Já vím, že je skoro konec ledna, a že dýně je obvykle spojovaná s podzimem. Ale v říjnu byly dýně v akci a tak jsem jich pár nakoupila. Vlastně docela dost. Asi 4. Nebo 5. Vlastně spíš asi 8. Celou dobu byly v chladu v garáži a já kolem nich každý den chodila. Minulý týden jsem se konečně rozhodla s nimi něco udělat. Začala jsem dýňovým pyré. Část jsem použila a zbytek zamrazila. Na lepší časy. Třeba na dýňový koláč v únoru nebo březnu.
Dýňová polévka pro mě představuje něco, čemu se v angličtině říká comfort food. Jídlo, které uspokojí nejen moje chuťové buňky, ale zahřeje mě i na duši. Jídlo, které si vychutnám, a které mě možná, aspoň dočasně, zbaví stresu. Prostě uklidňující jídlo. Když jsem viděla recept na dýňovou polévku s jablkem, nejdříve jsem nad tím ohrnovala nos. Nějak se mně to nezdálo. Ale ve skutečnosti mně to nedalo spár. A tak jsem si řekla, že to zkusím. Buď bude mít úspěch anebo to bude totální propadák. Asi tušíte, jak to dopadlo. Jinak bych s vámi recept přece nesdílela!
Tato polévka je naprosto úžasná. Voňavá, vydatná, jemná. Prostě uklidňující. Hodí se přesně na mrazivé lednové večery!
dýňová polévka s jablkem
Ingredients
- 1 PL olivového oleje
- 1 malá cibule, nakrájená na drobno
- 1 jablko, oloupané, zbavené jádřince a nakrájené na kostičky
- 1 ČL soli
- 3 hrnky (700 ml) zeleninového vývaru
- 90 g jablečného pyré, neslazeného
- 1/4 ČL čerstvě mletého černého pepře
- 1/4 ČL sušené šalvěje
- 1/4 ČL sušeného tymiánu
- 1/8 ČL mletého muškátového oříšku
- 425 g dýňového pyré
- 1/8 hrnku (25 g) hnědého cukru
- 1/4 hrnku (60 ml) smetany
Instructions
- Ve větším hrnci rozpálíme olej, přidáme cibuli, jablka a sůl. Za stálého míchání vaříme na středním stupni, dokud cibule nezesklovatí, asi 7 minut.
- Přidáme zeleninový vývar, jablečné pyré, pepř, šalvěj, tymián a muškátový oříšek.
- Přivedeme k varu a vaříme, dokud jablka úplně nezměknou, asi 5 minut.
- Přidáme dýňové pyré, hnědý cukr a vaříme dalších 10 - 15 minut na nízkém stupni.
- Ponorným mixérem polévku rozmícháme dohladka.
- Přidáme smetanu a prohřejeme na nízkém stupni, případně dochutíme.
jitka says
Naprosto úžasná a výborná polévka,má zvláštní chuť jestli to dělají jablka nebo to koření.Moc se vám povedla.
Jarka says
Moc děkuji, Jitko!