Kukuřičný chléb (v angličtině cornbread) je obecný název pro jakýkoliv rychlý chléb, který obsahuje kukuřičnou krupici/ mouku (polentu) a prášek do pečiva. Může se péct, smažit, nebo zřídkakdy i vařit v páře. Kukuřičný chléb má svoje místo v americké kuchyni a je obvykle spojován s Jihem, nebo Jihovýchodem. Je samozřejmě oblíbený i na Severu, ale obvykle se od Jihu liší typem kukuřičné mouky, množstvím vajec a přidaného cukru, nebo použitím mléka a podmáslí. Samozřejmě záleží vždy na chuti a vedou se o tom debaty, ale na Jihu spíš převažuje slaná, tedy nesladká varianta. (zdroj wiki) Je paradoxem, že i když jsem tam strávila pár let, mám naopak radši tu sladkou. Podle mně se právě ta sladká chuť skvěle doplňuje se slanou, a někdy i ostrou, chutí chilli.
Základní surovinou kukuřičného chleba je tedy kukuřičná mouka, polenta. V dnešní době ji lze sehnat v jakémkoliv supermarketu a obvykle ji mají v regálech se zdravou výživou. Kromě kukuřičného chleba ji můžete využít třeba i na přípravu kukuřičné kaše, něco jako krupicové a podávat třeba s medem a rozpuštěným máslem. Já z ní ještě dělám tzv. koláč tamale, což je slaný (mexický) zapečený koláč na způsob chilli. O tom ale až někdy jindy.
Poznámka ke sladkosti: Množství cukru si samozřejmě můžete upravit podle sebe. Pokud si myslíte, že sladká chuť se slanou pro vás bude zvláštní, až divná, začněte třeba jen 1 – 2 PL cukru, ale určitě nějaký přidejte. Sami víte, jak máte nastaveny chuťové buňky.
kukuřičný chléb
Ingredients
- 1 hrnek (120 g) hladké mouky
- 1 hrnek (150 g) kukuřičné krupice (polenta)
- 1/2 hrnku (100 g) krupicového cukru
- 2 1/2 ČL prášku do pečiva
- 1 ČL soli
- 1 vejce
- 1 hrnek (240 ml) mléka
- 1/3 hrnek (80 ml) oleje
- 1/2 hrnku (80 g) mražené kukuřice
Instructions
- Troubu předehřejeme na 200°C a kulatou pečící formu velikosti 20 cm vymažeme lehce máslem a vysypeme moukou.
- Ve středně velké misce smícháme mouku, kukuřičnou krupici, cukr, prášek do pečiva a sůl; odložíme.
- Ve druhé míse metlou ušleháme vejce, přidáme mléko a olej.
- Suché přísady postupně nasypeme do směsi vajíčka, mléka a oleje; promícháme, až se všechny suroviny spojí.
- Stěrkou opatrně vmícháme kukuřici.
- Těsto nalijeme do připravené formy a pečeme v předehřáté troubě cca 20 - 25 minut dozlatova.
- Chléb podáváme teplý i studený, nejlépe s chilli con carne .
klér says
Dobrý den, hledala jsem přílohu k chili con carne a tenhle chléb se zdá ideální, tak vám za něj chci poděkovat a zároveň položit třebaže zbytečný dotaz, ale mně to nedá 🙂 Budu se držet vaší radou a osladím těsto pouze 1-2 lžícemi cukru. V tom případě můžu zbytek váhy nahradit moukou pšeničnou i kukuřičnou? asi je to jedno. děkuji a hezký den
Jarka says
MIlá Klér, toto je přesně chleba, který se k chilli con carne podává. 🙂 Zbytek váhy už ničím nenahrazujte, prostě jen dejte 1-2 PL cukru a zachovejte uvedenou váhu mouky a polenty. Mějte se krásně! 🙂
klér says
děkuji 🙂
Pepa K. says
Dobrý den Jarko, s polentou nemáme zkušenosti. Máme doma instantní polentu a také polohrubou kukuřičnou mouku. Můžeme použít oboje?
Jarka says
Dobrý den Pepo, určitě instantní polentu použijte. Mějte se!
Pepa Krátký says
Dekuji,vyzkouseli jsme a chlebicek byl vyborny. Zkusime urcite i druhou verzi.
Martina says
Dobrý den. Máte zkušenost s některou bezlepkovou hladkou moukou do chleba? Kukuřičnou, jahlovou, rýžovou?
Děkuji Martina
jarka says
Milá Martino, bohužel 🙁 vůbec 🙁 Možná bych do budoucna mohla něco vyzkoušet. 🙂