Když jsem byla malá, neobešel se oběd, resp. hlavní jídlo, nikdy bez polévky. I teď, když se sejde rodina, dodržuje moje milovaná mamča tuto tradici. Já jsem ale zatím v jejích šlépějích nešla. Já si radši nechám místo na dezert.
Neznamená to ale, že jsem na polévky zanevřela. To určitě ne, mám je moc ráda, ale obvykle je dělám k večeři. Zvláště během podzimu a zimy. Horká a krémová polévka je podle mě skvělá k zakončení jakéhokoli zamračeného dne, kterých jsme poslední dobou měli až až.
Příprava polévky hlavně nesmí být obtížná, ani časově náročná. Tato špenátová polévka nemůže být snazší; uvaříte brambory a špenát, rozmixujete a můžete podávat.
špenátová polévka se sýrem a bramborem
Ingredients
- 2 PL másla (30 g)
- 1 středně velká cibule, nakrájené najemno
- 2-3 stroužky česneku, utřeného
- 1 středně velká brambora, nakrájená na kostičky (cca 250 - 270 g)
- 1 kostka masoxu
- 1,2 litru vody
- 1,5 ČL soli
- 1/8 - 1/4 pepře, čerstvě mletého
- 300 g mraženého špenátu, povoleného
- 150 g sýra, např. eidam, gouda
Instructions
- V hrnci rozpustíme máslo a zpěníme na něm cibuli, cca 5 minut.
- Vmícháme česnek, brambory a špenát.
- Do hrnce nalijeme vodu a vložíme do ní kostku masoxu.
- Osolíme, opepříme. .
- Promícháme a přivedeme k varu.
- Jakmile dosáhneme varu, snížíme teplotu a necháme vařit cca 15 minut, dokud nejsou brambory měkké.
- Sundáme z plotny a ponorným mixerem rozmixujeme dohladka.
- Vmícháme nastrouhaný sýr a podáváme.
Ada says
Tak jsem vyzkousela dalsi tvuj recept, Jari:). Dalsi den byla polevka jeste lepsi, hezky zapracoval cesnek a my jsme si to moc uzili, mnam!
Chleb jsme si k polevce dali vlastnorucne delany, nas prvni, hura:).
Hezky podzimni den preje
Ada