Když jsem byla malá, vůbec jsem nejedla rajčata. Z představy, že bych se zakousla do čerstvě utrhnutého rajčete u babičky na zahradě, tak jako to dělal můj milovaný bratr, jsem měla husí kůži. Ale asi se není divit, můj milovaný papá je totiž taky nejedl, ale překonal se a začal je jíst jen kvůli mně. To mně bylo asi tak 10 let. Ne že bych je hned konzumovala po kilech, ale postupně jsem si na tu chuť zvykla a teď už si rajské dám i bez přemlouvání.
Vaření bez nich (čerstvých nebo konzervovaných) si ale nedokážu představit – tvoří základ většiny mých receptů a přiznám se, že konzervy krájených rajčat nakupuji obvykle po 10 kusech a během měsíce je bez problému spotřebuji.
Asi si tedy dokážete představit, jaké bylo moje překvapení, když Natali začala rajčata s nadšením jíst. Jíst je slabé slovo. Porcovat. Z talíře jí vždy zmizí jako první a ani nechci vědět, co by se stalo, kdybych před ní dala celou vaničku cherry rajčat. A tak jsem zkusila rajčata na trochu jiný způsob. Tajně jsem doufala, že nešlápnu vedle. A naštěstí nešlápla. Polévka sklidila úspěch u celé rodiny, až mě mrzelo, že z toho byly jen 4 menší porce. Natali si ještě přidávala z mojí misky, takže tento recept určitě putuje nejen do mého seznamu udělat znovu, ale hlavně udělat brzo.
rajčatová polévka
Ingredients
- 2 PL (30 g) másla
- 1 cibule, nakrájená najemno
- 3 stroužky česneku, utřené
- 2 konzervy (800 g) krájených rajčat
- 1/4 ČL jedlé sody
- 1 PL sušené petržele
- 1 bobkový list
- 1/2 - 3/4 ČL soli
- 1/4 ČL čerstvě mletého černého pepře
- 1 PL čerstvé nebo 1 ČL sušené bazalky
- 1 PL medu
- 1/2 hrnku (125 ml) mléka nebo vody na zředění (podle chuti)
- kysaná smetana, parmazán, bazalka, petržel na ozdobu (volitelné)
Instructions
- Ve středně velkém hrnci rozpustíme máslo, přidáme cibuli a necháme ji zesklovatět, do měkka.
- Přidáme česnek a smažíme jen asi 1 minutu.
- Vmícháme rajčata, jedlou sodu, petrželku, bobkový list, sůl a pepř.
- Přikryjeme, přivedeme k varu a vaříme 10 minut. Odkryjeme a vaříme dalších 10 minut.
- Odstraníme z plotny a vmícháme bazalku a med.
- Přidáme mléko (nebo vodu), abychom dosáhli požadované hustoty.
- Dochutíme solí a pepřem, případně dalších podle chuti.
- Před podáváním vyndáme bobkový list.
- Podáváme ozdobené kysanou smetanou, strouhaným parmazánem, bazalkou. Výborně se k ní hodí třeba sýrový toast z bílého chleba nebo česneková bageta.
Eliška says
Jarko, Vaše vaření mě inspiruje a hned jsem si vytiskla pěknou kupičku receptů 🙂 Už se těším, až budu péct Váš mrkvový koláč s ananasem a kokosem! Přeji Vám hodně úspěchů v kuchyni. Jen tak dál 🙂
Jarka says
Milá Eliško,
moc děkuji za milá a povzbuzující slova 🙂 Jsem ráda, že se Vám recepty líbí a snad budou i chutnat. 🙂 Mějte se krásně!