Děláte doma klasickou slabou pizzu jako z pizzerie, nebo spíš vysokou (takovou buchtovou) ? Já to obvykle střídám, ale když se Toma zeptám jakou chce, bez mrknutí okna odpoví, že vysokou. Zkrátka tu americkou. Neznamená to, že v Americe neznají tu klasickou italskou (tedy nízkou), ale americká pizza je zkrátka vysoká, naplněná spoustou sýra, rajčatovou omáčkou a navrch jsou přísady podle vaší chuti.
Moje vysoká pizza je kombinace několika receptů, které jsem postupně vyzkoušela a které se mně osvědčily. Pokud nedělám Chicagskou hlubokou pizzu (ta správná má v těstu polentu a nechává se odpočinout v lednici), tak používám základní těsto, ze kterého jindy dělám pizzu nízkou. Je to univerzální těsto, ze kterého vždy udělám buď 2 hluboké nebo 4 nízké pizzy. Polovinu těsta zmrazím a mám ho tak připravené kdykoliv se na poslední chvíli rozhodnu udělat pizzu.
Jakmile je těsto vykynuté, lehce ho vyválím a vytvaruji do pečící formy, okraje potřu olivovým olejem.
Co je důležité je, že na dno těsta přijde sýr (skutečně! sýr nepatří navrch, aby se nespálil!). Až ochutnáte, budete mně děkovat, že jsem vás přesvědčila neuhnout. Mňam!
Na sýr nalijete omáčku a rozetřete ji až do krajů, aby se dostala všude.
A na omáčku si můžete dát, co chcete. U nás obvykle vítězí absolutní jednoduchost, a to paprikáš/ slanina, výjimečně šunka. Jakmile mám všechno navrstvené, šup s ní do hodně vyhřáté trouby. Pizza se musí dělat v horké troubě, proto ji skutečně předehřejte na 250°C a nechte hřát naplno alespoň 30 minut.
Domácí pizza je jedním z nejoblíbenějších jídel, které dělám ráda pro svou rodinu. Chutná asi tak stokrát lépe než mražená nebo koupená pizza a kolikrát i lépe než z restaurace. Vysoká nebo nízká, pizza je pizza.
{ vysoká a hluboká } pizza
Notes
1. Recept je na dvě velké pizzy, až pro 8 strávníků!
Na jednu pizzu stačí 250 g sýra.
Já vždy polovinu těsta zamrazím, stejně tak polovinu omáčky (případně sýra) a mám tak vše k dispozici, když se rozhodnu znovu péct pizzu.
Zmražené těsto a omáčku vyndám ráno nebo kolem poledne z mrazáku a nechám vše při pokojové teplotě rozmrazit.
2. Nesypte na rajčatovou omáčku (tedy navrch) pizzy už sýr. Zbytečně by se vám spálil a zhnědnul a věřte, že ho je tam skutečně hodně. 🙂
Ingredients
těsto:
- ½ hrnku (120 ml) teplé vody
- 1/2 kostky droždí (cca 20 - 25 g)
- 4 hrnky (625 g) pizza mouky
- 1 ½ ČL soli
- 1 ¼ hrnku vlažné vody
- 2 PL extra panenského olivového oleje
rajčatová omáčka:
- 2 PL (30 g) másla
- 1 střední cibule (cca 100 g), nakrájená nadrobno
- 1/4 ČL sušeného oregana
- 1/2 ČL soli
- 2 stroužky česneku, utřeného
- 2 konzervy (á 400 g) krájených rajčat
- 1/2 ČL cukru
- 1/2 ČL sušené bazalky
- 3 ČL extra panenského olivového oleje
- 1/8 ČL mletý černý pepř
dokončení:
- 500 g mozzarelly, nastrouhané
- paprikáš, šunka, slanina, atd. - podle chuti
Instructions
těsto
- Do větší mísy nalijeme 1/2 hrnku teplé vody a rozmícháme v ní droždí. Necháme chvíli stát.
- V míse kuchyňského robotu nebo ve velké míse smícháme mouku a sůl.
- Vlažnou vodu nalijeme do mísy s rozpuštěným droždím a lehce promícháme. Tuto směs pomalu lijeme k mouce a pomalu mícháme. Přidáme olivový olej. Mícháme na nízké rychlosti.
- Na robot nasadíme hnětací hák (nebo dřevěnou vařečkou) těsto uhněteme na nižších obrátkách dohladka, asi 5 minut.
- Těsto vložíme do olejem lehce vymazané místy, jednou otočíme, aby se olejem těsto pokrylo a zakryjeme potravinovou fólií. Necháme kynout, cca 1 1/2 - 2 hodiny až zdvojnásobí objem.
- Zatímco těsto kyne, připravíme si omáčku.
rajčatová omáčka
- Máslo rozpustíme ve středně velkém hrnci, přidáme cibuli, oregano a sůl. Vaříme za občasného míchání, dokud se tekutina neodpaří a cibule nebude zlatavá, asi 5 minut. Přidáme česnek a smažíme jen asi dalších 30 vteřin.
- Přidáme rajčata a cukr a přivedeme k varu. Poté snížíme teplotu, přikryjeme pokličkou a vaříme asi 15 minut. Pokličku odkryjeme a vaříme asi dalších 15 minut dokud směs nezhoustne. Sundáme z plotny, vmícháme bazalku, pepř a olivový olej.
dokončení
- Troubu předehřejeme na 250°C a necháme alespoň 30 minut péct naprázdno.
- Těsto vyndáme z mísy na lehce pomoučněný vál a rozdělíme ho na 2 stejné díly. (Pokud budeme polovinu zamrazovat, zabalíme ho do potravinové fólie a vložíme do mrazáku.)
- Z těsta, které budeme používat lehce vytvarujeme hladkou kouli. Přikryjeme ji vlhkou utěrkou na alespoň 10 minut, ale ne více než 30 minut.
- Připravíme si hlubokou formu o průměru cca 30 cm a lehce ji vymažeme olivovým olejem. (Pokud nemáte kulatou, můžete samozřejmě použít i hlubší hranatou zapékací formu/ mísu/ pekáč nebo formu.)
- Těsto vytvarujeme na dno a do stran, lehce pomažeme olivovým olejem.
- Na těsto, tedy dno pizzy dáme nastrouhanou mozzarellu.
- Na ní nalijeme rajčatovou směs a řádně rozprostřeme až ke krajům.
- Na směs naskládáme další suroviny dle chuti - např. kolečka paprikáše, kousky slaniny, šunku, houby, olivy, artičoky, atd.
- Pečeme 20 - 30 minut, dokud těsto nemá zlatavou barvu. Před krájením necháme 10 minut odpočinout.
Pepa K. says
Dobry den,musi se dle ingredienci pouzivat pizza mouka nebo lze nahradit jinou moukou?
Jarka says
Milý Pepo, musím přiznat, že tento recept vznikl dlouho před mým druhým těstem na pizzu (http://www.chute-sveta.cz/nejlepsi-testo-na-pizzu/) a od té doby jsem ho už vůbec nedělala. 🙁 Kdybych ho měla dělat teď, tak snad použiju ten novější recept a dám do hluboké formy. 🙂 Každopádně si myslím, že můžete normálně použít klasickou hladkou. Mějte se krásně!
Pepa K. says
Dobře,
použiji vaše nejlepší těsto na pizzu, které už jsem dělal a je skutečně vynikající. Na americkou hlubokou pizzu už se moc těším, zvláště na domácí provedení, které bude jistě také moc dobré jako všechny vaše recepty.