Přála bych si, aby existoval způsob, kterým bych přiblížila, jak úžasně voněl celý dům při pečení tohoto chleba . Myslím, že si budete muset udělat svůj vlastní, abyste mně uvěřili.
Tento sladký chleba je taaak dobrý. Výborný. Božský. Původně jsem si myslela, že jednu polovinu zamrazím. Tak naivní jsem byla. Krájela jsem ho na silné plátky, opékala v toastovači a mazala máslem. Radši se neptejte, kolik z něho zůstalo.
Upekla jsem 2 bochníky a ještě, že jsem ten druhý darovala. Díky bohu! Jinak bych asi krájela už i ten druhý.
Upřímně jsem se obávala, že příprava tohoto chleba bude obtížná. Při zadělávání je těsto trošku lepkavější, než jsem zvyklá, ale vykynuté je už krásně vláčné a pružné. Po vykynutí musíte těsto vyválet do většího obdélníku. Obdélník by měl být tak široký, jak máte širokou bochníkovou formu a dlouhý alespoň dvakrát tolik, co široký. Obdélník pomažete změklým máslem, posypete cukrem se skořicí a srolujete. Rolovat musíte pevně a skutečně udělat několikavrstvou roli. Dáte do vymazané bochníkové formy a před pečením necháte znovu vykynout. Žádná dřina. Nebojte se kynutého těsta! Je nový rok a může to být vaše výzva. Výsledek totiž stojí za to.
skořicový chléb
Ingredients
- 1 hrnek (240 ml) mléka
- 1/3 hrnku (75 g) másla
- 30 g čerstvého droždí nebo 2 1/2 ČL sušeného
- 2 vejce
- 1/3 hrnku (75 g) krupisového cukru
- 3 1/2 hrnku (435 g) hladké mouky
- 1 ČL soli
- 2 PL (28 g) másla, pokojové teploty
- 1/3 hrnku (75 g) krupicového cukru
- 2 PL skořice
- 50 g rozinek nebo vlašských ořechů (nepovinné)
- 1 vejce a 1 PL mléka na potření
Instructions
- Mléko nalijeme do misky vhodné do mikrovlnné trouby a zahřejeme v mikrovlnné troubě. Přidáme máslo a necháme ho rozpustit. Mléko s máslem necháme lehce vychladnout, aby bylo vlahé.
- Přidáme do něj droždí a 50 g cukru, zamícháme a necháme vzejít kvásek.
- Ve velké míse (nebo v míse kuchyňského robotu) smícháme vejce a cukr.
- Přidáme kvásek.
- Mouku smícháme se solí a postupně přidáváme do směsi kvásku a vajec, řádně promícháme.
- Ručně, nebo v kuchyňském robotu, uhněteme těsto dohladka (v robotu asi 10 minut). Pokud je těsto příliš lepkavé, přidáme více mouky.
- Uhnětené těsto vložíme do velké mísy vymazané máslem. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme vykynout, asi 2 hodiny.
- Vykynuté těsto vyndáme na lehce pomoučněný vál a vyválíme do obdélníku velikosti 30 x 40 cm (nebo podle toho, jak máme širokou bochníkovou formu).
- Na těsto rozetřeme změklé máslo.
- Smícháme cukr se skořicí a rovnoměrně ho nasypeme na těsto.
- (Pokud používáme rozinky nebo ořechy, nasypeme je také na těsto).
- Těsto pevně srolujeme.
- Bochníkovou formu vymažeme máslem a roli těsta do ní vložíme. Přikryjeme utěrkou a necháme asi 30 - 45 minut kynout.
- Jakmile je bochník vykynutý, předehřejeme troubu na 180°C.
- Rozšleháme mléko a vejcem a potřeme bochník.
- Pečeme dozlatova, asi 30 - 40 minut.
- Před krájením necháme vychladnout, nejdříve ve formě asi 30 minut, potom na mřížce.
- Podáváme s máslem nebo jen tak. Výborně také chutná opečený z toastovače.
Napsat komentář