Minulý týden jsem nějak nestihla naplánovat obědy na víkend a tak jsem musela improvizovat. Když jsem procházela maso v mražáku, narazila jsem i na steakové hovězí maso. Rychle jsem projela svoje uložené recepty a moje volba padla na toto hovězí s paprikou. Zkontrolovala jsem, jestli mám všechny potřebné suroviny a během 10 minut jsem se do toho pustila.
Tento recept je rychlý, voňavý, ale hlavně výborný. Já jsem maso smíchala s rýžovými nudlemi, ale jsem přesvědčená, že by skvěle chutnalo i s rýží. Nejdříve krátce samostatně osmažíte cibuli, potom papriku a maso. Co je ale důležité, je nakrájet maso na velmi slabé plátky, protože ho nebudete vařit dlouho. Nakonec vše řádně promícháte a ihned podáváte posypané koriandrem a pálivou paprikou.
hovězí s paprikou
Ingredients
- 500 g hovězího steakového masa, nakrájeného na velmi slabé plátky (proužky)
- 1/2 hrnku sójové omáčky (120 ml)
- 2 PL hnědého cukru
- 2 PL kukuřičného škrobu
- 1 PL čerstvého zázvoru, nastrouhaného
- 2 stroužky česneku, utřeného
- 1 ČL chilli omáčky
- 2 PL oleje na smažení
- 1 středně velká cibule, nakrájená na plátky
- 2 celé červené papriky, nakrájené na slabší plátky
- pálivá paprika na posypání
- lístky čerstvého koriandru na ozdobu a dochucení
- 2 balení rýžových nudlí á 200 g
Instructions
- Smícháme sójovou omáčku, hnědý cukr, kukuřičný škrob, zázvor, česnek a chilli omáčku. Nalijeme na maso, promícháme a pdložíme. (Pokud máme čas, můžeme nechat odležet v lednici cca 2 hodiny - není třeba).
- Na pánvi rozehřejeme 1 PL oleje a orestujeme rychle cibuli, cca 1 minutu. Vyndáme na talíř.
- Pánev vrátíme na plotnu a jakmile se opět zahřeje, přidáme papriku. Restujeme cca 1 - 2 minutu. Vyndáme na talíř.
- Pánev vrátíme na plotnu a opět rozehřejeme. Přidáme druhou lžícioleje. Do rozehřátého oleje vložíme asi 1/3 marinovaného masa, necháme smažit cca 20 - 30 vteřin, obrátíme vidličkou/ kleštěmi a opět necháme smažit asi 30 vteřin. Vyndáme na talíř a tímto způsobem pokračujeme se zbývajícím masem.
- Snížíme teplotu, přidáme všechno maso, cibuli a papriku a řádně promícháme a prohřejeme. Přidáme zbytek omáčky, ve které jsme marinovali maso a necháme pár minut vařit. (Pokud je směs moc hustá, přidáme trochu vodu. Omáčka musí mít správnou konzistenci - ani hustá, ani řídká.)
- Podle návodu uvaříme rýžové nudle.
- Uvařené nudle smícháme s masovou směsí, řádně promícháme. Pokud je omáčka stále hustá, můžeme ji zředit horkou vodou.
- Můžeme podávat s nasekaným koriandrem a posypané pálivou paprikou.
Ada says
Moje úpravy:
– 5 stroužků česneku místo dvou (čínskýho)
– 1/3 hrnku sójové omáčky místo 1/2, zbytek dodat vodu
– závěrečné dílo posypat postrouhaným cheddar sýrem
A bylo to, jako všechny tvé recepty, Jari, vynikající!:)
Jarka says
Ado, s tím sýrem je to zvláštní kombinace 🙂 ale hlavně, že vám to chutnalo. 🙂 Supr!