Nevím, co mě to v zimě popadlo, ale najednou jsem měla hroznou chuť udělat borůvkové lívance. Ještě, že mám obvykle v mrazáku sáček zmražených a mohla jsem tak uspokojit svoje chutě. Rodina si také nestěžovala, zvláště, když jsem je podávala polité borůvkovou omáčkou.
Při přípravě jsem vycházela z obvyklého receptu na lívance z podmáslí, které mám nejraději. Borůvky jsem ale nezamíchala do těsta, aby těsto nebylo celé zbarvené a borůvky rozmašírované. Naopak jsem je opatrně naskládala na lívanec, jakmile jsem těsto nalila na pánev. Borůvky se do těsta pěkně ponořily a když jsem lívanec obrátila, neroztekly se z druhé strany. Zkrátka ideální lívance.
Lehké, nadýchané a borůvkové. Tyto lívance jsou americká klasika. Podávejte je naskládané na sobě a polité borůvkovou omáčkou. Jednoduchá borůvková omáčka je ideální nejen na lívancích, ale i jako poleva vanilkové zmrzlině nebo třeba jogurtu.
borůvkové lívance
Ingredients
na lívance:
- 2 vejce
- 1 1/4 hrnku (295 ml) podmáslí
- 2 ČL vanilkového extraktu
- 3 PL (43 g) rozpuštěného másla
- 1/2 ČL soli
- 1 1/2 hrnku (190 g) hladké mouky
- 1 ČL prášku do pečiva
- 1/2 ČL jedlé sody
- 2 PL (25 g) cukru krupice
- 1 hrnek (120 g) borůvek, čerstvých nebo mražených
na borůvkovou omáčku:
- 1 hrnek (120 g) borůvek, čerstvých nebo mražených
- 1/4 hrnku (60 ml) vody
- 1/2 hrnku (100 g) cukru krupice
- 1 PL (15 ml) vody
- 2 ČL kukuřičného škrobu
- 1 PL (15 ml) citrónové šťávy
Instructions
lívance:
- Ve středně velké míse smícháme mouku, cukr, prášek do pečiva, sodu a sůl. Odložíme.
- Ve druhé míse rozšleháme podmáslí, vejce a máslo.
- Přidáme suché suroviny a opatrně smícháme. Pozor, mícháme jen lehce - jinak by nebyly lívance nadýchané, ale naopak tuhé.
- Lívance smažíme dozlatova na teflonové pánvi na malém množství oleje z jedné strany, pak na těsto dáme několik borůvek (podle vlastního uvážení), a jakmile se objeví bublinky, otočíme je a osmažíme dozlatova z druhé strany.
- Podáváme polité borůvkovou omáčkou, nebo podle chuti.
borůvková omáčka:
- V menším hrnci smícháme borůvky, 60 ml vody a cukr a přivedeme k varu. Snížíme teplotu a vaříme 5 minut.
- V 1 PL vody rozpustíme kukuřičný škrob a přidáme k borůvkové směsi, dusíme, dokud směs nezhoustne, pár minut.
- Sundáme z plotny a vmícháme citronovou šťávu.
- Podáváme teplé.
Kristyna says
Poprve jsem vyzkousela livance udelat z podmasli a myslim, ze mi doma uz ani jinak neprojdou. Naprosto fantasticky nadychane. S boruvkou omackou vynikajici (tu jsem mimochodem vyzkousela i k cheesecaku ;-)). Dekuji opet za inspiraci.
Jarka says
Moc děkuji, Kristyno! 🙂