Už jste začali péct? Nebo už máte dokonce napečeno? Já bych ráda patřila do té druhé kategorie, ale zatím jsem stále ve stádiu pečení. Minulý víkend jsem sice absolvovala pečící maraton, ale po veškerém cukroví se doslova zaprášilo. Ale nevadí mně to. Naopak musím přiznat, že jsem ráda. Mám totiž teď možnost experimentovat a vyzkoušet si recepty na cukroví, které jsem ještě nedělala. A to mně hrozně baví. To objevování, a hlavně to ochutnávání nových, skvělých receptů, které třeba příště zahrnu do svého vánočního pečícího repertoáru. Jako například tyto oříškové bochánky.
Ořechové, máslové, nadýchané. Jejich chuť je díky poměrně velkému množství ořechů docela výrazná. Ale přitom jsou tak jemné, že se vám budou v puse úplně rozpadat. Připravit je zvládne určitě každý a seznam surovin je velmi krátký. Z ořechů, mouky, cukru, másla, soli, a vanilky vypracujete těsto, které necháte před použitím vychladnout. Z těsta potom vytvarujete kuličky, které upečete v troubě. Nakonec je nesmíte zapomenout dvakrát obalit v moučkovém cukru, jednou hned po upečení, podruhé až za několik hodin.
Opravdu jste si mysleli, že už máte všechno napečeno? Nezapomněli jste na ořechové bochánky?
Ingredients
- 2 hrnky (250 g) hladké mouky
- 2 hrnky (200 g) vlašských nebo lískových ořechů
- ¾ lžičky soli
- 1 hrnek (227 g) másla, pokojové teploty
- 1/3 hrnku (75 g) krupicového cukru
- 1 ½ lžičky vanilkového extraktu
- moučkový cukr na obalování
Instructions
- Polovinu ořechů, tedy 100 g nasekáme nadrobno (např. paličkou na maso).
- Druhou polovinu nameleme na jemno. (Já melu ve starém mlýnku na kafe).
- Změklé máslo utřeme s cukrem do pěny (např. v kuchyňském robotu nebo ručním mixerem), přidáme vanilku.
- V menší míse smícháme mouku, sůl, a ořechy.
- Postupně přidáme do máslové pěny a vypracujeme těsto, na vále prohněteme a necháme v lednici asi hodinu odležet, aby trochu ztuhlo.
- Po vychladnutí předehřejeme troubu na 180°C a pečící plechy vyložíme pečícím papírem.
- Z těsta tvarujeme kuličky v průměru 3 cm, které dáme na plech. Můžeme je dát poměrně blízko sebe, protože zvětší svou velikost jen nepatrně. Ideálně je asi 4 x 5 kuliček na jeden plech.
- Pečeme asi 17 - 19 minut. Po upečení je necháme vychladnout asi 5 minut na plechu, a potom zcela (např. na talíři) při pokojové teplotě.
- Bochánky obalíme v moučkovém cukru a necháme je přes noc odležet, pak je znovu obalíme v moučkovém cukru.
Denisa says
Dobrý den, je potřeba nechat oříškové bochánky nějakou dobu před konzumací odležet? Případně jak dlouho vydrží?
Děkuji za odpověď!
Denisa
Jarka says
Milá Deniso, není třeba je nechat odležet. Ale jako je to skoro se vším cukrovím, pokud ho necháte v chladu, v garáži, za oknem, na balkóně vychladnout a potom ho dáte do tepla na talíř, je krásně měkké. Ale tyto bochánky jsou měkké i tak. 🙂 V chladu bez problému 3 – 4 týdny, pokud ho dřív nesníte 🙂 Mějte se krásně!
Denisa says
Teď jsem je vytáhla z trouby a obalila v cukru. Jsou absolutně vynikající. Jediné štěstí, že cukroví uskladňuji u sousedky na balkoně, protože jinak by tyto bochánky do Vánoc rozhodně nevydržely 🙂 Všem doporučuji. Hezké svátky Jarko a díky za recept!
Jarka says
Moc děkuji, Deniso! 🙂
Vera says
No, jen aby je nesnědla sousedka 🙂
jitka says
Chtěla jsem udělat jen poloviční dávku abych je vyzkoušela ale po nasypání surovin do mísy jsem zjistila že ořechů jsem dala na dávku celou a tak jsem musela vše ostatní přidat,ještě že se to stalo,jsou nádherně křehké a výborné,mám co dělat abych je před sebou ubránila do vánoc.Díky
Jarka says
Moc děkuji, Jitko! Vy jste se do toho pustila 🙂
Nikol says
Dobry den,
chci se zeptat, jenom to maslo ktere tam patri, ma to byt Hera na peceni, nebo normalni maslo na chleba? 🙂 Diky
jarka says
Máslo, klasické máslo. 🙂