Jestli jste procházeli obchody (=supermarkety, potraviny) za posledních pár týdnů, tak jste si určitě všimli, jak se k nám pomalu, ale jistě vkrádá dýně. Každý rok víc a víc. Ve Starbucksu si můžete dát latté s příchutí dýňového koláče, v bagetérii Boulevard zase třeba dýňovou polévku. A já, abych přinesla trochu americké tradice do našeho domova, jsem minulý víkend dělala dýňové gnocchi a taky dýňový cheesecake.
Dýně jako taková nemá žádnou výraznou, ani zvláštní chuť. Musí se vždy dochutit tou pravou kombinací koření, mezi které patří zázvor, hřebíček, skořice a muškátový oříšek. Jak název napovídá – pro přípravu tohoto cheesecake budete ještě potřebovat dýni, tedy dýňové pyré, které se dá dnes koupit i v supermarketu. Jjá jsem ale připravovala svoje – upekla jsem dýni a rozmixovala ji. O recept, resp. návod se podělím příští týden. Pokud si tedy budete chtít tento cheesecake udělat na halloween, ještě to stihnete!
dýňový cheesecake
Ingredients
- 130 g perníčků (rozemletých)
- 100 g bebe sušenek (rozemletých)
- 1/3 hrnku cukru (75 g)
- 1/4 ČL mletého zázvoru
- 8 PL másla, rozpuštěného (110 g)
- 680 g tučného tvarohu
- 3 vejce (lehce rozšlehaná)
- 1 hrnek hnědého cukru (200 g)
- 1 hrnek dýňového pyré (240 g)
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 1 ČL mleté skořice
- 1/2 ČL mletého zázvoru
- 1/4 ČL mletého hřebíčku
- 1/4 ČL nastrouhaného muškátového oříšku
Instructions
- Předehřejeme trouchu na 180°C.
- Smícháme rozemleté perníčky a sušenky s rozpuštěným máslem, cukrem a 1/4 ČL zázvoru. Směs vtlačíme do dortové formy vel. 20 cm, a to nejen na dno, ale i do stran.
- Pečeme v předehřáté troubě cca 5 minut, necháme vychladnout.
- V kuchyňském robotu (nebo ručním mixeru) vyšleháme tvaroh dohladka.
- Postupně vmícháme - v následujícím pořadí - cukr, pyré, vanilku a koření.
- Směs nalijeme do vychladnutého korpusu.
- Pečeme při 180°C cca 60 - 70 minut.
- Necháme vychladit při pokojové teplotě a následně vychladíme v lednici, ideálně přes noc.
- Podáváme vychlazené, polité karamelovým sirupem .
Cheesecakes praha says
Popravdě řečeno dýně jako taková mi moc nechutná. Měla jsme i hokaido ale ani ta u mě moc nezabodovala. Jedla jsme jí jen na slano a ani si jí nedovedu představit na sladko. Mohla byste její chuť k něčemu přirovnat? Recept jsme našla náhodou když jsme hledala jak vylepšit můj milovaný cheesecake 🙂
Jarka says
Určitě máte pravdu, že dýně nemá žádnou zajímavou chuť. Dokonce bych řekla, že je mdlá a mně taky moc nechutná. 🙂 Co ji ale dotváří je ta směs koření. U sladkých pokrmů to je skořice, nové koření, hřebíček, muškátový oříšek. U slaných (např. polévka) tymián. Musí ale umět správně okořenit. Tato koření tu „typickou“ chuť dýně potlačí a tu chuť vlastně vůbec necítíte. Na vaření je ale nejlepší použít právě zmiňovanou dýni hokaido. Má krásnou barvu. Takže v tomto cheesecaku vlastně dýni necítíte, cítíte tu směs koření. Pokud hledáte inspiraci na jiný cheesecake, zkuste ten citrónový, který jsem zveřejnila před pár dny. Já vím, že to není zase ten klasický pečený cheesecake, ale garantuji Vám, že budete nadšená. Je skutečně luxusní. Brzy se už chystám na čokoládový, teď jsem dělala klasický new york cheesecake a všechny recepty postupně zveřejním. 🙂 Mějte se krásně!
Katerina says
dobrý den ,mám dotaz ,ty vejce doufám patří do tvarohu !!!! tam jsem je totiž logicky dala .V receptu jste to zapoměla napsat Děkiji Katka
Pepa Krátký says
Zdravím vás Jarko. Šel by u tohoto receptu nahradit karamelový sirup něčím jiným? Například karamelem vyrobeným ze Salka, který uvádíte ve vašich karamelovo tvarohových řezech?
jarka says
Milý Pepo, já myslím, že bez problému můžete, ono je docela husté, což je fajn 🙂 Mějte se krásně!