Nestydím se přiznat, že zbožňuji zapékaná jídla, ikdyž pro mnohé z vás zapékané může znamenat levné nebo staromódní. Taky jsem vyrostla na šunkoflecích a francouzských bramborách, a ještě teď si pamatuji vůni zapečených brambor s cibulí a libereckým párkem, když jsme se vrátili z celodenního lyžování. Je zvláštní, kolik vzpomínek mám spojených s jídlem.
Když se teď řekne zapečený, obvykle si představím jídlo zapečené s vajíčkem a/ nebo se sýrem. A to je moje krevní skupina. Čím více sýra, tím lépe. Jedinou nevýhodu vidím ve focení těchto jídel. Není to zkrátka steak hovězího nebo lososa, který bych mohla hezky naaranžovat na talíři. Ale ani to mě neodradí od toho, abych s vámi tento recept nesdílela.
Ještě než se do toho dám, chtěla jsem vás požádat, abyste se nenechali odradit seznamem surovin. Ano, uznávám, je trochu delší než obvykle, ale ono jen tak vypadá. Jsem přesvědčená, že pokud máte rádi a vaříte mexická jídla, máte většinu z nich doma. Opravdu to vypadá hůř, než to ve skutečnosti je. Musíte mně věřit.
Toto jídlo je zajímavou variantou klasických enchiladas. Je jen jemně ostré (ostrost si samozřejmě můžete upravit podle chuti), ale hlavně velmi voňavé. Kumín, koriandr ve spojení s cibulí, česnekem a všemi paprikami mu dodá naprosto neodolatelnou chuť. Nezapomeňte ho podávat s kysanou smetanou.
hovězí enchiladas { trochu jinak }
Notes
Pokud používáme sušené fazole, necháme je přes noc namočit ve vodě, ve které je druhý den uvaříme do měkka.
Ingredients
- 6 pšeničných tortil (vel. 10"- 25 cm), nakrájených na 6 trojúhelníčkůy
- 500 g mletého hovězího masa
- 1 PL (15 g) másla
- 1 PL olivového oleje
- 1 středně velké cibule, nakrájená najemno
- 1 středně velká červená paprika, nakrájená na kostičky
- 1 středně velká zelená paprika, nakrájená na kostičky
- 1 - 3 jalapeño papričky, nakrájené na drobno (volitelné)
- 1 hrnek (150 g) mražené kukuřice
- 2 stroužky česneku, utřeného
- 1/4 hrnku (30 g) hladké mouky
- 1 - 2 PL mletého chilli (podle ostrosti)
- 2 ČL kumínu (římský kmín, comino)
- 2 1/2 hrnky (600 ml) kuřecího vývaru
- 125 g černých fazolí (nebo 1 konzerva ve slaném nálevu, scezená)
- 1 PL limetkové šťávy
- sůl a pepř podle chuti
- 200 g čedaru, nastrouhaného
- 200 g eidamu, nastrouhaného
- nasekaný koriandr na ozdobu
Instructions
- Troubu předehřejeme na 180°C a 2 pečící plechy vyložíme pečícím papírem.
- Nařezané tortilly položíme na plech a pečeme je v troubě cca 15 minut, aby byly lehce opečené (ne spálené!)
- Ve hluboké pánvi osmažíme maso nasucho (nebo na 1 PL oleje) maso, přidáme 1 ČL soli a 1/2 ČL čerstvě mletého černého pepře a vaříme asi 30 minut za občasného míchání.
- Maso vyndáme na talíř a pánev vytřeme do sucha, např. papírovou utěrkou.
- V té samé pánvi rozehřejeme máslo a olivový olej, přidáme cibuli, papriky, jalapeño (pokud používáme), kukuřici a česnek. Vaříme dokud zelenina nezměkně, asi 5 - 10 minut.
- Vmícháme mouku, chili, kumín. Za stálého míchání vaříme 1-2 minuty.
- Postupně přidáme kuřecí vývar a ideálně metlou mícháme.
- Směs přivedeme k varu a vaříme do zhoustnutí, za občasného míchání asi 10 minut.
- Přidáme uvařené fazole (nebo konzervu), limetkovou šťáou a dochutíme solí a pepřem.
- Zapékací mísu (např. vel. 20 x 20 cm) vymažeme lehce olejem a vyložíme na dno 1/3 tortil. Na tortilly dáme 1/3 masa, 1/3 zeleniny a posypeme 1/3 směsi sýrů. Tento postup opakujeme ještě 2 krát s tím, že navrch nasypeme sýr. Zapékací mísu přikryjeme alobalem.
- Pečeme v předehřáté troubě na 250°C asi 20 - 30 minut, nakonec alobal sundáme a pečeme jen 2 - 3 minuty.
- Před podáváním necháme cca 10 minut odstát, ozdobíme nasekaným koriandrem.
Ada says
Vypada to skvele, to hned zaradim do receptu na vyzkouseni:).
Jinak muz, American, doporucuje vyzkouset i kukuricne tortilly:).
Jarka says
Ano, Ado, to souhlasím. Ale já kukuřičné tortilly moc nemusím, prostě mně ta chuť nějak nebere. 🙂
Marketa says
Dobry den Jarko, chystam se pustit do tehle enchiladas a temer vsechno je jasne a dlouhy seznam me neodradi 🙂 Mam ale dotaz ke kroku 3. Maso nasucho osmazim na panvi, pak pridam 1CL soli (mate tam 1CL a 1/2CL soli … nepatri tam nejaka jina ingredience?) a pak na mirnem plameni delam dalsich 30 min? Maso sice pusti trochu stavu ale neni pak prilis vysusene pokud se trosku nepodleje nebo se nepridaji rajcata? Diky za radu. M.
Jarka says
Milá Markéto, omlouvám se za překlep, má tam být čerstvě mletého pepře. Jinak přikryjte pánev/ hrnec s masem pokličkou a pak pustí šťávu a nevysuší se Vám. Na posledních 10 minut bych potom pokličku sundala a smažila odkryté, aby se vypařila přebytečná voda. Mějte se krásně!