Na vánočním stole by určitě nemělo chybět nepečené cukroví. U nás obvykle mizí jako první a pečené obvykle dojídáme ještě v únoru. Troufám si tvrdit, že tyto rumové lanýže moc dlouho nevydrží. Otázkou je, jestli do Vánoc vydrží vůbec. Jsou naprosto fantastické. Čokoládové, jemné a rumové.
Tento recept byla moje úplně první zkušenost s lanýžovou hmotou jako takovou. Tím myslím jen čokoládou, smetanou a máslem. Poté, co jsem všechny suroviny nechala rozpustit v mikrovlnce, přidala rum, byla jsem trochu skeptická, jak tohle všechno dopadne. Hmota byla tak řídká, že jsem nevěřila, že ztuhne tak, abych z ní mohla formovat kuličky. Nechala jsem ji tedy přes noc venku za oknem a ráno skákala tři metry vysoko. Hmota byla krásně tuhá a já hned začala kuličkovat. Ve finále jsem kuličky mohla obalit v kakaovém prášku se špetkou skořice, ale já zvolila reprezentativnější zdobení. Vždyť jsou Vánoce. A tak jsem kuličky obalila v mléčné čokoládě a ozdobila čokoládovými hoblinkami. Pokud chcete udělat variantu pro děti, můžete rum nahradit 1 – 2 čajovými lžičkami rumového aroma.
Tyto lanýže si musíte letos na Vánoce určitě udělat. Později mně budete děkovat.
rumové lanýže
Notes
Kuličky nemusíme obalovat v čokoládě, ale například v kakaovém prášku se špetkou skořice.
Ingredients
na lanýže
- 340 g kvalitní hořké čokolády
- 140 g másla
- 6 PL (90 ml) smetany (31%)
- 1/4 ČL soli
- 4 PL (60 ml) rumu
na polevu
- 200 g mléčné čokolády
- 20 g ztuženého tuku
Instructions
- Čokoládu, máslo a smetanu vložíme do skleněné mísy (nebo mísy vhodné do mikrovlnné trouby) a zahřejeme asi 2 minut, dokud se čokoláda nerozpustí. Všechny suroviny rozmícháme dohladka a dojemna.
- Necháme vychladnout při pokojové teplotě, cca 2 hodiny. Potom dáme vychladnout do lednice, ideálně přes noc.
- Tvarujeme kuličky o průměru cca 2 cm a odkládáme na talíř, nebo plech vyložený pečícím papírem. Opět dáme vychladnout, cca 1 hodinu. (Pozor! Hmota bude pevná, ale hodně lepkavá - je tedy třeba postupovat rychle a zbytečně kuličky v rukou nezahřívat).
- Vychladlé kuličky obalujeme v čokoládě.
- Čokoládu se ztuženým tukem vložíme do mísy vhodné do mikrovlnné trouby a zahřejeme, až se čokoláda rozpustí. Řádně promícháme.
- Kuličky rychle obalujeme a odkládáme opět na pečící papír, ozdobíme např. strouhanou čokoládou a před skladováním, necháme vychladit.
- Skladujeme v chladu, do 6°C.
Katerina says
Dobry den,
jaky postup volite pri obalovani, aby byly kulicky hezky rovnomerne obalene? Napichnete na spejli a namocite do cokolady? Nezlomi se spejle? Spejli ihned vyndavate? Nejdou videt otisky nebo dirky?
Dekuji za odpoved,
Katka
Jarka says
Dobrý den Katko,
čokoládu rozpustím v misce (v mikrovlnce) a kuličky do ní házím. Předtím je ale pořádně vychladím (v mrazáku, když venku mrzne, tak jdou na chvíli ven 🙂 ) a vždy obaluji najednou jen cca 2 až 3. Čokoláda je jinak teplá a zase kuličku zase rychle rozehřeje, tak proto jen po malém množství. Normálně je poválím v čokoládě, poobracím lžičkou, kterou je i vyndavám. Dávám je hned na plech, který mám vyložený pečícím papírem, jakmile je plný, dám ještě ven ztuhnout. Pak třeba ještě dozdobím a pak už jen skládám do krabice. Zkuste to, není to vůbec těžké, jen musíte pracovat trochu rychleji a nenechávat je v čokoládě dlouho. Mějte se krásně!
Veronika says
Ahoj, pustila jsem se do nich a doufám, že se mi podaří. Mám ale jeden zvídavý dotaz: Proč se do hmoty dává sůl? Díky za odpověď i za recept.
Jarka says
Protože je nad zlato! Ale vážně, je to tak 🙂 Sůl se dává úplně do všeho, nejen do slaných pokrmů, ale i do (snad) všech sladkých. Ve sladkých pokrmech zvýrazní jejich chuť, zvýrazní tu sladkou chuť, sladkost. Zkuste si dát pár slaných preclíků a potom si dejte třeba kousek čokolády nebo lentilky a uvidíte, jak se Vám budou zdát sladší. 🙂 Mějte se krásně Veroniko a ať chutnají!
Marťa says
Hezký den přeji 🙂 chci se jen zeptat, určitě nebude vadit, když ztužený tuk nahradím kokosovým olejem? Pravidelně dělávám čokoládové lanýže a jsou strašně moc dobré, pryč téměř, jako první z nabízeného cukroví …….no a nedá mě to, musím vyzkoušet i ty Vaše rumové 🙂 Určitě je tedy nutné před tvarováním kuliček nechat hmotu zatuhnout ……. třeba i přes noc v lednici,když ne za oknem? Moc děkuji a přeji příjemnou předvánoční atmosféru 🙂
Jarka says
Milá Marťo, ano, určitě můžete nahradit, nechte vychladit kdekoliv, aby Vám hmota ztuhla a Vy mohla tvarovat. Mějte se krásně!