Podzim je u nás v rodině ve znamení dortů. Začíná to Natálkou v září, pokračuje to mojí milovanou mamčou v říjnu, Tomem v listopadu a končí mým bratrem a mnou na začátku prosince. Nebudu zastírat, že se na pečení dortů vždy strašně těším, a to i přesto, že během čtyř měsíců upeču celkem čtyři. Do jara (kdy začíná další sezóna pečení dortů) je totiž doba dlouhá.
Každému vždycky dávám možnost ovlivnit si svůj dort. Protože to je jejich dort, chci, aby především jim chutnal. Něčí požadavky jsou konkrétnější, někdo chce jen čokoládový a někdo mě nechá volnou ruku. Moje milovaná mamča, která slavila narozeniny na konci října, byla ten poslední případ. Neměla jasnou představu, ale nakonec jsme se shodly na čokoládové variantě. Tu jsem doplnila arašídovým máslem. Výjimečná kombinace. Už jednou jsem o ní psala.
Na dortový korpus jsem použila jeden ze svých oblíbených receptů na čokoládový dort. Mám ho ráda především proto, že při pečení neudělá bouli, ale zůstane rovný. Je to pak mnohem jednodušší při plnění. Jako kakaový prášek jsem použila holandské kakao, které dort krásně obarvilo do skoro černé barvy, což vytvořilo – se světlým krémem – krásný kontrast. Máslový krém s arašídovým máslem byl tou skutečnou třešničkou na dortu; i když, jak někdo poznamenal, byl hodně sladký. Byl, ale jednou za čas je fajn, si život pořádně osladit!
čokoládový dort s krémem z arašídového másla
Ingredients
na dort
- 1 ¾ hrnku plus 2 PL hladké mouky (265 g)
- 1 ½ hrnku kakaového prášku (180 g)
- 1 PL instatní kávy
- 1 ½ hrnku vařící vody (355 ml)
- ¾ hrnku zakysané smetany (180 ml)
- 1 PL vanilkové extraktu
- 1 ½ hrnku másla, při pokojové teplotě (340 g)
- 2 ½ hrnku plus 2 PL krupicového cukru (560 g)
- 3 velká vejce
- 1 ¼ ČL jedlé sody
- ¾ ČL soli
na máslový krém
- ¾ hrnku smetany (31 %) (180 ml)
- 3 ¼ hrnku moučkového cukru
- 1 ½ hrnku másla, při pokojové teplotě (340 g)
- 1 hrnek jemného arašídového másla (260 g)
- 1 PL vanilkového extraktu
- špetka soli
Instructions
dort
- Předehřejeme troubu na 180°C.
- Tři dortové formy velikosti 20 cm vymažeme máslem a vysypeme kakaovým práškem; dno vyložíme pečícím papírem, formu zavřeme a přebytečný papír odstřihneme.
- Ve středně velké míse smícháme kakao, instantní kávu a horkou vodu. Vymícháme metlou dohladka a necháme mírně vychladnout.
- Poté jemně zašleháme zakysanou smetanu a vanilku.Odložíme stranou.
- V míse kuchyňského robotu ušleháme máslo dohladka, asi 1 minutu. Postupně vmícháme cukr a šleháme do pěny, asi 2-3 minuty.
- Přidáme vejce, jedno po druhém a vždy řádně prošleháme.
- Ve středně velké míse promícháme mouku, jedlou sodu a sůl.
- K máslové směsi přidáme kakaovou směs a promícháme.
- Při nízké rychlosti vmícháme postupně mouku, vždy po menších dávkách a čekáme, až bude řádně zapracovaná.
- Těsto rozlijeme rovnoměrně do připravených dortových forem.
- Pečeme 30 - 32 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá doprostřed dortu není po vytažení suchá.
- Před vyjmutím z forem necháme vychladnout.
máslový krém
- V míse kuchyňského robotu smícháme 1/4 hrnku (60 ml) smetany s ¼ hrnku (30 g) moučkového cukru a ušleháme dotuha. (Pozor, abychom ji nepřešlehali!) Následně ji dáme do jiné mísy.
- Nyní v míse kuchyňského robotu ušleháme máslo s arašídovým máslem dohladka, na vysoké rychlosti, cca 1 minutu.
- Přidáme moučkový cukr a řádně promícháme, vanilkový extrakt a sůl a šleháme asi 4 - 5 minut.
- Ušlehanou šlehačku postupně vmícháme do máslového krému (nešleháme!).
- Před zdobením necháme krém lehce vychladit.
- Krémem naplníme dort (rozetřeme na každý plát dortu) a ozdobíme podle naší fantazie.
- Před podáváním necháme vychladit.
Radka says
Zdravím Vás, Jarko,
Vaše stránky mě velmi zaujaly. Všechny recepty vypadají super.
Rozhodla jsem se, že se pustím do čokoládového dortu s arašídovým krémem. Mám dotaz ohledně krému.
V postupu píšete „V míse kuchyňského robotu smícháme 1/4 hrnku (60 ml) smetany s ¼ hrnku (30 g) moučkového cukru a ušleháme dotuha.“ V rozpisu je ale uvedeno jiné množství smetany a cukru. A to ¾ hrnku smetany (31 %) (180 ml) a 3 ¼ hrnku moučkového cukru
Prosím poraďte. Děkuji moc. S pozdravem Radka
Jarka says
Milá Radko, moc děkuji za upozornění, jen já teď bohužel nedokážu vůbec říct. Projela jsem si svoje staré poznámky a nejsem z toho o moc chytřejší. Ten cukr se tam dává na dvakrát, nejdříve se smetanou, potom později, jen ta smetana mně vrtá hlavou. Co bych zkusila je udělat to s tou 1/4, smíchat s tím krémem a pokud by to bylo moc husté, došlehat ten zbytek, tedy 1/2. Moc se omlouvám, nevím, jestli Vám to aspoň takto pomůže. Mějte se krásně!
Petra says
Zdravím Vás,
Mám takový dotaz, chtěla bych dort udělat čtvercový, ale mám jen jednu formu, myslíte, že mohu těsto nalít do jedné formy a dát péct?
Děkuji moc. S pozdravem Petra
Jarka says
Milá Petro, já se obávám, že toho těsta na jednu formu bude strašně moc a že se Vám to může srazit 🙁 Co těsto udělat v polovičním dávkách a vždy upéct tu polovinu samostatně?
Petra says
Raději si nechám poradit. Ale budu muset čekat na formu 🙁 Děkuji za radu.
Lucie says
Krásný dorý den ,
chtěla bych se zeptat, jak je dort vyskoký zda mám péci z dvojité dávky či ne. 🙂 Děkuji!