Mexické smažené fazole (ve španělštině frijoles refritos, v angličtině refried beans) je pokrm z vařených a rozmačkaných fazolí, obvykle pinto nebo černých. Jsou skvělou přílohou k mexickému jídlu, ale dají se jíst i samotné.
K přípravě můžete použít buď sušené fazole, které uvaříte standardním způsobem (buď namočené přes noc ve vodě nebo bez namáčení rovnou v tlakovém hrnci) nebo si můžete přípravu usnadnit tím, že koupíte konzervu již uvařených fazolí v nálevu. V tomto případě by měla mít konzerva cca 400 – 425 g. V severním Mexiku a v americké Tex-Mex kuchyni se obvykle používají pinto fazole, ale já nejčastěji používám fazole černé, které jsou oblíbené v ostatních částí Mexika.
Zatímco vařím fazole, začnu si na pánvi restovat slaninu. (Ta totiž z obyčejných fazolí udělá nakonec něco výjimečného.) Po slanině přidám do hrnce cibuli a česnek, nakonec uvařené fazole, zaliji vývarem a nechám ještě pár minut vařit. Nepřikrývám pokličkou, protože potřebuji, aby se voda částečně vypařila a aby byly rozmixované fazole husté. Pokud se vody odpaří moc, přidám více. Zkrátka potřebuji takovou konzistenci, aby se fazole daly dobře mixovat / šlehat a zároveň z nich nebyla řídká kaše. Já upřednostňuji šlehání dohladka, pokud má někdo radši kousky, je možné použít šťouchadlo na brambory. Nakonec do rozmixovaných fazolí vmíchám zmiňovanou slaninu a hlavně nesmím zapomenout na kvalitní salsu. Tyto poslední suroviny dodají těmto fazolím naprosto neodolatelnou chuť.
mexické smažené fazole
Ingredients
- 2 PL oleje
- 3 plátky anglické slaniny, nakrájené na slabší proužky
- 1/2 středně velké cibule, nakrájené najemno
- 1 stroužek česneku, utřeného
- 1/4 ČL kumínu (římského kmínu, comino)
- špetka kajenského pepře
- sůl a pepř podle chuti
- 100 g černých nebo pinto fazolí
- 1/2 - 3/4 hrnku vody (120 - 180 ml)
- 1/2 kostky kuřecího bujónu
- 1/4 hrnku salsy .(60 ml)
Instructions
- Fazole uvařˇíme do měkka a scedíme.
- V hlubším kastrolu orestujeme slaninu dokřupava a přendáme ji na talíř.
- K vysmaženému tuku přidáme cibuli a necháme zesklovatět, přidáme česnek, kumín a kajenský pepř, a smažíme jen asi 1 minutu, aby se především česnek nespálil.
- Přidáme uvařené fazole a chvíli smažíme, cca 2 - 3 minuty.
- Nakonec přidáme 1/2 hrnku (120 ml) vody a půlku kostky kuřecího bujónu.
- Přivedeme k varu, snížíme teplotu a bez pokličky vaříme cca 10 minut.
- Pokud je směs fazolí příliš hustá, přidáme zbytek vody.
- Ponorným mixérem fazole rozšleháme dohladka; pokud máme radši fazole nahrubo, můžeme použít jen šťouchadlo na brambory.
- Nakonec vmícháme salsu a 3/4 slaniny, zbytek si necháme na zdobení.
- Dochutím případně solí a pepřem.
- Podáváme ozdobené zelenou cibulkou a slaninou.
Marketa says
Drive jsem fazole jen ohrala a dobry … ovsem fozole podle vaseho receptu byly naprosto vyborne! Jednoducha pripava a vzsledek super. Pouzila jsem konzervovane a kouzlo udelal kumin … kdyz jsem kumin ovonela v obchode s korenim tak jsem hned vedela po cem mi ta mexicka jidla tak uzasne voni!