Minulý týden, když jsem plánovala naše menu, jsem prošla menší krizí. Najednou jsem měla pocit, že skoro všechno jsme už jedli a ne jen jednou, ale několikrát. (Samozřejmě přeháním.) Ale najednou jsem si myslela, že mně docházejí nápady. Pomoc! Vždyť je přece tolik skvělých receptů, které jsem ještě nevyzkoušela. A pak jsem si prostě vzpomněla na lívance. Ty jsem už dělala asi milionkrát, ale naposledy přesně před 4 měsíci. Cože? Ani jsem tomu nechtěla věřit. A když už jsem se je rozhodla vzkřísit, zasloužilo si to nějaký nový, ještě nevyzkoušený recept.
Tyto lívance jsou úžasné samy o sobě. Kombinace tří druhů mouky je naprosto dokonalá a když je dojíte, nemáte pocit, že nebudete jíst až do večeře. (Tedy podle toho, kolik jste jich snědli.) Těsto není tak řídké, jako u klasických lívanců a drží krásně pohromadě. Po usmažení jsou lívance vysoké a nadýchané. Co se mně na nich také líbí je to, že jsou zdravé. Nemám zkrátka výčitky, když je servíruji naší princezně. A nebo když si dám jeden navíc. Nebo dva.
vícezrnné lívance s borůvkami
Ingredients
- 3 PL (45 g) másla
- ½ hrnku (60 g) celozrnné mouky
- ½ hrnku (60 g) hladké mouky
- ¼ hrnku (30 g) žitné mouka
- 2 PL krupicového cukru
- 1 PL plus 1 ČL kypřícího prášku do pečiva
- ½ ČL soli
- 2 vejce
- 250 g bílého plnotučného jogurtu
- 2 PL mléka
- ½ ČL strouhané citronové kůry
- ½ ČL vanilkového extraktu
- 1 hrnek borůvek (čerstvé nebo mražené)
Instructions
- V malé misce rozpustíme v mikrovlnné troubě dvě polévkové lžíce (30 g) másla. Vmícháme třetí lžíci (15 g) až se úplně rozpustí. (Tak nebude rozpuštěné máslo horké, až ho budeme přidávat k ostatním surovinám. Odložíme stranou.
- V malé misce smícháme mouky, cukr, prášek do pečiva a sůl. Odložíme stranou.
- Ve velké míse (nebo v kuchyňském robotu) smícháme vejce, jogurt a mléko a rozšleháme až se spojí. Pokud používáme řídký jogurt, nebude další mléko zapotřebí. Pokud ale používáme hustý smetanový (Choceňský, Holandia), přidáme 2 polévkové lžíce mléka.
- Vmícháme máslo, citronovou kůru a vanilku.
- Přidáme suché suroviny a promícháme, až se spojí.
- Lívance smažíme dozlatova na teflonové pánvi na malém množství oleje z jedné strany, pak na těsto dáme několik borůvek (podle vlastního uvážení), a jakmile se objeví bublinky, otočíme je a osmažíme dozlatova z druhé strany.
Napsat komentář