Máte rádi štrůdl? Tak proč nevyzkoušet něco trochu jiného? Tento jablečný koláč je takový lepší štrůdl. Je z máslového těsta, naplněný kilogramem sladkých jablek a ochucených skořicí a muškátovým oříškem. Jestli se vám zdá, že pletení vrchní části bude moc složité, nevěřte tomu. Určitě je to jednodušší než vánočka.
Jakmile si připravíte těsto na dno formy a naplníte jablky, ze zbytku těsta uválíte plát, který si rozřežete na proužky. A ty potom proplétáte mezi sebou. Ale skutečně velmi jednoduše. Jeden proužek nadzvednete, vložíte pod něj ten druhý a tak pokračujete, než všechno těsto spotřebujete. Myslím, že výsledný koláč vypadá opravdu úžasně a chutná stejně tak!
jablečný koláč
Ingredients
na těsto:
- 2 1/2 hrnku (300 g) hladké mouky
- 16 PL (225 g) másla
- 2 ČL cukru
- 1 ČL soli
- 4 PL ledové vody
na náplň:
- 1 kg jablek
- 1/3 hrnku (65 g) hnědého cukru
- 1/2 ČL skořice
- 1/4 ČL soli
- 1/4 ČL strouhaného muškátového ořišku
- 3 ČL kukuřičného škrobu
- 1/2 PL citrónové šťávy
Instructions
těsto:
- V míse smícháme mouku, cukr a sůl a přidáme na kostičky nakrájené máslo. Máslo zapracujeme do těsta (bude z něho hrubá krupice).
- Přidáme 3 PL ledové vody a zpracujeme. Pokud je těsto stále suché, přidáme čtvrtou PL vody.
- Těsto přendáme na vál a řádně zpracujeme dohladka.
- Zabalíme do fólie nebo vložíme do igelitového sáčku a vložíme do lednice na min. 2 hodiny, nebo přes noc.
náplň:
- Do středně velkého hrnce vložíme jablka, cukr, skořici, sůl, muškátový oříšek a citrónovou šťávu a promícháme.
- Přivedeme k varu, přikryjeme pokličkou a na mírném ohni vaříme 20 minut. Mícháme občas a jen velmi lehce, abychom jablka nerozmašírovali.
- Po 20ti minutách přidáme kukuřičný škrob, mícháme občas a odkryté vaříme dalších 5 - 7 minut dokud náplň nezhoustne.
- Odstavíme z plotny a necháme vychladnout při pokojové teplotě, cca 30 minut.
příprava koláče:
- Jakmile je těsto vychlazené a my jsme připraveni koláč péct, předehřejeme troubu na 200°C.
- Koláčovou formu velikosti 22 cm lehce vymažeme máslem.
- Těsto, které bude vážit cca 600 g, rozdělíme na 2 části - 400 g a 200 g.
- Ze 400 g vyválíme kruh, kterým vyložíme koláčovou formu. Přebytečné části odřízneme.
- Na těsto nalijeme vychlazenou náplň. Urovnáme ji.
- Z 200 g těsta a zbylých odřezků těsta vyválíme silnější plát. Ten budeme krájet na proužky, silné cca 1,5 cm. (Celkem budeme potřebovat cca 10 - 12 proužků).
- Prvních 5 - 6 proužků dáme jedním směrem na náplň. Potom vždy po jednom proužku proplétáme připravené proužky tam, abychom začínali jednou navrchu, jednou vespod a dosáhli pěkné, upravené mřížky.
- Potřeme rozšlehaným bílkem s 1 PL vody a posypeme 2 PL cukru.
- Pečeme v předehřáté troubě 1 h 30 minut s tím, že jakmile začne vrchní část koláče tmavnout, přikryjeme ho alobalem, nebo na ní položíme kus pečící papíru.
- Podáváme jen tak, nebo ozdobené šlehačkou a karamelovým sirupem, vanilkovou zmrzlinou, atd.
Napsat komentář