Pravé italské risotto je pokrm, který máme velmi rádi. Mezi naše nejoblíbenější patří risotto se špenátem a nivou, a právě toto s houbami. Je ale paradox, že obě varianty používají suroviny, které Tom kdysi neměl rád. Špenát, houby nebo banány u něho byly na konci žebříčku oblíbenosti (zatímco u mně v popředí). Jak tedy dosáhnout toho, abyste se nemuseli vzdát svých oblíbených pokrmů a toho druhého je naučili nejen jíst, ale zároveň si je i vychutnat?
Bylo to jednodušší, než jsem si myslela. Stačilo je zkrátka připravit tak, aby mu chutnaly. To, že někdo nemá něco rád, je většinou spojené s nějakým negativním kulinářským zážitkem z minulosti, nejčastěji z dětství. Už jsem tady psala, jak se mně jeden čas přejedly borůvky a jejich chuť jsem znovuobjevila v něčem jiném, než byly borůvkové knedlíky nebo koláč. A přesně to samé jsem udělala se špenátem, banány nebo třeba houbami.
Toto risotto je krémové, vydatné a hlavně voňavé. Rýži (musíte použít rýži na risotto, tedy arborio) je třeba pořád míchat, jak budu přilévat vodu, aby se vám nepřipálila, ale naopak se pěkně nasákla vodou. Houby si připravíte samostatně, zatímco mícháte rýži a pak je jen necháte s rýží prohřát. Samotné míchání rýže může trvat až 30 minut, ale výsledek stojí za to. Risotto nechutnalo totiž jen Tomovi, ale i Natálce.
houbové risotto
Ingredients
- 1 kostka kuřecího bujonu
- 1 - 1 1/2 l vody
- 2 PL olivového oleje
- 1 PL másla (30 g)
- 1 cibule, nasekaná najemno
- 1 větší stroužek česneku, utřený
- 370 g rýže arborio
- 450 g žampiónů, nakrájených na plátky
- 100 g zakysané smetany
- hrst petrželky, nasekané
- sůl a pepř
Instructions
- V hrnci rozehřejeme 1 PL oleje a s 1 PL másla a přidáme cibuli, kterou necháme zesklovatit. Pak přidáme česnek, rychle mícháme, aby se nespálil (cca 30 s).
- Přidáme rýži a necháme asi 1 minutu opékat.
- Snížíme teplotu a do kastrolu s rýží přidáme jednu naběračku vody a bujón. Mícháme, dokud se tekutina nevsákne do rýže. Jakmile je vsáknutá, přidáme další naběračku a tak pokračujeme, až se spotřebuje všechna voda a rýže změkne.
- Souběžně si připravíme houby. Na pánvi rozehřejeme 1 PL oleje, přidáme houby a asi 4 minuty je dusíme, doku nezměknou. Houbovou směs osolíme a opepříme a pak přidáme do rýže s poslední naběračkou vody.
- Promícháme a necháme ještě pár minut prohřát.
- Úplně nakonec vmícháme zakysanou smetanu a nasekanou petržalku.
- Podáváme ozdobené nastrouhaným parmazánem.
lehce převzato z: časopis Albert, září 2010
barbuchacha says
O jaké množství vody se jedná?500ml? Díky:)
Jarka says
Děkuji za upozornění 🙂 Podle množství rýže to bude cca 1 (spíš 1,2) – 1,5 litru vody.