Nastal ten správný čas, se odměnit. Podařil se mně totiž malý zázrak. Mám oficiálně všechny dárky na Vánoce nakoupené, a některé z nich dokonce i zabalené. A to je pro mě důvod k oslavě. Já vím, já vím, nebudu vás trápit povídáním o tom, jak jsem ráda, že se nebudu muset prodírat vánočními davy. Jak jsem ráda, že jsem to stihla tak, jak jsem si loni předsevzala. Radši vám tedy řeknu něco o tomto čokoládovém dortu. Kde ale začít?
Tento dort je sametový. Smetanovo sametový. Smetanovo-čokoládovo sametový. Tak sametový, že se vám bude chtít brečet. A tak čokoládový, že nezůstane jen u toho nutkání. Budete brečet, protože tento dort je z jiné planety. Přirovnala bych ho k pařížskému dortu, ale s tím rozdílem, že tento není nahořklý, ale sladký. Základ tvoří vejce ušlehaná s cukrem ve vodní lázni, která se změní v hustou pěnu. Až vychladne, tak do ní zašleháte roztavenou čokoládu a vanilku. Nakonec jen lehce vmícháte čerstvě ušlehanou šlehačku do tuha. Klíčem k tomuto dortu je jeho vychlazení. Pokud spěcháte, mělo by teoreticky 3 až 5 hodin stačit, ale já doporučuji nechat vychladit přes noc. Odměňte se tímto dortem třeba za vánoční nákupy nebo úklid!

Ingredients
na korpus:
- 310 g kakaových sušenek (např. Derby, Bebe)
- 100 g másla, rozpuštěného
na náplň:
- 1 hrnek smetany ke šlehání, vychlazená (31%) (240 ml)
- 3 vejce
- 75 g krupicového cukru
- 2 PL vody
- 225 g hořké čokolády, rozpuštěné a vychlazené
- 1 PL vanilkového extraktu
- 8 PL (113 g) másla, při pokojové teplotě a nakrájené na menší kousky
Instructions
korpus:
- Předehřejeme troubu na 160°C.
- Sušenky rozemeleme a smícháme je s rozpuštěným máslem. Směs vtlačíme do dortové formy vel. 20 cm, a to nejen na dno, ale i do stran.
- Pečeme v předehřáté troubě cca 10 minut, necháme vychladnout.
náplň:
- Ze smetany na šlehání vyšleháme tuhou šlehačku, a to buď ručním mixérem nebo v kuchyňském robotu. Pozor, abychom ji nepřešlehali! (Někde jsem četla, že by se do ní mělo přidat pár kapek citronové šťávy, která pomůže pěnu ještě více ztužit. Zatím jsem ale nezkoušela).
- Připravíme vodní lázeň. Do kastrolu nalijeme vodu a postavíme na něj větší ohnivzdornou mísu nebo kastrol tak, aby se nedotýkala hladiny. Vodu přivedeme k varu.
- Do mísy vložíme vejce, cukr a vodu a ručním mixerem na střední rychlosti šleháme dohusta, asi 7 - 10 minut. (Pozor, abychom vejce neuvařili!)
- Mísu vyndáme z vodní lázně a dále šleháme do vychladnutí na pokojovou teplotu, asi 6-8 minut.
- Ke směsi přidáme čokoládu a vanilku a opět prošleháme, aby se směs řádně spojila.
- Postupně přidáváme máslo a vyšleháme ho dohladka.
- Pomocí stěrky lehce vmícháme šlehačku a jemně, ale řádně, promícháme.
- Nalijeme do vychlazeného korpusu a a před podáváním necháme řádně vychladit v lednici, ideálně přes noc.
- Krájíme ostrým nožem, který si mezi řezy vždy očistíme.
- Podáváme ozdobené šlehačkou a posypané čokoládovými hoblinkami.
Dobrý den. Na Vaše úžasné stránky jsem narazila při hledání receptu na brownies a ihned jsem si odkaz na ně uložila. Je tu totiž tolik lákavých receptů. Avšak právě v těch, které bych chtěla vyzkoušet (ať již právě brownies, lanýžový či sametový dortík, cheescake, atd.atd.)je obsaženo vajíčko a moje dcerka je alergička na vejce. Mohla byste mi doporučit, čím vajíčka v těchto sladkých dezertech nahradit? Děkuji moc.
Milá Markéto,
moc Vám děkuji
V těch pečených jako jsou např. brownies, muffinech, dortech je můžete bez problému nahradit rozmačkaným banánem (1/4 hrnku, tedy asi polovina banánu, 60 ml banánového pyré = 1 vejce) nebo jablečným pyré (1/3 hrnku, tedy 80 ml = 1 vejce), ale třeba i jogurtem (1/4 hrnku, 60 ml = 1 vejce). Někde se doporučuje zvýšit o 1/4 až 1/2 ČL prášek do pečiva, aby Vám stejně vyběhly, protože vajíčko má také tuto funkci. V lívancích určitě zase banánem, jen v těch nepečených (sametový, příp. i cheesecake) si vůbec nejsem jistá, protože třeba v tom cheesecaku vejce vlastně vše drží pohromadě. V případě, že by Vaše dcera nebyla alergická na bílek, ale třeba jen na žloutek, tak 2 bílky nahradí 1 vejce. Bylo by tedy možné je použít. Snad Vám to pomůže. Mějte se krásně!
Moc Vám děkuji za odpověď. Bohužel dcerka je alergická na bílek i žloudek. Nicméně s tím banánem to zkusím. To mě nenapadlo. Budu se těšit na další recepty, které budete přidávat. Mimochodem všechny dobrůtky máte nádherně vyfocené
Dobrý den, kdyby to šlo, tak tento dort sním i z obrázku. Bohužel to nejde, a tak ho upeču a podělím se o něj i s ostatními. Než začnu, tak bych se Vás ráda zeptala, v jak velké formě jste ho pekla? Děkuji za odpověď a přeji spoustu dalších vydařených dobrot
Moc děkuji, Marky!
Taky si teď pohrávám s myšlenkou, že si ho udělám na své narozeniny za pár týdnů
Forma je 20 cm. Ať se povede a hlavně, ať chutná! 
Je opravdu výborný a i když má jen 20 cm tak stačí menší kousek a člověka zasytí.
MOc děkuji, Jitko!
Děkuji za výborný recept, byla jsem s touhle čokoládovou dobrůtkou za hvězdu.
Dobry den, dort vypada nadherne, ale vzmi mi po pridani cokolady pena spadne
Nevite, co delam spatne? Dekuji, pekny den!
Milá Simono, bohužel nemůžu radit, když jsem u toho nebyla, jen mě napadá, že čokoládová směs musí být skutečně vychladlá, resp. stačí pokojová teplota a šlehačku do ní opravdu jen velmi lehce vmíchat… Mějte se krásně!
Moc dekuji, tak priste znovu a snad lepe
Kazdopadne i kdyz pena spadla, dort byl ve finale vyborny…takze moc dekuji a at se Vam dari! Tesim se na Vase dalsi recepty 
Dobrý den. Mám jeden asi hloupí dotaz. Jak rozpoustite čokoládu? Tuk,čokoláda a ve vodní lázni? Děkuji
Obvykle ve skleněné misce v mikrovlnce, dělám to postupně, nejdřív třeba jen 30 vteřin, zjístím, jak povolila, potom dalších, jakmile je povolená potom obvykle jen promíchám vidličkou dohladka.
Dobrý den,
chci se zeptat jestli to musím šlehat ve vodní lázni? nikdy jsem takhle vejce nešlehala a bojím se abych to nezkazila. Nešlo by to jen ušlehat v mixéru do husta? Nebo tam musí být ta teplota?
Díky
Dobrý den,
rozhoduji se, jaký dort připravait na oslavu a zaujal mě tento a čokoládový lanýžový dort. V jedné cukrárně jsem ochutnala dost podobný, který měl spodní vrstvu jako váš sametový a horní tenkou jako ten lanýžový. Myslíte si, že by takto šly skombinovat?
Děkuji za odpověď,
Dobrý den Světlano, obávám se, že horní vrstva jako lanýžový http://www.chute-sveta.cz/cokoladovy-lanyzovy-dort/ bude na ten sametový moc těžká. Ten sametový je přece jen hodně nadýchaný… Tak udělejte oba přesně podle receptu
Dekuji za odpoved. Udelam tedy oba! Mate uzasne recepty.
Svetlana
Moc děkuji, Světlano