Jsou dezerty, o kterých nemusím dlouho přemýšlet. To ale neznamená, že na ně přestanu myslet. Zvláště když obsahují čokoládu a arašídové máslo. A toto je jeden z nich. Když jsem ho viděla, zhluboka jsem se nadechla a zvolala, toto musím co nejdříve udělat!
Nikdy jsem se netajila tím, že kombinace čokolády a arašídového másla je moje láska. Kdybych mohla, tak každý den začínám toastem namazaným nutellou s arašídovým máslem. Tak možná v příštím životě, v tomto bych se během měsíce nevešla do dveří. Teď mně čas od času stačí kousek třeba tohoto dortu.
Tento dort je z kategorie božských a také extra sladkých. I když je v něm hořká čokoláda, 350 g cukru k tomu je přece jen dost. Zároveň v něm není mouka, takže se ten cukr nemá vlastně kam schovat. Dort drží pohromadě 4 vejce, ale pozor, nesmíte ho péct moc dlouho a takzvaně přepéct. Při vyndávání z trouby se musí ještě lehce třást, protože až když vychladne, tak bude krásně držet pohromadě. Jen buďte trpěliví a nekrájejte ho dříve, než bude řádně vychlazený. Jinak vám náplň vyteče, což by byla škoda. Můžete ho podávat jen tak, nebo se šlehačkou a vanilkovou zmrzlinou.
čokoládový dort { bez mouky } plněný arašídovým máslem
Ingredients
- na korpus:
- 220 g kakaových sušenek, např. Derby, Bebe
- 120 g másla, rozpuštěného
- na náplň:
- 110 g másla, nakrájeného na kostičky
- 220 kvalitní hořké čokolády, nakrájené nahrubo
- 1 2/3 hrnku (350 g) cukru
- 2 ČL (10 ml) vanilkového extraktu
- 1/2 lžičky soli
- 4 vejce
- 1/2 hrnku (130 g) krémového arašídového másla
Instructions
korpus:
- Troubu předehřejeme na 160°C a lehce máslem vymažeme dortovou formu vel. 20 cm.
- Sušenky rozemeleme a smícháme je s rozpuštěným máslem. Směs vtlačíme na dno (nikoliv do stran) dortové formy.
- Pečeme v předehřáté troubě cca 7 - 8 minut a poté necháme úplně vychladnout. (Vhodné je na mřížku položit arch pečícího papíru, abychom zabránili případnému vytékání másla na dno trouby, a jeho spálení).
náplň:
- Čokoládu s máslem rozpustíme ve vodní lázni. Odstraníme z plotny a vmícháme cukr, vanilku a sůl. Řádně vyšleháme metlou.
- Přidáme vejce, jedno po druhém a vždy řádně vyšleháme dohladka.
- Arašídové máslo rozetřeme na upečený a vychlazený korpus.
- Na něj (arašídové máslo) nalijeme čokoládovou směs.
- Pečeme v předehřáté troubě na 160°C asi 50 - 60 minut. Když s dortem lehce pohnete, měl by se uprostřed "třást," tzn. bude se zdát, že je stále trochu nedopečený.
- Necháme vychladnout v pokojové teplotě a pak vložíme alespoň na 2 hodiny, ideálně přes noc, do lednice.
- Podáváme se šlehačkou nebo vanilkovou zmrzlinou.
Ada says
Udělala jsem ho k Miiným narozkám. Dobré je to:). Jen příště asi musím nechat to arašídové máslo nahřát nebo něco, bylo to tak lepivé, že se mi to skoro nepodařilo na ten dortík rozetřít. Nějaký tip?
Jarka says
Ado, já používám často arašídové máslo z Marks & Spencer a to je při pokojové teplotě poměrně tekuté, takže jde krásně mazat. Pokud bys měla nějaké tužší, nebo ho měla třeba v lednici, určitě ho může nahřát v mikrovlnce. Ale pozor, stačí skutečně jen pár sekund, aby pak zase nebylo úplně tekuté a tys nemusela čekat až zase ztuhne.
ZUzka says
Tak jsem dnes zkoušela dort dělat, ale nějak se nepodařil – korpus je moc sypký :(. Nevíte co s tím?
Jarka says
Milá Zuzko, bude to chtít víc másla. Omlouvám se, měla jsem tam chybu, 70 g je obvykle ma 130 g sušenek, tady by mělo být tedy 120 g. Taky záleží na druhu sušenky, některé jsou sušší, může být tedy třeba více másla. Když to ale s máslem přeženete, jednoduše přidǎte zase sušenky, až budete mít správnou konzistenci. V receptu jsem to opravila a snad se Vám to podaří ještě zachránit. Mějte se krásně!
Zuzka says
Také mě to pak nakonec napadlo, ale bohužel už bylo pozdě :). Ale nevadí, dort je moc dobrý – právě si na něm pochutnávám 🙂 a určitě ho zkusím znovu s větším množstvím másla 🙂 Díky moc za recept i za rady :).
Jana says
Dobrý den,
je možnost nahradit arašídové máslo něčím jiným? třeba nutelou?
Díky
jarka says
Omlouvám se za opožděnou odpověď. Nahradit nutelou teoreticky ano, ale má přece jen jinou konzistenci, tak leda do ní třeba přidat trochu másla, aby byla hustčí?