Toto je asi nejlepší čokoládový dezert, který jsem kdy jedla. Obvykle se snažím nepřehánět, ale tady si nemůžu pomoct. Nejlepší, nejčokoládovější, nejjemnější, nejúžasnější… zkrátka dezert z jiného světa. Zase nepřeháním.
Základem tohoto lanýžového dortu je především kvalitní čokoláda. Pro ideální výsledek doporučuji použít zhruba půl hořké a půl mléčné, ale lze samozřejmě použít jen mléčnou, nebo jen hořkou. Z čokolády, másla a smetany připravíte hladkou a sametovou směs čokolády, které se říká ganache. Tu nalijete do připraveného těsta a necháme řádně vychladit.
Příprava těsta je jednoduchá a rychlá, jen tady upozorním na malý problém, který jsem s ním měla. Původní recept mluví o použití závaží, což bylo něco, co jsem slyšela poprvé. Je to zkrátka něco, čím se zatíží těsto, aby neprovedlo to, co se stalo mně. Když jsem totiž sundala alobal, zhrozila jsem se, že po stranách sjelo dolů a na dně se objevily i bubliny. Nezpanikařila jsem, a protože těsto bylo stále teplé, a tudíž vláčné, podařilo se mně ho lžící namačkat a jaksi vytáhnout do stran. Ve výsledku to nebylo vůbec poznat.
Udělejte si tento dort třeba tento víkend. Udělejte ho pro někoho, koho máte rádi. Bude vás mít také rád! Nepřeháním.
A dekadentní verze.
čokoládový lanýžový dort
Ingredients
na těsto:
- 1 vaječný žloutek
- 1 PL smetany (31 %)
- ½ ČL vanilkového extraktu
- 1 hrnek hladké mouky plus naví na pomoučnění válu (120 g)
- ¼ hrnku holandského kakaa (30 g)
- 2/3 hrnku moučkového cukru (80 g)
- ¼ ČL soli
- 8 PL másla, vychlazeného, nakrájeného na malé kousky (110 g)
náplň
- 150 g kvalitní hořké čokolády, nakrájené nadrobno
- 180 g kvalitní mléčné čokolády, nakrájené nadrobno
- 6 PL másla, při pokojové teplotě (85 g)
- 1 hrnek smetany (31 %) (240 g)
- 1 PL likéru, např. Kahlua, rum, brandy, atd. (volitelné)
Instructions
těsto:
- V malé míse lehce ušleháme žloutek, smetanu a vanilku.
- Ve větší míse smícháme mouku, kakao, cukr a sůl, přidáme máslo a promícháme, až bude těsto připomínat hrubou krupici.
- Vmícháme vaječnou směs a vypracujeme hladké těsto.
- Těsto zabalíme do fólie a necháme odpočívat v lednici, alespoň 1 hodinu, max. 48 hodin.
- Jakmile jsme připraveni dort péct, vyndáme těsto z lednice. Pokud bylo v lednici více než 1 hodinu, necháme ho povolit při pokojové teplotě.
- Těsto vyválíme na lehce pomoučněném vále do kruhu o velikosti 30 cm. Vložíme ho do koláčové formy, o průměru 22 cm.R
- Těsto vytvarujeme po stranách a zatlačíme do formy, přehneme nebo odřízneme přebytečné těsto z okrajů.
- Připravené těsto ve formě dáme na 30 minut do mrazničky.
- Předehřejeme troubu na 180°C a vychlazené / zmrzlé těsto ve formě překryjeme alobalem.
- Pečeme 30 minut, odstraníme alobal a necháme vychladnout. (V mém případě se těsto trochu sesunulo dolů a dokonce se na dně udělaly bubliny. Protože bylo těsto stále teplé a dalo se formovat, hned jsem vzala lžíci a těsto vyformovala po krajích a na dně.)
náplň:
- Čokoládu a máslo vložíme do ohnivzdorné mísy.
- V menším hrnci přivedeme k mírnému varu smetanu a ihned nalijeme na čokoládu. Necháme 1 - 2 minuty stát, dokud se čokoláda nerozpustí. Vyšleháme ruční metlou dohladka.
- Vmícháme likér (pokud používáme).
- Náplň nalijeme do vychlazeného těsto a necháme vychladit v lednici, ideálně přes noc, dokud není náplň pevná.
- Krájíme ostrým nožem, který si mezi řezy vždy očistíme.
Aboladen says
Včera jsem ho zkoušela. Přiznám se, že jsem měla problém s těstem. Po (i před) uležení se mi hrozně drolilo a nešlo vyválet, přidala jsem jeden žloutek (asi jsem měla větší hrnek na sypké suroviny) a už to šlo v pořádku, ale stále mi těsto nešlo přenést na formu… Tak jsem jej opět sbalila, prskla do formy a vytvarovala celé prsty… Po pečení mi díkybohu nesteklo dolů a krásně drželo na formě. 🙂
Ale nakonec je dort výborný, bylo to moje první pečení se skleněnou formou (do studentské domácnosti se nářadíčko pořizuje holt pomalu…) a mile mne překvapilo, že i bez vysypání mi dort jde hezky ven.
Děkuji velmi za recept.
barborka15 says
Včera jsem se pustila do tvorby tohohle dortíku a povedl se na výbornou. Dnes jsem vzala do práce a neodolaly ani zapřísáhlé dietářky 🙂
Jarka says
To mám radost, Báro, děkuji! Taky patří moje oblíbené. Nedá se mu odolat 🙂
Anka says
Milá Jarko,
v první řadě chválím stránky. Fotky jsou nádherné, jídlo z nich skoro i voní 🙂
Jinak na zatížení koláčů používám pečící papír a na něj dávám suché luštěniny (nejčastěji hrášek)..
ten pak nevyhazuji, nechám vychladnout a nechávám si na zatížení někdy příště 🙂
Jarka says
Milá Anko, moc děkuji za tip a pochvalu. Určitě vyzkouším 🙂 Mějte se krásně!
Petr Votoček says
Prozradíte mi, co jsou vaše kouzelné fráze PL, ČL apod..? Neškodilo by napsat množství surovin normálně a ne zkratkami, které mi ani google nenašel.
Díky
jarka says
PL = polévková lžíce, ČL = čajová lžička I mistr google zkratku najde, dokonce hned jako první odkaz, když zadáte třeba „PL zkratka“
Petr Votoček says
Děkuji:)