Příprava domácího karamelového sirupu je mnohem jednodušší, než si možná myslíte. Nepotřebujete žádné zvláštní suroviny (pravda, tento recept používá kukuřičný sirup, který ale bez problému sežene v prodejně zdravé výživy) a je to rychlovka. Můžete ho podávat teplý i studený a hodí se skvěle jako poleva na zmrzlinu, koláč, cheesecake nebo třeba jablečný koláč/ štrúdl.
Moje jediná poznámka se týká opatrnosti. Jakmile přivedete cukr s vodou k varu, bude směs velmi horká. Víc než vařící voda. Při přidání smetany a másla bude směs bublat a pěnit, což vás může vylekat. Lepší je tedy použít vyšší, tedy hlubší kastrol a vařečku.
karamelový sirup
Ingredients
- 1 hrnek cukru (225 g)
- 1 PL kukuřičného sirupu
- 1/4 hrnku vody (60 ml)
- 1/2 hrnku 31% smetany (120 ml)
- 2 PL másla (30 g)
- 1 ČL vanilkového extraktu
- špetka soli
Instructions
- Za stálého míchání přivedeme cukr, sirup a vodu v hrnci k varu.
- Jakmile dosáhneme varu, snížíme teplotu, přestaneme míchat a necháme vařit/ bublat, dokud směs nezíská zlatavou barvu.
- Sundáme z plotny a pomalu vmícháme smetanu. Mícháme dohladka.
- Přidáme máslo a sůl. Promícháme.
- Jakmile sirup lehce vychladne, přidáme vanilkový extrakt a řádně promícháme.
Natalia says
odskusane, a je bohovska! s tazkym srdcom som ju nalievala na torticku, pretoze som mala sto chuti ju len tak samotnu zjest. proste bezchybna zalezitost 🙂
Šárka says
Sirup je asi určený k okamžité konzumaci že?
Jarka says
Ano. Nespotřebovaný do lednice a před použitím na pár vteřin do mikrovlnky.
Veronika says
Supr recept! Díky!!!
Jarka says
Moc děkuji! 🙂
Dita says
Úžasná dobrota a ještě když jej dáte na sladký dýňový chlebíček s čokoládou od Vás, to je teprve lahoda. Děkuji Vám moc za skvělé recepty a už se těším jak budu zkoušet další.
Jarka says
Moc Vám děkuji, Dito! 🙂
Sára says
Myslíte, že se dá tento syrup použít i k dochucení kafe?
Jarka says
Nedá, kafe by bylo mastné, je tam máslo.
štěpán says
Cukr bude moučkový viďte…to víte amatér
Díky 🙂