Aspoň dvakrát do týdne se snažím, udělat k večeři něco jiného než jen chleba se salámem a sýrem, salátem. Protože to vícekrát bohužel nestíhám, chci, aby byl pokrm zajímavý a z kvalitních surovin. Může to být hustá polévka, quiche nebo třeba zapečená zelenina se sýrem.
Tento gratinovaný květák splňuje všechny požadavky, které na rychlou, chutnou a kvalitní večeři kladu. Kombinuje jen květák, který je zapečen v hutné sýrové a smetanové omáčce, posypaný sýrovo-strouhankovou směsí, která vytvoří krásně křupavou krustu. Můžete ho podávat jen tak, s houskou, nebo ideálně se salátem.
Byla jsem nadšená, že se u nás recept setkal s velkým úspěchem, a to i u Natálky. Hned jsem si ho zařadila do seznamu udělat znovu. Udělejte to i vy!
gratinovaný květák
Ingredients
- 1 středně velký květák, (max. 1,5 kg) rozebraný na středně velké růžičky
- 4 PL (60 g) másla
- 3 PL hladké mouky
- 2 hrnky (480 ml) mléka
- 1 ČL soli
- ¼ ČL čerstvě mletého černého pepře
- ¼ ČL mletého muškátového oříšku
- 200 g nastrouhaného sýru (např. eidam, gouda, atp.)
- 2 stroužky česneku, utřeného
- 1/2 hrnku (50 g) strouhanky
Instructions
- Troubu předehřejeme na 190°C.
- Květák uvaříme v páře (příp. ve vodě) do poloměkka, asi 10 minut.
- 2 PL másla rozpustíme v menším kastrolu a za stálého míchání šlehací metlou přidáváme mouku. Asi 2 minuty mícháme světlou jíšku, postupně přidáváme mléko a řádně vyšleháme dohladka. Za občasného míchání povaříme do zhoustnutí. Sundáme z plotny.
- Přidáme sůl, pepř, muškátový oříšek a česnek a vmícháme polovinu nastrouhaného sýra, tedy 100 g)
- Zapékací mísu lehce vymažeme máslem a na dno nalijeme 1/3 sýrové směsi. Na ní naskládáme uvařený květák a zalijeme zbytkem směsi.
- Strouhanku promícháme s druhou polovinou sýra a nasypeme na směs.
- Zbytek másla (30 g) nakrájíme na malé kousky a naskládáme ho na strouhankou směs.
- Zapékací mísu přikryjeme (víkem nebo alobalem).
- Pečeme 15 minut přikryté, pak odkryjeme a pečeme dalších 15 minut odkryté do zlatohněda.
- Podáváme jen tak, se salátem nebo s houskou/ chlebem - podle chuti.
převzato z: Ina Garten, Barefoot Contessa in Paris
jitka says
Příště uvařím květák úplně do měkka,po 10 min. vaření byl stále docela tvrdý a v troubě už nezměkne.A když přidám vařené brambory a mrkev,tak to bude super.díky
Jarka says
Děkuji, Jitko!