Je konec května. Venku příjemných 9°C a místo grilování připravuji jídlo, které nás spíš zahřeje. Jídlo, které se hodí na podzim, než na konec jara. Vydatné chilli s hovězím a fazolemi podávané s kysanou smetanou a strouhaným sýrem, známe více jako chilli con carne, je pro mě tím nejlepším uklidňujícím jídlem, tedy comfort food. (Jak jsem pročetla několik www stránek, v Evropě se ustálil název s dvěma ll, zatímco v Americe se používá jen jedno l. Obojí je správně.)
Většina receptů na chilli používá stejné základní suroviny: mleté hovězí, cibuli, koření chilli (chilli papričky nebo mleté) a kumín, fazole a rajčata. V některých chilli najdeme i další zeleninu jako řapíkatý celer, mrkev nebo papriku. Recepty se liší většinou množstvím použitých surovin nebo v délce vaření. Jsou chilli, které se připravují několik hodin, a jsou taková, která budete mít do hodiny na stole. Tento recept je tím druhým případem, ale to neznamená, že je o něco ochuzen. Výsledné chilli je voňavé a chutě všech surovin jsou perfektně vyvážené.
Chilli můžete podávat s rohlíkem nebo chlebem, taky jsem viděla, že se podává s rýží. Já ho ale vždycky podávám s kukuřičným chlebem , který se k němu hodí asi jako knedlíky ke svíčkové.
Jaro nebo podzim, pokud toužíte po misce teplého, vydatného chilli, nemělo by vás nic zastavit!
Krátká poznámka k ostrosti – mám ráda lehce pálivá, pikantní jídla. Ale ne tak pálivá, aby mě pálila celá pusa, potila jsem se nebo mně snad teklo z nosu, a já pro samou ostrost ani nevěděla, co jím. Ostrost je ale něco, co si můžete upravit podle vlastní chuti. Pokud máte rádi ostré, nebojte se použít 2 PL chilli nebo i více papriček.
{ oblíbené } chilli con carne
Ingredients
- 2 hrnky (400 g) sušených fazolí
- 3 PL oleje
- 450 g mletého hovězího masa
- 1 středně velká cibule, nakrájená na drobno
- 1 - 2 PL mletého chilli
- 2 ČL kumínu (římský kmín, comino)
- 1 1/2 ČL sušeného oregána
- 1/2 ČL soli
- 2 plechovky (800 g) krájených rajčat
- 1 hrnek (240 ml) hovězího vývaru
- 3 - 5 jalapeño papriček, nakrájených nadrobno
- 1 1/4 (200 g ) hrnku mražené kukuřice
Instructions
- Fazole přes noc namočíme do vody a druhý den je uvaříme podle návodu do měkka.
- Na oleji zpěníme cibuli, přidáme česnek a maso. Orestujeme dohněda, asi 5 minut, přiklopíme pokličkou a za občasného mícháme vaříme 30 minut.
- Přidáme chilli, kumín, oregáno a promícháme.
- Přidáme uvařené fazole, rajčata, vývar a jalapeño papričky. Snížíme teplotu a vaříme odkryté asi 20 minut.
- Nakonec přidáme kukuřici a vaříme dalších 3 - 5 minut.
- Dochutíme solí.
- Podáváme ozdobené kysanou smetanou, strouhaným sýrem a čerstvým koriandrem. Jako příloha je nejlepší kukuřičný chleba.
Otomar Labadi says
Ahoj, jen bych dodal.. Do Chili con carne se výborně hodí trochu hořké čokolády. Ke konci vařeni ji tam nalámat.
Jarka says
Děkuji za tip Otomare, vyzkouším 🙂
Babeta says
Dnes jsem Vaše chilli dělala již podruhé a zase mě nadchlo 🙂 Zjednodušuji si tedy postup 2 konzervami fazolí Bonduelle vapeur, vařit fazole předem zvlášť jsem líná. Jo a v receptu chybí množství česneku, co máme přidat, dávám tedy přiměřeně 🙂