Minulý víkend se stalo něco divného. Najednou jsem měla potřebu projít svoji skříň a vyházet všechno oblečení, které jsem už pár let neměla na sobě. I boty. U nich jsem měla skoro na krajíčku. Ale zase jsem udělala dobrou věc, protože jsem je vyhodila do charitativního kontejneru. Ale jen co se za nimi kontejner zavřel, začala jsem přemýšlet, jestli se mně ty šaty skutečně už nehodily. Nebo ty kalhoty, které jsem stejně měla párkrát na sobě. A tak jsem přemýšlela cestou domů. Celých 30 minut. Bylo jasné, že jsem se potřebovala uklidnit. A najednou jsem uviděla hnědé banány. A moje nálada byla o 100 % lepší.
Banánový chlebíček už nepotřebuje žádné zvláštní povídání. Dělala jsem už několik různých druhů a tak mě teď napadlo, vyzkoušet ho se skořicí. Jak jednoduché, a přitom tak božské. A ta cukrová poleva! Měla jsem pocit, že jím skořicového šneka. Dokonce i Tom, který není milovníkem banánů řekl, že je to nejlepší banánový chlebíček, který jsem kdy dělala. A to už něco znamená!
banánový chlebíček se skořicí
Ingredients
na těsto
- 2 hrnky (240 g) celozrnné mouky (nebo hladké mouky)
- 3/4 ČL jedlé sody
- 1/2 ČL soli
- 1 ČL skořice
- 1/2 hrnku (100 g) hnědého cukru
- 4 PL (113 g) másla, pokojové teploty
- 2 vejce
- 3 velmi zralé banány, rozmačkané vidličkou
- 1/3 hrnku (80 g) bílého jogurtu
- 1 ČL (5 ml) vanilkového extraktu
na skořicovou vrstvu
- 1/4 hrnku (50 g) krupicového cukru
- 1 ČL skořice
na cukrovou polevu
- 1/4 hrnku (30 g) moučkového cukru
- 1 PL smetany (nebo mléka)
Instructions
- Troubu předehřejeme na 180°C a vymažeme bochníkovou formu máslem. Odložíme.
- Ve středně velké míse smícháme mouku, jedlou sodu, sůl a skořici. Odložíme.
- Ve větší míse, nebo v míse kuchyňského robotu, utřeme máslo s cukrem, asi 3 minuty. Přidáme vejce, jedno po druhém a po každém přidání řádně promícháme.
- Vařečkou vmícháme banánovou kaši, jogurt, a vanilku. Promícháme.
- Postupně přidáváme mouku a promícháme. Těsto bude husté.
- Polovinu těsta nalijeme na dno bochníkové formy. Smícháme skořici s cukrem a rovnoměrně nasypeme na těsto. Nalijeme druhou polovinu těsta.
- Pečeme 45 - 60 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá doprostřed chleba není po vytažení suchá.
- Před vyndáním z formy necháme alespoň 15 minut vychladnout. Poté necháme úplně vychladnout.
- Mezitím si připravíme cukrovou polevu. Smícháme moučkový cukr se smetanou. Pokud bude směs moc hustá, postupně přidáváme trochu smetany. Pokud moc řídká, přidáváme cukr, dokud nezískáme správnou konzistenci.
- Polevou ozdobíme chléb a podáváme.
jitka says
Dobrý den,měkký a vláčný chlebík,jen tu polevu jsem měla více průhlednou.
Jitka
Jarka says
Děkuji!