Jsou pokrmy, pod kterými si okamžitě vybavím dětství. Makovec nebo třeba citrónová buchta Babeta jsou jedním z nich. Kolikrát jsme je s mým milovaným bratrem snídali než jsme šli do školy! Ještě teď si pamatuji, jak byly tyto buchty zabalené v takové obdélníkové tvrdé vaničce z alobalu a celofánu. Už si ale nepamatuji, jestli mně víc chutnal makovec nebo Babeta, ale pravda je, že jsem na ně časem úplně zapomněla. A když Markéta na mém Facebooku před nějakým časem zmínila, že bude péct makovou bábovku, nasadila mně brouka do hlavy. Mák má u nás ráda celá rodina a tak jsem věděla, že to bude trefa do černého. A tak jsem začala hledat ten správný recept. Určitě si dovedete představit, jak nadšená jsem byla, když jsem recept objevila v kuchařce od Romana Vaňka Kouzlo kuchyně Čech a Moravy. Jeho druhou kuchařku jsem dostala loni k narozeninám, a i když všechny recepty v ní nejsou moje krevní skupina, ty, které jsem zatím vyzkoušela, mně jako obvykle nezklamaly.
Tento makovec je přesně takový, jaký si ho pamatuji. Ale je domácí, a proto mnohem lepší a hlavně strašně vláčný. A plný máku. Jeho příprava je super rychlá, je to vlastně jednoduché lité těsto – všechny suroviny jen zamícháte. Nenechte se odradit, pokud nemáte mlýnek na mák. Já ho taky nemám, ale v dnešní době v obchodě bez problému seženete sáček umletého máku po 200 g. A to je přesně to, co potřebujete. Pozor ale, ať omylem nesáhnete po ochucené makové směsi!
Tento moučník by určitě neměl chybět na českém stole. Ať už ho budete dělat z nostalgie nebo proto, že máte rádi mák, úspěch je zaručen!
makovec { jako od babičky }
Notes
Původní recept je sice psaný na 2 formy na biskupský chlebíček, ale to bylo pro nás zbytečně moc. Všechny ingredience šly bez problému snížit na polovinu, jen z původních 5 vajec jsem použila 3. Vybrala jsem ale ty nejmenší.
Pokud byste přece jen dělali 2 formy, zdvojnásobte všechny suroviny a použijte 5 vajec.
Ingredients
- 62 g másla, pokojové teploty
- 210 g cukru krupice
- 3 vejce, velikosti M (spíše menší)
- 200 g mletého máku
- 210 g hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- 375 ml vlažného mléka
Instructions
- Troubu předehřejeme na 160°C a formu na bochník/ biskupský chlebíček vymažeme máslem a vysypeme moukou.
- Máslo s cukrem vyšleháme v kuchyňském robotu do pěny a postupně, za stálého míchání, přidáme vejce.
- Smícháme hladkou mouku, prášek do pečiva a mák a za stálého míchání postupně přidáváme do vyšlehané směsi.
- Nakonec přilijeme vlažné mléko a opatrně umícháme dohladka.
- Těsto nalijeme do připravené formy a pečeme cca 30 - 45 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá doprostřed chleba není po vytažení suchá.
Renata says
Zdravím Vás Jaruško,
další z vašich chutných receptů na mě nezklamal!!!Výborný a voňavý makovec !!!
Jarka says
Moc děkuji, Renato! 🙂
Babeta says
Makovec jsem dělala již dvakrát, je fenomenální! Jen si dovolím poznámku. Teplota je zřejmě myšlena na horkovzdušnou troubu. Na klasické pečení na 160*C je to nekonečné.. strašně dlouho voní a pořád není hotový (Pekla jsem asi 45+30 minut)
Jarka says
Děkuji Babeto!
Sarah says
Thank-you for introducing me to this cake, it’s SO DELICIOUS! I’m from New Zealand (currently living in Czech Republic) and I look forward to sharing this recipe with my NZ friends and family 🙂
jitka says
Makovec máme moc rádi,můj starý recept je sice rychlejší,vše se měří na hrnky a pak jen zamíchat,ale v tom vašem je výraznější vůně a chuť máku,takže těch 10 minut navíc si příště zase udělám a moc si pochutnáme.
Jarka says
Moc děkuji!
Jarka says
Dobrý den paní Jarko,dnes jsem zkoušela Váš recept.makovec je moc dobrý.Jen se chci zeptat,když ho zamícháte přesně dle všech ingrediencí,máte těsto také tak řídké?Mák jsem posekala v mlýnku na kávu,vejce jsme dala 3 naše domácí,vybrala jsem menší.Musela jsem přidat trochu mouky.Je ale vynikající.Děkuji za odpovědˇ..Jarka
jarka says
Milá Jarko 🙂 Já jsem ho teď strašně dlouho nedělala, tak si přesně nepamatuju, ale pokud jste šla podle popisu, mělo by to být v pořádku. 🙂 Hlavně, že chutná 🙂 Moc děkuji a mějte se krásně!
Martina says
Delala jsem ho v bezlepkove uprave (ryzova, pohankova, kukuricna mouka 1:1:1 plus lzice tapiokoveho skrobu) a s mensim mnozstvim cukru (150g a je sladky az az) a je LUXUSNI! Testo bylo velmi ridke, cehoz jsem se lekla, ale riskla jsem to a vyplatilo se. Pekla jsem asi 45 min na 160-horkovzduch. Dekuji za recept!
jarka says
Moc děkuji Martino!
Makovec says
Jarko, jsem ráda, že nás je víc, kteří rádi vzpomínají na citronovou babetu a makovec. Oba moučníky peču s oblibou, u nás doma se po nich jen zapráší, takže na snídani nebo jako svačina, bohužel, nezbydou 🙂 Děkuji za inspiraci, na oplátku nabízím svůj makovec Makové panenky 🙂 Recept: http://makova-panenka.cz/recepty/makovec-makove-panenky-a-sedmero-dalsich-makovcu/
Andrea says
Moc Vam dekuji za skvělý recept:-). Hledala jsem makovec, který bude vláčný, nebude obsahovat ani malo ani přemíru máku, nebude přeslazený a velikostně ideálně do bábovkové formy. Tento je vážně LUXUSNÍ! Přesně dle mých představ:-) Těsto bylo řidší, než jsem zvyklà, ale vyplatilo se nepanikarit a nezahušťovat. Z trouby jsem vyndala opravdovou dobrotu. Mňam. Dekuji