Quiche dělám už několik let, a to na x způsobů. Vždycky se snažím přijít s nějakou novou variací, abychom pořád nejedli jeden, dva nebo tři naše oblíbené typy. Podle mně je quiche poměrně univerzální jídlo, ve kterém můžu kombinovat náplň podle naší chuti. A to jak zeleninu, různé druhy sýra i masa. Ale pak jsou takové, ke kterým se vracím opakovaně. Jako třeba k tomuto špenátovému quiche. Garantuji vám, že bude chutnat i zarytému odpůrci vařeného špenátu. Vím co říkám, jednoho mám doma.
Základem správného quiche je určitě jeho těsto. Já používám máslové, které mně nikdy nezklamalo. Hodí se nejen na quiche, ale i na jakékoliv jiné slané koláče. Určitě není dietní, protože je v něm skoro tolik másla, co mouky. Ale právě to, ho dělá naprosto neodolatelným. Náplň se skládá z špenátu (to byste neuhodli, že?), smetanového sýra a strouhaného sýra a čerstvých cibulek. Vše zalijete vejcem a mlékem. (Pokud byste raději ještě více kalorický pokrm, neváhejte mléko nahradit smetanou.) Dochutíte solí a pepřem, a je to.
Pokud si těsto uděláte předem (nebo uděláte z dvojí dávky a jednu si dáte třeba zamrazit), během 30 minut máte lahodnou večeři (nebo nedělní snídani/ brunch) na stole. Já ho obvykle peču jen zespoda na 220°C, aby se vršek neudělal moc rychle a těsto přitom nezůstalo nedopečené. Pokud je potřeba ho trošku dobarvit, na 5 minut zapnu gril a hned ho mám dozlatova upečený. A aby špenátu nebylo málo, podávejte ho třeba s čerstvým salátem ze špenátových listů.
špenátový quiche

Ingredients
na těsto:
- 1 1/4 hrnku (160 g) hladké mouky
- 1/2 ČL soli
- 1/2 ČL cukru
- 110 g másla, studeného a nakrájeného (nebo nastrouhaného) na malé kousky
- 4-5 PL vody, ledově vychlazené
na náplň:
- 90 g smetanového sýra (Philadelphia, Lučina smetanová), pokojové teploty
- 1/3 hrnku (80 ml) plnotučného mléka (nebo smetany)
- 3 vejce
- 300 g mražených špenátových listů, rozmrazených a vymačkaných
- 250 g strouhaného sýra (Eidam)
- 4 až 6 jarních cibulek, nakrájených na plátky
- 1/4 ČL soli
- 1/4 ČL mletého pepře
Instructions
těsto:
- Do mísy kuchyňského robotu (nebo na vál) dáme mouku a sůl a několikrát zapulzujeme (promícháme).
- Postupně přidáváme máslo a pulzujeme, asi 10 krát, dokud se nevytvoří hrudkovité těsto.
- Přidáme 3 PL vody a opět zapulzujeme, až se těsto začne spojovat. Následně přidáme 1 PL vody a zase zapulzujeme, až se z těsta vytvoří koule. Pokud je těsto stále sypké, resp. sušší, přidáme další PL vody až se těsto krásně spojí, ale není lepkavé.
- Z připraveného těsta uděláme placku a zabalíme ji do fólie, kterou vložíme alespoň na 1 hodinu do lednice.
náplň:
- Troubu předehřejeme na 220°C.
- Pečící formu o průměru 28 cm, např. s vlnitým okrajem, vymažeme lehce máslem.
- Z těsta vyválíme placku, kterou rozprostřeme do formy.
- Smetanový sýr ušleháme ve středně velké míse (nebo v kuchyňskému robotu) dohladka.
- Postupně přidáme vejce a šleháme.
- Vmícháme zbývající suroviny a řádně promícháme.
- Směs nalijeme do připraveného korpusu.
- Pečeme dozlatova, cca 25 minut.
- Před podáváním necháme 10 minut vychladnout.
Dnes vyzkoušeno a je výborný! Už se těším, až vyzkouším s různými náplněmi. Chtěla bych se zeptat, jak dlouho asi vydrží těsto v mrazničce, aby bylo stále dobré? Děkuji!
Lucie, děkuji! Určitě 2-3 měsíce, pokud použijete kvalitní sáčky přímo do mrazáku. Pokud obyčejné, nenechala bych ho tam déle než měsíc.
Dobrý den, Chystám se péct.. Může se jíst i studený nebo je lepší rovnou z trouby? Děkuji
Obojí
Jaruško, slyšela jsem, že na quiche se nejprve peče korpus a až potom se dopéká náplň . Pochopila jsem správně, že pečete zárověn ? Těsto už mám v lednici a nevím co s tím
Můžete k nemusíte, Zdenko. Já nepředpékala. Pokud budete, tak cca 10, max 15 minut.
Díky moc , jdu na to. Zkusím předpéci. Už mám dalšího adepta na pečení, dezertík s arašídovým máslem a jelikož ho miluji jen já a jeden syn , mám vidinou mnohonásobné slasti
Pokud zbytek rodiny nezmění názor…..:D
Dobry den Jarka,
váš špenátový quiche už po druhé tento týžden:-) vybornýýý….. Mňam:-):-):-)
Děkuji Moniko!
Dnes jsem prvně natrefila na vaše stránky a potěšil mě nejen jejich design, ale i recept na špenátový quiche….super, jste moc šikovná!!!!
Milá Věro, moc děkuji za pochvalu.
Mějte se krásně!
Právě si jej užíváme a je báječný! Příště do něj zkusím dát i houby:)
Malá obměna:
– sýr 300 g (200 g Eidam, 100 g chuťově výraznější sýr – Madeland či cheddar)
– špenát jen 150 g
– 100 – 150 g žampionů
– několik cherry rajčátek rozkrojených na čtvrtky
Ahoj,
chtěla jsem se zeptat na použití čerstvého špenátu. Mám ho plnou zahrádku a potřebuji ho, co nejdřív spotřebovat.
Díky
Určitě! Jen nedokážu odhadnout přesně kolik, musela bych to vidět, ale nebála bych se 2 – 3 hrstí.
Dneska budu dělat, tak pak dám vědět.
Prosim Vas, plech mam jen vymazat maslem? Moukou se nevysypava?
Dekuji.
Máslem určitě můžete, záleží na typu plechu, pokud máte nepřilnavý, tak ani nevymazavejte. Moukou nevysypavat.
Výborný, plech jsem nevymazávala, těsto je mastné dost
Tak včera večer jsem upekla a ráno už byl pryč !
Přišlo mi, že díky jarní cibulce chutnal spíše po pórku, ale to vůbec nevadilo, byl mňamózní 
Je skvělý, díky za další báječný recept!
Moc děkuji, Šárko!
Tak jsem ho před chvílí vytáhla z trouby. Dle jiného receptu jsem přidala do těsta lžíci parmazánu a cibulku jsem nahradila slaninou – dle hesla „dobrý dobrým nepokazíš“. Jsem na to zvědavá, kdepak se ta návštěva courá, už bych si dala
Toto je čtvrtý recept, co od vás zkouším a zatím jsem vždy byla nadšená. Váš blog je radost
Moc děkuji, Evo, za Vaše milá slova
Krásný den, nemáte zkušenost s cottage sýrem místo smetanového v receptu? Děkuji Martina
Bohužel nemám, ale určitě nahradit můžete. Mějte se!
Dělala jsem jednou přesně podle receptu a po druhé jsem vyměnila mouku za spaldovou. Vždy super výsledek! Děkuji za recept