Musaka je tradičním zapékaným pokrmem Balkánu a Blízkého Východu. Jednoduše by se dalo říct, že musaka je pro Blízký Východ to samé, co lasagne pro Itálii. Je to vrstvený pokrm z mletého masa, které je podušené s cibulí a česnekem, lilku, rajčat a bešamelové omáčky. Někdy se zapéká taky s plátky brambor. (zdroj wikipedia)
Nejznámější musakou je musaka řecká (což je i tento pokrm), i když varianty pokrmu se v různých oblastech liší. Dokonce i řecké verze mají několik variant podle použitých surovin.
Musaka určitě nepatří mezi nejrychlejší pokrmy a z tohoto důvodu ji obvykle dělávám jen jednou do roka. Nejlepší způsob, jak musaku připravit, je v několika krocích. Nejdříve si připravíme masovou směs, a zatímco se vaří, dáme péct lilek a oškrábeme si brambory. Jako poslední děláme bešamelovou omáčku, kterou celý pokrm zalijeme. V ideálním případě bychom se měli vejít do 2 hodin. Nenechte se ale časem, ani spoustou kroků odradit. Výsledek totiž stojí za to.
{ řecká } musaka
Ingredients
- 2 lilky (cca 500 g celkem)
- 1 ČL soli, na osolení lilků
- 5 PL oleje, na pomazání lilků
- 1 středně velká cibule, nakrájená nadrobno
- 2 PL oleje
- 500 g mletého hovězího masa
- 2 stroužky česneku, utřeného
- 1 ČL sušeného oregana
- 2 ČL sušené bazalky
- 1/4 ČL mleté skořice
- 1 ČL soli
- 1/4 ČL mletého černého pepře
- 1 konzerva krájených rajčat (400 g)
- 1/4 hrnku rajčatového protlaku (60 ml)
- 2 PL másla (30 g)
- 2 PL hladké mouky
- 1 1/2 hrnku mléka (350 ml)
- 150 g strouhaného sýru (např. eidam, gouda)
- cca 800 g syrových brambor, oloupaných a nakrájených na cca 8 mm plátky
Instructions
- Mezitím na 2 PL oleje osmažíme cibuli dozlatova, přidáme česnek a smažíme jen asi další minutu.
- K cibuli přidáme mleté maso a rychle orestujeme, asi 5 minut. Přidáme koření, tedy oregano, bazalku a skořici; zalijeme rajčaty a protlakem a přiklopíme pokličkou. Vaříme na středním stupni 45 minut.
- Zatímco se masová směs vaří, připravíme si lilky.
- Troubu předehřejeme na 180°C.
- Na dva pečící plechy rozprostřeme pečící papír.
- Lilky nakrájíme na cca 8 mm plátky, potřeme olejem a rozložíme na plechy. Dostatečně osolíme a dáme péct do trouby na cca 10 minut.
- Po upečení je necháme vychladnout.
- Dále si připravíme bešamel.
- Máslo rozehřejeme v menším kastrolu nebo pánvi a za stálého míchání přidáváme mouku. Umícháme světlou jíšku, zředíme ji mlékem a za občasného míchání povaříme do zhoustnutí.
- Do bešamelu vmícháme polovinu nastrouhaného sýra, tedy cca 75 g, zbytek si necháme na posypání.
- Jakmile je masová směs uvařená, dochutíme ji solí a pepřem (cca 1 ČL soli a 1/4 ČL pepře).
- Předehřejeme troubu na 180°C.
- Olejem lehce vymažeme zapékací mísu velikosti 20 x 20 cm (nebo podobně velkou) a začneme vrstvit tak, abychom měli 2 vrstvy lilku, brambor i masa.
- Na dno vyskládáme lilek, na něj brambory a na ně polovinu masové směsi, opět lilek, brambory a maso. Jako poslední nalijeme na maso bešamel.
- Mísu přikryjeme alobalem tak, aby nikde nebyla žádná škvírka.
- Pečeme 45 minut.
- Po 45 ti minutách alobal odstraníme, posypeme zbylým sýrem a pečeme dalších 15 minut odkryté nebo dokud sýr nebude mít zlatavou barvu. (Můžeme i na 5 minut dát pod gril).
Napsat komentář