Quiche je slaný koláč, jehož název pochází z francouzštiny a vyslovuje se: neboli kíš. Má mnoho variací – ať už jde o velikost (dělají se koláče velikosti dlaně i velké koláče, které se krájí na osminy) nebo o náplně. Obvykle se plní smetanou, sýrem, slaninou nebo zeleninou.
Quiche je také pokrm, který se může pojídat v kteroukoliv denní dobu. Já ho ale obvykle podávám k večeři, zvláště pokud je náplní cibule dušená v pivu, doplněná slaninou, smetanou, sýrem a vajíčkem. Příprava quiche jako takového je velmi jednoduchá, jen vyžaduje plánování předem – to tehdy, pokud si děláte i vlastní těsto, které musíte nechat vychladnout v lednici alespoň jednu hodinu před vlastním použitím. Mně se osvědčilo připravovat těsto alespoň z dvojité dávky, jednu použít a druhou dát zamrazit. Když se totiž potom na poslední chvíli rozhodnu, že udělám quiche, nechám ho jen hodinu rozmrazit při pokojové teplotě.
cibulovo-sýrový quiche
Ingredients
na těsto:
- 1 1/4 hrnku hladké mouky (160 g)
- 1/2 ČL soli
- 1/2 ČL cukru
- 110 g másla, studeného a nakrájeného na malé kousky
- 4-5 PL vody, ledově vychlazené
na náplň:
- 100 g anglické slaniny, nakrajéné na malé kousky/ plátky
- 450 g cibule, nakrájené na slabší plátky
- 3/4 hrnku piva, světlého nebo tmavého (180 ml)
- 2 ČL hrubozrnné hořčice
- 2 ČL omáčky Worcestershire
- 200 ml smetany (31%)
- 4 vejce, lehce ušlehaná
- 1 hrnek tvrdého sýra (např. eidam, gouda, atd.), nastrouhaného (100 g)
- sůl a pepř na dochucení
Instructions
těsto:
- Do mísy kuchyňského robotu (nebo na vál) dáme mouku a sůl a několikrát zapulzujeme (promícháme).
- Postupně přidáváme máslo a pulzujeme, asi 10 krát, dokud se nevytvoří hrudkovité těsto.
- Přidáme 3 PL vody a opět zapulzujeme, až se těsto začne spojovat. Následně přidáme 1 PL vody a zase zapulzujeme, až se z těsta vytvoří koule. Pokud je těsto stále sypké, resp. sušší, přidáme další PL vody až se těsto krásně spojí, ale není lepkavé.
- Z připraveného těsta uděláme placku a zabalíme ji do fólie, kterou vložíme alespoň na 1 hodinu do lednice.
náplň:
- Na pánvi osmažíme slaninu dokřupava, potom ji vyndáme na talíř, ale vysmažený tuk necháme na pánvi.
- Přidáme cibuli a smažíme do měkka, asi 6 - 7 minut.
- K cibuli přidáme první třetinu piva (tedy 1/4 hrnku, 60 ml), přikryjeme pokličkou a dusíme, dokud se veškeré pivo neodpaří. Toto opakujeme celkem třikrát, až spotřebujeme všechno pivo.
- Sundáme z plotny, vmícháme hořčici, Worcestershire a směs vložíme do velké mísy.
- Přidáme slaninu, smetanu, vejce, polovinu sýra (1/2 hrnku, 50 g), dochutíme solí a pepřem.
dokončení:
- Jakmile jsme připraveni koláč péct, předehřejeme troubu na 200°C.
- Máslem vymažeme kulatou formu velikosti 29 cm a těsto vyválíme na vále do kruhu velikosti cca 33 cm.
- Těsto vložíme do formy, a přebytečné těsto odřízneme nebo ho zatlačíme do formy a upravíme.
- Směs nalijeme na těsto a posypeme zbylým sýrem.
- Pečeme dozlatova, cca 25 - 35 minut.
Eva says
Dobrý den, nemáte náhodou zkušenost s koláčem Tarte Tain a s Croquembouche? Díky 🙂
Jarka says
Zatím ne 🙂