Ááááách. Koláč z kategorie božských dezertů. Asi bych ji měla založit. Minimálně je to dezert, který jsem si dala do záložek, sotva jsem ho viděla. Věděla jsem, že to bude pan koláč. Čokoláda a arašídové máslo. Už dříve jsem se nad touto kombinací rozplývala. A zase mě nezklamala. Je to zkrátka jako Bob a Bobek. Nebo Křemílek a Vochomůrka. Čokoláda a arašídové máslo.
Dovolte mi, abych vám něco o tomto koláči pověděla.
Tento koláč by měl mít svoji vlastní kategorii.
Čokoládové těsto, vrstva arašídového másla a nakonec čokoláda se smetanou. Těsto upečete, nalijete vrstvy a pak vše necháte pořádně vychladit. A pak už jen budete čas tlačit očima. Udělejte ho večer a jděte si raději lehnout.
Zanechte všeho a udělejte si tento koláč. Myslím hned teď. Když už nebude mít svoji vlastní kategorii, určitě se dostal na seznam Udělat znovu.
čokoládový koláč s arašídovým máslem
Ingredients
na korpus
- 1 hrnek hladké mouky plus naví na pomoučnění válu (120 g)
- ¼ hrnku holandského kakaa (30 g)
- 1/4 hrnku krupicového cukru (50 g)
- ¼ ČL soli
- 8 PL másla, pokojové teploty, nakrájeného na malé kousky (113g)
- 1 vejce
- 2 PL smetany (31 %)
- 1 ČL vanilkového extraktu
na náplň
- 110 g arašídového másla
- 140 g hořké čokolády
- 3/4 hrnku smetany (31%) (180 ml)
na ozdobu
- 60 g arašídového másla
Instructions
korpus
- V menší míse promícháme suché přísady a dáme stranou.
- V míse kuchyňského robotu utřeme máslo s cukrem do pěny, přidáme vejce a vanilku a promícháme.
- Snížíme rychlost a střídavě přidáváme suché přísady a smetanu tak, abychom zakončili moukou.
- Těsto bude poměrně měkké a tak z něho uděláme bochánek a zabalíme ho do potravinové fólie. Vložíme ho na alespoň 1 hodinu do lednice.
- Jakmile jsme připraveni koláč péct, vyndáme těsto z lednice. Pokud bylo v lednici více než 1 hodinu, necháme ho povolit při pokojové teplotě.
- Těsto vyválíme na lehce pomoučněném vále do kruhu o velikosti 30 cm. Vložíme ho do koláčové formy, o průměru 22 cm.
- Těsto vytvarujeme po stranách a zatlačíme do formy, přehneme nebo odřízneme přebytečné těsto z okrajů.
- Připravené těsto ve formě dáme na 30 minut do mrazničky.
- Předehřejeme troubu na 160°C a vychlazené / zmrzlé těsto do ní vložíme.
- Pečeme 30 minut a poté necháme vychladnout. (V mém případě se těsto opět trochu sesunulo dolů. Protože bylo těsto stále teplé a dalo se formovat, hned jsem vzala lžíci a těsto vyformovala po krajích a na dně.)
náplň:
- Arašídové máslo vložíme do menší mísy a ohřejeme v mikrovlnné troubě, cca 20 - 30 vteřin, dokud není tekuté.
- Nalijeme na dno koláče a vložíme do mrazničky na 20 minut.
- Mezitím si připravíme čokoládovou náplň.
- Čokoládu nakrájíme na menší kousky.
- Smetanu přivedeme skoro k bodu varu a ihned ji nalijeme na čokoládu. Necháme 1 - 2 minuty stát, dokud se čokoláda nerozpustí. Vyšleháme ruční metlou dohladka.
- Náplň nalijeme na vychlazené a ztuhlé arašídové máslo.
- Před konečným zdobením necháme cca 10 minut vychladit v lednici.
zdobení
- Arašídové máslo dáme na 10 - 20 sekund do mikrovlnné trouby a zahřejeme do tekutější podoby.
- Lžičkou ho nanášíme na čokoládu tak, že děláme vodorovné pruhy.
- Špičku kuchyňského nože vložíme na horní pruh a projedeme jí svisle dolů. Opakujeme s rozestupy, až vytvoříme potřebný vzor.
- Koláč necháme vychladit v lednici, ideálně přes noc, dokud není náplň pevná.
- Krájíme ostrým nožem, který si mezi řezy vždy očistíme.
nic says
co je ČL a PL??
Jarka says
ČL = čajová lžička (5 ml), PL = polévková lžíce (15 ml)
Anča says
Bože ten vypadá krásně, už se těším až si seženu to burákový máslo a hned ho udělám….i přes to vedro…i přes plavkovou sezónu :o)
Jarka says
🙂
Nikola says
Vypadá nádherně hned ho doma také zkusím, ale mám otázku, kde jste koupila arašídové máslo. Děkuji 🙂
Jarka says
Milá Nikolo, v dnešní době lze koupit téměř kdekoliv – Albert, Globus, Tesco… Mají ho obvykle u Nutely nebo medu, marmelád. Mějte se krásně!
Zdenka says
ja bych taky rada vedela,ktere arasidove maslo kupujete.Slysela jsem,ze jsou velke rozdily v chuti.Mate hn ve vice receptech.
Moc dekuji za odpoved.
jarka says
Milá Zdenko, úplně nejradši mám to z Marks and Spencer, krémové. Přijde mně tak akorát sladké (obecně mám ale radši sladší :)). Nejlepší je asi vyzkoušet, které bude chutnat Vám. Jen aby bylo opravdu hodně krémové. Někdy píšou krémové, a přitom je trochu hrubší. Ale pokud máte MS v okolí, tak si ho určitě kupte.
Jana says
Dnes som skúšala piecť, trošku viac sa mi lepil korpus, tak som ho skôr utlapkala do formy, ako vyváľkala, ale na pohľad vyzerá zatiaľ skvele, dúfam, že čoko krém do rána pekne stuhne a keď ochutnáme, hodím aj chuťovú recenziu…každopádne vďaka za receptík 🙂
Jarka says
Moc děkuji, Jano! 🙂
Simona says
Tak ten je krásny, hned ako budem môcť ho upečiem a poton napíšem ako chutil 😀
Jarka says
Moc děkuji, Simono!
Miro says
Zdravim,
kolac som vyskusal cez vikend s malym dodatkom – na korpus siel najprv dzem (ribezlovo-visnovy), a az na to arasidove maslo. Vyslo to vyborne. Ale zdobenie som teda vyrazne nezvladol 🙂 Ale chuti….
Jarka says
Moc děkuji, Miro! 🙂
Evka says
Ahoj, dneska som piekla koláčik a korpus sa mi dosť lepil a vyvaľkať mi vôbec nešiel neviem čím to mohlo byť 🙂 inak super 🙂
Jarka says
Milá Evko, to mě mrzí, ale bohužel těžko radit, když jsem tam nebyla 🙁 Napadá mě jen snad moc měkké máslo, v tomto horku je to razdva, měla jste těsto strčit na chvíli do lednice, to by pomohlo. Mějte se!