Když jsme se vrátili z dovolené, měla jsem chuť na něco vysloveně českého. Moje milovaná mamča nám na přivítanou uvařila ptáčky a já byla nadšená. Myslím ale, že to tak má každý. Ačkoliv ráda ochutnávám nové věci a nebojím se ani zvláštních kombinací (tu letos mimochodem vyhrál hamburger v koblize, objednaný mou nepozorností v Chicagu), po čase se už těším na ty svoje chutě.
Je tedy paradox, že jsem se vrhla do této bábovky. Pochází totiž ze Států, konkrétně z Havaje a v angličtině se jmenuje Hummingbird cake. Hummingbird (znamená kolibřík) je odvozeno od anglického slova “to hum”, což znamená bzučet, svištět nebo např. pobroukávat si. Právě tak prý vnímáme zvuk, který vyluzují rychle se kmitající křídla kolibříka.
Říká se, že tato bábovka dostala svůj název podle toho, jak si budete u každého sousta slastně pobroukávat. Každopádně je to vláčná bábovka plná různých chutí, které se neuvěřitelně doplňují.
bábovka s ananasem, kokosem a banánem
Ingredients
na bábovku
- 1 hrnek hladké mouky (120 g)
- 1 hrnek celozrnné pšeničné mouky (120 g)
- 1 ČL prášek do pečiva
- 1 ČL jedlé soda
- ¾ ČL soli
- ½ ČL mleté skořice
- 8 PL másla, při pokojové teplotě (113 g)
- 1 šálek cukru (200 g)
- 2 vejce
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 1 hrnek bílého jogurtu (245 g)
- 2 zralé banány, rozmačkané vidličkou
- 2/3 hrnku strouhaného kokosu (60 g)
- 1 hrnek jemně nasekaného ananasu (150 g)
na polevu
- 60 g sýru Lučina nebo jiného smetanového sýra
- 2 PL mléka
- ½ ČL vanilkového extraktu
- ¾ hrnku moučkového cukru (90 g)
Instructions
bábovka
- Troubu předehřejeme na 190°C.
- Bábovkovou formu vymažeme máslem a vysypeme moukou.
- V menší míse smícháme mouky, prášek do pečiva, jedlou soda, sůl a skořici.
- V kuchyňském robotu ušleháme do pěny máslo a cukr..
- Vmícháme vejce, jedno po druhém, postupně vanilku, jogurt a banány, až je směs spojená, hladká a řídká.
- Postupně vmícháme mouku a obrátky snížíme na nižší stupeň.
- Až je těsto zpracované, vařečkou zapracujeme kousky ananasu.
- Těsto vlijeme do připravené formy a pečeme cca 50 - 55 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá doprostřed chleba není suchá.
- Opatrně vyklopíme a necháme vychladnout.
poleva
- Všechny suroviny smícháme a utřeme dohladka.
- Pokud je poleva moc řídká, přidáme cukr. Pokud moc hustá, postupně přidáváme lžičku mléka.
- Vychladlou bábovku polijeme polevou a posypeme strouhaným kokosem.
Napsat komentář