Minulý víkend bylo na čase vyzkoušet něco jiného. Lívanců bylo za poslední měsíc až až. A tak jsem se pustila do scones.
Scones (čteme skon nebo skoun) je tradiční malé skotské pečivo. Základními surovinami jsou mouka, kypřící prášek, máslo, mléko, sůl a cukr. Jsou jen lehce slazené a můžou být dochucené např. skořicí, čokoládou, sušeným ovocem. Jsou oblíbené ve všech anglicky mluvících zemích. (zdroj wikipedia)
Obecně můžu říct, že tyto scones jsou trochu podobné skořicovým šnekům, ale těsto je mnohem hutnější, a také méně sladké. Což určitě ocení někdo, kdo k snídani nemá sladké rád, ale zase chce vyzkoušet něco jiného.
skořicové scones
Ingredients
těsto:
- 8 PL (113 g) másla, zmrazeného
- ½ hrnku (120 ml) mléka
- ½ hrnku (120 ml) bílého jogurtu
- 140 g hladké mouky plus na posypání válu
- 140 g celozrnné pšeničné mouky
- ½ hrnku (113 g) krupicového cukru, plus navíc na posypání
- 2 ČL prášku do pečiva
- ¼ ČL jedlé sody
- ½ ČL soli
- 2 PL másla, rozpuštěného
náplň:
- mléko nebo smetana, na pomazání
- 3 PL krupicového cukru
- ¾ ČL mleté skořice
- 2/3 hrnku nasekaných vlašských nebo pekanových ořechů
na polevu:
- 1 hrnek (125 g) moučkového cukru
- 2 PL mléka
- 1 ČL vanilkového extraktu
Instructions
- Troubu předehřejeme na 230°C a plech vyložíme pečícím papírem.
- Máslo nastrouháme na struhadle nahrubo.
- Ve středně velké míse smícháme mléko a jogurt, a odložíme do lednice, dokud je nebudeme potřebovat.
- V další míse smícháme mouku, ½ hrnku cukru, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl. Přidáme nastrouhané máslo a promícháme tak, aby bylo máslo moukou obalené.
- Přidáme jogurt s mlékem a vařečkou promícháme. Těsto přendáme na velkoryse pomoučněný vál. Ručně uhněteme, ale promícháme a otočíme jen 6 - 8 krát, dokud nejsou přísady ve většině spojeny.
- Těsto vyválíme na čtverec velikosti 30 x 30 cm. Těsto přeložíme na třetiny jako bychom skládali obchodní dopis do obálky. Potom přeložíme kratší konce do středu tak, abychom získali čtverec velikosti 10 x 10 cm. Těsto přeneseme na pomoučněný talíř a dáme vychladit na 5 minut do mrazáku.
- Těsto vyndáme z mrazáku a vyválíme ho na vále na čtverec velikosti 25 x 25 cm. Lehce ho potřeme mlékem nebo smetanou. V misce smícháme cukr a skořici a rovnoměrně posypeme na těsto. Dále posypeme ořechy.
- Těsto pevně srolujeme a přendáme ho na prkénko. Ostrým nožem nakrájíme 8 stejně širokých plátků, které dáme na připravený plech.
- Každou scones potřeme rozpuštěným máslem a lehce posypeme cukrem.
- Pečeme dozlatova, asi16-20 minut.Po upečení necháme lehce vychladnout, asi 10 minut a pak je polijeme cukrovou polevou. V malé misce smícháme moučkový cukr, vanilku a mléko a vyšleháme dohladka.
- Podáváme teplé.
Napsat komentář