Když jsme na začátku listopadu slavili Tomovy narozeniny, nemusela jsem dlouho přemýšlet nad dortem, který mu upeču. Dokonce si myslím, že jsem se ho ani neptala, jaký by si přál. Maliny byly, jsou a asi vždy budou jeho nejoblíbenější ovoce. V tomto se sice neshodneme, ale v kombinaci s čokoládovým dortem se zamlouvaly i mně.
Na dort jsem použila další ze svých oblíbených receptů na čokoládový dort. Je super vláčný, a i když má v sobě neuvěřitelných půl kila cukru, není přeslazený. Malinový máslový krém je kombinace ušlehaných bílků s cukrem, másla a malinového pyré, které si jednoduše vytvoříte rozmačkáním malin vidličkou. Maliny jen pak musíte protlačit ještě přes husté sítko (já používám sítko na čaj), abyste neměli v krému zrníčka. Dort nepochybně dotváří čokoládová poleva, kterou na něj pomalu nalijete a jen sledujete, jak pomalu stéká po okrajích. Úžasný efekt. Zkrátka úžasný dort pro úžasného manžela.
Odtajnění dortu na řezu.
A ještě jeden pohled z druhé strany.
čokoládovo-malinový dort
Ingredients
na dort:
- 150 g holandského kakaa
- 300 g hladké mouky
- 500 g krupicového cukru
- 2 ½ ČL jedlé sody
- 1 ¼ ČL prášku do pečiva
- 1 ¼ ČL soli
- 2 vejce plus 1 žloutek
- 1 ¼ hrnku teplé vody (295 ml)
- 1 ¼ hrnku podmáslí (295 ml)
- ½ hrnku plus 2 PL rostlinného oleje (150 ml)
- 1 ½ ČL vanilkového extraktu
na máslovo-malinový krém:
- 1 hrnek cukru (200 g)
- 4 bílky
- 300 g másla, pokojové teploty
- 300 g mražených malin
- ½ ČL vanilkového extraktu
na čokoládovou polevu
- 110 g hořké čokolády, nakrájené najemno
- ½ hrmku smetany ke šlehání (31%) (120 ml)
- ¼ hrnku kukuřičného sirupu (60 ml)
- 2 ČL vanilkového extraktu
Instructions
- Troubu předehřejeme na 160°C.
- Tři dortové formy velikosti 20 cm vymažeme máslem a vysypeme kakaovým práškem; dno vyložíme pečícím papírem, formu zavřeme a přebytečný papír odstřihneme.
- Prosejeme kakao a mouku a v míse kuchyňského robotu smícháme s cukrem, sodou, práškem do pečiva a solí. (Můžeme použít i ruční mixér a větší mísu),
- Přidáme vejce, žloutek, teplou vodu, podmáslí, olej a vanilku. Mixujeme při nízké rychlosti, až se všechny suroviny spojí, cca 3 minuty.
- Těsto rovnoměrně rozdělíme do připravených forem.
- Pečeme 30 - 35 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá doprostřed dortu není po vytažení suchá.
- Před vyjmutím z formy necháme alespoň 15 minut vychladnout.
- Před vlastním dokončením dortu, tzn. zdobením, ho musíme nechat zcela vychladnout.
máslový malinový krém:
- Maliny necháme povolit a vylijeme přebytečnou vodu.
- Rozmačkáme je vidličkou a protlačíme sítkem, abychom se zbavili semínek. Měli bychom získat cca 80 ml malinového pyré. Odložíme ho stranou pro pozdější použití.
- Cukr a bílky smícháme v hrnci (nebo v nerezové míse kuchyňského robotu) a postavíme do vodní lázně. Mícháme dokud se cukr v bílcích nerozpustí. (Pozor, abychom bílky neuvařili!)
- Vyndáme z vodní lázně a bílky s cukrem ušleháme do tuha (v kuchyňském robotu nebo ručním mixérem), šleháme při vysoké rychlosti cca 8 - 10 minut,
- Snížíme rychlost a postupně přidáváme máslo, po každém přidání vždy řádně vyšleháme.
- Vmícháme malinové pyré a vanilku a ještě pořádně ušleháme.
čokoládová poleva:
- Čokoládu vložíme do středně velké mísy.
- Smetanu přivedeme k bodu varu a nalijeme ji na čokoládu.
- Po 1 - 2 minutách ji metlou rozmícháme dohladka, přidáme kukuřičný sirup a vanilku.
- Necháme cca 10 minut vychladnout.
dokončení:
- Dort naplníme máslovo-malinovým krémem (rozetřeme na každý plát dortu) a ozdobíme podle naší fantazie.
- Nakonec na dort nalijeme čokoládovou polevu tak, aby byl dort nahoře zcela pokryt polevou a po stranách pomalu stekl
- Před podáváním necháme vychladit.
Eva says
Dobrý den Jarko, recept na malinový dort jsem zkoušela již vícekrát a musím říci, že trochu bojuji s malinovým krémem. Už vícekrát se mi stalo, že se mi krém srazil a nevím čím to je. Krém se mi podařilo vždy zachránit, ale za cenu dalšího ručního vyšlehávání. Neměla by jste radu ? Jinak dort je božský korpus jsem zkoušela i s jinými krémy a je božský. Děkuji Eva
Jarka says
Milá Evo,
to vážně nevím, nestalo se mně to. Přemýšlím, jestli máslo třeba nemělo tu správnou teplotu? Nebo bílky nebyly ještě moc teplé? Nic jiného mně bohužel nenapadá. 🙁
Mějte se krásně!
Šárka says
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli krému v dortu není příliš málo, podle fotografie to vypadá, že je ho tam opravdu maličko, není potom dort suchý? Děkuji za odpověď Šárka
Jarka says
Milá Šárko, krému je dost, obvykle mně u zdobení i zbyde, dort je sám o sobě vláčný. Mějte se!
Jana says
Dobrý den, dnes jsem pekla tento dort, bohužel krém je stále řídký, někde jsem asi něco pokazila.. SNíh z bílků mi vyšel krásně tuhý, ale při zašlehávání másla se to vše nějak rozteklo a už to nechce ztuhnout.. jak by se to dalo napravit?
Jarka says
Milá Jano, to se někdy může stát, pokud jste nešlehala dost dlouho. Dejte na 15 – 30 minut do lednice a pak znovu šlehejte, dlouho, mělo by se to spojit, normálně na nižší stupeň, ale šlehejte, nebo nechte robot šlehat. Pokud je to pořád řidčí, přidejte studené máslo (kousky, cca 50 g) a znovu šlehejte. Musíte šlehat, dokud se to nespojí a nebude hladké. Potom dejte do lednice vychladit.
Gurmet Dalibor P. says
Dobrý den, Jarko.
Váš dort mě velmi zaujal. Všiml jsem si na řezu, že pod středním a vrchním dílem dortu je více patrné malinové pyré. Tento kontrastní efekt se mi líbí – nepotírala jste korpusy malinovým pyré nebo džemem? V receptu to není zmíněno.
jarka says
Jejda, jejda Dalibore, to už je tak dávno, že nevím 🙁 Ale když jsem fotku zkoumala, tak to vypadá spíš na to pyré. Ale určitě i džem by byl v pohodě 🙂 Mějte se krásně!
Gurmet Dalibor P. says
Porozuměl jsem tomu tedy tak, že korpusy nejspíš byly pomazány, i když o tom v receptu není zmínka. Hledal jsem nějaký super čokoládový dort a tento mě zaujal. Snad budu mít odvahu vyzkoušet ho, dám vědět.
jarka says
Ano, myslím, že ano 🙂 Pokud hledáte nějaký super čoko dort, určitě zkuste tento http://www.chute-sveta.cz/cokoladovy-dort-s-cokoladovym-kremem/ Je to novější recept 🙂