Když jsem nedávno dělala dýňovou polévku a dýňový cheesecake, zbylo mně ještě dýňové pyré. Zamrazila jsem ho a byla jen otázka času, kdy s ním něco podniknu. Ta perfektní příležitost přišla minulou neděli, kdy jsme slavili svátek mého bratra. Chtěla jsem udělat něco, co symbolizuje podzim, protože na bílém koni Martin nepřijel.
Dýňový koláč je tradiční sladký dezert, který se často konzumuje během podzimu a začátkem zimy, zejména na Den díkůvzdání a Vánoce, a to ve Spojených státech a Kanadě. Dýně je zároveň symbolem sklizně a hraje také důležitou roli na Halloween. (zdroj wikipedia)
Tento dýňový koláč je lehčí varianta dýňového cheesecake. Naproti tomu je jeho chuť bohatší, dýně více vynikne. Jeho příprava je velmi jednoduchá a poměrně rychlá, zvláště pokud máte dýňové pyré po ruce. Ušleháte ho s tvarohem, smetanou, cukrem a vejci, dochutíte kořením a máte hotovo. Výsledkem bude osvěžující a voňavý koláč, který se skvěle hodí na jakýkoliv podzimní den. Připravte si ho ještě, než se pustíte do vánočního pečení.
dýňový koláč
Ingredients
na korpus:
- 1 1/4 hrnku hladké mouky (175 g)
- 1/2 ČL soli
- 1 PL krupicového cukru (14 g)
- 1/2 hrnku másla, studeného a nakrájeného na menší kousky (113 g)
- 1/4 hrnku ledové vody (60 ml)
na náplň:
- 225 g tučného, měkkého tvarohu
- 425 g dýňového pyré (z dýně Hokaido) - popis níže
- 1 hrnek krupicového cukru (200 g)
- 1/4 ČL soli
- 1 vejce + 2 žloutky
- 1 hrnek smetany (31%) (235 ml)
- 1/4 hrnku rozpuštěného másla (56 g)
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 1/2 ČL mleté skořice
- šlehačka a karamelový sirup, na ozdobu
Instructions
dýňové pyré
- Předehřejeme troubu na 180°C,
- Dýni omyjeme a rozkrojíme na polovinu, případně čtvrtiny.
- Vydlabeme vnitřek, vč. semen.
- Položíme na plech, hřbetem nahoru, nalijeme na plech cca 200 ml vody a dáme péct dokud není dýně měkká, cca 40 minut. Zda je dýně měkká, zjistíme vidličkou,
- Necháme vychladnout a poté vydlabeme lžící, nakonec rozmixujeme ponorným mixérem.
korpus:
- Do mísy kuchyňského robotu (nebo na vál) dáme mouku, cukr a sůl a několikrát zapulzujeme (promícháme).
- Postupně přidáváme máslo a pulzujeme, asi 10 krát, dokud se nevytvoří hrudkovité těsto.
- Přidáme vodu a opět zapulzujeme, až se těsto začne spojovat. Těsto přeneseme na vál a vyválíme dohladka.
- Z připraveného těsta uděláme kouli a zabalíme ji do fólie, kterou vložíme alespoň na 1 hodinu do lednice.
- Po hodině předehřejeme troubu na 180°C.
- Máslem vymažeme 2 kulaté formy velikosti 22 cm.
- Těsto vyválíme na silnější placku a vložíme ho do forem, a přebytečné těsto odřízneme nebo ho zatlačíme do formy a upravíme.
- Pečeme 10 minut, poté necháme lehce vychladnout.
náplň:
- Mezitím si v míse kuchyňského robotu (nebo v míse a ručním šlehačem) ušleháme tvaroh s cukrem, přidáme smetanu a prošleháme. Přidáme dýňové pyré, sůl a vejce se žloutky a rozpuštěným máslem. Ušleháme dohladka.
- Nakonec přidáme vanilku a skořici a řádně promícháme.
dokončení:
- Náplň nalijeme do předpečených korpusů a pečeme 50 minut.
- Koláč necháme zcela vychladnout.
- Podáváme ozdobený šlehačkou a karamelový sirupem.
Kateřina Procházková says
Dobrý den, chtěla bych upéct dýňový koláč podle Vašeho receptu. Jak velkou používáte formu? Píšete totiž, že uvedené ingredience jsou na dva koláče.
Děkuji,
Vaše recepty se mi jinak moc líbí. Včera jsem zkoušela dý’nový chlebíček a dříve také quiche s rajčaty a kukuřicí. Byloto moc dobréa a všem chutnalo 🙂
Jarka says
Dobrý den Kateřino, děkuji! Je to v receptu, bod 11 – Máslem vymažeme 2 kulaté formy velikosti 22 cm. Hezký den!
Ivana says
Dobrý den, chystám se na zítřejší oslavu udělat tento nádherně vypadající koláš, ale nějak mi v popisu receptu vypadla ta smetana 31%. Ta se přidá do náplně před ušleháním? Děkuji
Jarka says
Dobrý den Ivano, děkuji za upozornění 🙂 Už jsem to do receptu dopsala, ono to bylo popsáno v tom článku, ale v postupu to chybělo. Ať se povede! Mějte se krásně!
Ivana says
Děkuji. Přeji příjemný podzimní víkend a spoustu nových skvělých receptů. 🙂
jitka says
Nemám tak malé formy,tak jsem měla trochu koláč nižší ale na chuti to nijak nevadilo,s tím sirupem je to výborné,bez něj to není tak dobré.
Jarka says
Moc děkuji, Jitko!
Klára says
wau, uplne super dortik 🙂 fakt moc dobry, i kdyz ja moc pect neumim, ale tohle si zaslouzi pochvalu 🙂 ♥
Jarka says
Děkuji, Kláro! Na pečení se nedá nic zkazit 🙂
Michaela says
Dobry den, nikdy jsme dynovy kolac nezkouseli, ale radi bychom. Da se tento udelat i z normalni dyne? Dekuji
Jiřina says
Vůbec se nepovedl, těsto se v troubě smrsklo, náplň i po 1,5h pečení stále tekutá… Ztráta času, surovin a zklamání ????