Nadechněte, zadržte dech se a podívejte se na tento úžasný slaný koláč! Cítíte to? Nesbíhají se vám sliny? A co teprve, když vám řeknu, že v těstě korpusu je česnek a bazalka. Náplň koláče tvoří plátky mozzarelly, cherry rajčata a ještě více bazalky. Doma vypěstované. Povrch je posypaný parmazánem a pokapaný olivovým olejem. Tak teď už to cítíte?
Pokud ne, nevadí. Udělejte si tento koláč třeba dnes k večeři a hned poznáte o čem mluvím. Provoní vám krásně kuchyni a uspokojí i ty nejnáročnější strávníky. A ani si nebudou stěžovat, že jim chybí maso. Tak zázračný tento koláč je. A nezapomněla jsem zmínit, že ho zvládne i úplný začátečník?
slaný koláč s mozzarellou a rajčaty
Notes
Pokud nemáte robot, nevadí. Těsto můžete připravit i na vále, jen musíte řádně válet, abyste úplně zpracovali máslo a nezůstaly v těstě hrudky.
Ingredients
na těsto:
- 1/3 hrnku čerstvé bazalky (cca 15 - 20 lístků)
- 1-2 stroužky česneku
- 1 ¼ hrnku hladké mouky (160 g)
- ½ ČL soli
- 110 g másla, studeného a nakrájeného na malé kousky
- 4-5 PL vody, ledově vychlazené
na náplň
- 250 g sýru mozzarella, nastrouhaného nebo plátkového
- 250 g cherry rajčat
- sůl a pepř podle chuti
- extra panenský olivový olej
- 10 lístků čerstvé bazalky, nakrájené na slabé pláty
Instructions
těsto
- Do mísy kuchyňského robotu dáme česnek a bazalku a rozmixujeme dohladka. (Pokud nemáme robot, česnek utřeme a bazalku nasekáme najemno.)
- Přidáme mouku a sůl a několikrát zapulzujeme.
- Postupně přidáváme máslo a pulzujeme, asi 10 krát, dokud se nevytvoří hrudkovité těsto.
- Přidáme 3 PL vody a opět zapulzujeme, až se těsto začne spojovat. Následně přidáme 1 PL vody a zase zapulzujeme, až se z těsta vytvoří koule. Pokud je těsto stále sypké, resp. sušší, přidáme další PL vody.
- Z připraveného těsta uděláme placku a zabalíme ji do fólie, kterou vložíme alespoň na 1 hodinu do lednice.
na koláč
- Jakmile jsme připraveni koláč péct, předehřejeme troubu na 220°C.
- Máslem vymažeme kulatou formu velikosti 29 cm a těsto vyválíme na vále do kruhu velikosti cca 33 cm.
- Těsto vložíme do formy, a přebytečné těsto odřízneme nebo ho zatlačíme do formy a upravíme.
- Na dno těsta vložíme sýr a ozdobíme rajčaty, která přepůlíme. Dozdobíme bazalkou, lehce osolíme a opepříme a pokapeme olivovým olejem.
- Pečeme 30 minut nebo dokud sýr nezíská zlatavou barvu. V polovině pečení formu otočíme o 180°.
převzato z: The Complete Italian Vegetarian Cookbook, autor: Jack Bishop
jitka says
Výborný recept,zkusila jsem dát na půlku ještě nivu.Taky to nebylo špatné.
Jarka says
Děkuji, Jitko!