Letos to bude poprvé, co budeme oficiálně slavit Halloween. Dříve jsme tomu nepřikládali žádný význam, ale teď se už těším, až Natálku převleču do kostýmu jahody a Halloween si užijeme. V sobotu jsme vydlabali Tom vydlabal naši první společnou dýni a já se při tom, symbolicky, pustila do své první dýňové polévky.
Procházela jsem spoustu různých receptů, ale vždy mně u nich něco nesedělo. Jeden používal jablka a různá koření, další byl na způsob thajské nebo mexické kuchyně a tak bych mohla pokračovat. Jsem přesvědčená, že i tyto varianty jsou výborné, ale já jsem zkrátka hledala recept na klasickou polévku, zvláště pokud to měla být moje úplně první zkušenost s dýňovou polévkou. Po přečtení desítek receptů jsem měla alespoň základní představu, jak by měla polévka chutnat a vrhla jsem se na přípravu.
Nejvíce časově náročné byla příprava dýňového pyré, tím ale myslím převážně to, že jsem musela asi 40 minut čekat, než se dýně upeče. Potom už to byla hračka. Máslo, cibule, česnek, dýňové pyré, voda, bujón, osolit a postupné přidávání bylinek, než měla polévka tu správnou chuť. Nakonec zjemnění smetanou a je to. Totálně mě dostala. Byla naprosto vynikající; dýně jako taková není vůbec cítit. Polévka je hutná, krémová, smetanová. Chuť bylinek je vyvážená a krásně polévku provoní. O tom, že měla úspěch, svědčí i to, že si na ní pochutnal nejen Tom, ale i Natálka. Už teď se těším na další experimentování s dýňovou polévkou!
Ingredients
- 800 g dýňového pyré (z dýně Hokaido) - popis níže
- 2 PL másla (30 g)
- 1 menší cibule, nasekaná nadrobno
- 2 stroužky česneku, utřeného
- 1 kostka zeleninového bujónu
- 1 l vody
- 1/2 ČL sušeného tymiánu
- 1/2 ČL sušené šalvěje
- 1/8 ČL muškátového oříšku, strouhaného
- 1/2 hrnku smetany (120 ml)
- 1 ČL soli
Instructions
dýňové pyré
- Předehřejeme troubu na 180°C,
- Dýni omyjeme a rozkrojíme na polovinu, případně čtvrtiny.
- Vydlabeme vnitřek, vč. semen.
- Položíme na plech, hřbetem nahoru, nalijeme na plech cca 200 ml vody a dáme péct dokud není dýně měkká, cca 40 minut. Zda je dýně měkká zjistíme vidličkou,
- Necháme vychladnout a poté vydlabeme lžící, nakonec rozmixujeme ponorným mixérem.
polévka
- Ve větším kastrolu necháme na másle zesklovatět cibuli, přidáme česnek a smažíme jen asi 1 minutu, aby se nespálil.
- Přidáme dýňové pyré, krátce orestujeme, zalijeme vodou a vložíme kostku bujónu.
- Přidáme tymián, šalvěj, muškátový oříšek a sůl.
- Přivedeme k varu a vaříme cca 5 minut na mírném ohni.
- Vmícháme smetanu a stáhneme z ohně.
- Nakonec rozmixujeme ponorným mixérem dohladka.
- Podáváme ozdobené lžičkou smetany a tymiánem.
převzato z: Jarka z ChutěSvěta (vlastní recept)
Tereza says
Polévka měla úspěch! Nejdéle trvá příprava pyré, ale to jsem si udělala den předem a mám v mrazíku ještě 3 kila, takže rozhodně hodlám vyzkoušet i vaše další recepty. Trochu jsem se toho bála, ale všichni doma si polévku pochvalují! Doporučuji přidat chilli, je to pak výborné! 🙂
Jarka says
Moc děkuji, Terezo! 🙂
Veronika says
Super nápad naddělat si pyré a zamrazit ho :)) Krásné recepty, vyzkouším
jarka says
Moc děkuji, Veroniko! 🙂