochníkovou pečící formu (vel. 31x11 cm) vymažeme máslem a vysypeme mouku.
- V kuchyňském robotu utřeme máslo a cukr do pěny.
- Vmícháme vejce, jedno po druhém; banány a vanilkový extrakt. Přidáme banány, vejce a podmáslí a lehce promícháme.
- V druhé míse smícháme mouku, jedlou sodu, prášek do pečiva, muškátový oříšek, sůl a ořechy. Suchou směs postupně přidáváme do banánové směsi a lehce promícháme. Těsto by mělo být hutnější.
- Těsto nalijeme do připravené formy a pečeme asi 1 hodinu nebo dokud špejle zapíchnutá doprostřed chleba není po vytažení suchá.
- Před podáváním, resp. krájením necháme vychladnout.
převzato z: Williams Sonoma Bread (Williams-Sonoma Collection)
Ade says
Včera večer jsem upekla a dnes je už skoro snědený. Moc mňam jako vždy, Jarko:)! Mimochodem, muž si jej nemůže vynachválit.
Myslíš, že se dají banány nahradit cuketou, dýní či jiným a upéct cuketový či dýňový chlebíček? A nebo je vždy zapotřebí extra recept pro každou zeleninovou či ovocnou ingredienci? Jen se ptám, jestli jsi to zkoušela, žádného jiného kuchařského guru neznám:).
Ada
Jarka says
Ado, děkuji! Já myslím, že můžeš, jen počítej s tím, že cuketa má přece jen trochu víc vody než banán a budeš muset upravit mouku, tím myslím přidat jí víc. Kolik, ale nedokážu říct, záleží na množství cukety. Ale když jsi ho dělala už s banánem, tak víš, jakou má mít těsto konzistenci a můžeš mouku postupně přidávat. Taky bych asi přidala trochu skořice, dává se hodně do cuketového chlebíčku, možná na začátek půl až jednu čajovou lžičku? Vyzkoušej, uvidíš 🙂 Měj se krásně!
Ada says
Super, díky za užitečné tipy, Jarko! Celá rodina přeje hezký den volna:).
Ada