Není to tak dlouho, co jsem k svátku dostala kuchařku od Romana Vaňka. Čas od času jsem si v ní listovala, olizovala se nad krásnými fotkami a čekala na vhodnou příležitost, kdy z ní něco uvařit. Tou ideální je vždy návštěva rodiny, protože mého milovaného papá na mezinárodní kuchyni moc neužije. Jako první jsem dělala rajskou s plněnou paprikou (mimochodem už celkem dvakrát!) a pak přišlo na řadu kuře na paprice. Jen se mě prosím neptejte, co mi chutnalo víc!
Podtitulem kuchařky Poklady klasické české kuchyně je „aneb jak to babička tenkrát vařila.“ Naprosto s tím souhlasím – měla jsem pocit, že jsem se vrátila zpět do svého dětství. Tento recept vyžaduje minimum úprav tak, aby vám chutnal. Dokonce se mně vše podařilo přesně akorát osolit, takže jsem nemusela vůbec nijak dochucovat. Co jsem ale udělala jiného bylo, že jsem použila dvě kuřecí prsa navíc a zároveň kuře vykostila a nakrájela na malé kousky. Přijde mně to tak pohodlnější, než se s tím v omáčce patlat.
kuře na paprice
Ingredients
- půlka menšího kuřete + 2 kuřecí prsa
- 2 PL másla (30 g)
- 1 PL rostlinného oleje
- 2 střední cibule
- sůl
- pepř
- 4 PL máslové jíšky
- 2 PL mleté sladké papriky
- 200 ml mléka
- 200 ml smetany (alespoň 31%)
- 600 ml vody
- 1 kostka kuřecího bujónu
Instructions
- V rozpáleném kastrolu rozehřejeme máslo společně s olejem.
- Maso důkladně osolíme, opepříme a přidáme do kastrolu, orestujeme ze všech stran dozlatova, nejdříve kůží dolů (cca 10 minut).
- Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a společně s masem restujeme, dokud cibulka nezrůžoví (cca 15 - 20 minut).
- Opečené maso vyjmeme a do cibule přidáme mletou papriku. Krátce zarestujeme, stačí půl minuty. Maso vrátíme do kastrolu, zajileme vodou, přidáme kostku bujónu a přivedeme k varu.
- Přikryjeme pokličkou a snížíme teplotu. Kuře dusíme při mírné teplotě doměkka, cca 45 minut.
- Měkké kuře vyjmeme z kastrolu a zahustíme jíškou.
- Přidáme mléko a 15 minut prováříme při mírné teplotě.
- Mezitím kuře vykostíme (pokud nepodáváme celou porci kužete) a zbavíme kůže, nakrájíme na přiměřené kousky.
- Do omáčky přilijeme smetanu, přivedeme k varu a stáhneme z plotny.
- Omáčku scedíme přes husté síto, příp. můžeme rozmixovat v mixeru dohladka.
- Do omáčky vložíme maso, necháme prohřát a podáváme s kynutými knedlíky, příp. těstovinami nebo rýží.
převzato a lehce upraveno z: Poklady klasické české kuchyně (autor: Roman Vaněk)
Lenka Šlechtová says
Ahojky, opět luxusní recept! Dnes jsem dělala už po třetí a je to mňamkózní!!! Dííííííííky! Lenka 😉
Jarka says
Moc děkuji, Lenko!
Štěpánka says
Tak dnes jsem se řídila tímto receptem (až na pár drobností) a je z toho výborný slavnostnější oběd. Knedlík jsme si dali karlovarský. Děkuji za recept, páni Jarko. Zatím se mi všechny jídla a dezerty od vás povedly.
jarka says
Moc děkuji, Štěpánko!