Každý týden kupuju trs banánů, a skoro pokaždé úplně zhědnou. Obvykle z nich udělám náš oblíbený klasický banánový chlebíček nebo je přidám do ovocného koktejlu. Když jsem se zase chystala na banánový chlebíček, přemýšlele jsem, jak ho obzvlášnit. Napadaly mě různé kombinace, ale spojení s čokoládou mě fascinovalo. Až ho ochutnáte, pochopíte proč. Připravte se, právě vás představím vašemu nejlepšímu příteli.
Mmmmm, čokoláda a banán. Úžasná kombinace. Seznam surovin se sice liší od klasického banánového chlebíčku, ale jeho příprava není o nic těžší, ani časově náročnější. Jeden kousek vám stačit nebude. Ani dva. Možná ani tři. A já už teď přemýšlím nad dalšími možnými kombinacemi banánového chlebíčku.
banánový chlebíček s čokoládou
Ingredients
- 2 1/2 hrnku polohrubé mouky (320 g)
- 1 ČL jedlé sody
- špetka soli
- 1/2 hrnku másla (113 g)
- 1 hrnek cukru (225 g)
- 3/4 hrnku hnědého cukru (150 g)
- 2 vejce
- 1 1/2 hrnku přezrálých banánů, rozmačkaných (3 velké nebo 4 menší banány)
- 2/3 hrnku podmáslí (180 ml)
- 200 g čokolády, nakrájené na malé kostičky
Instructions
- Troubu předehřejeme na 180°C a bochníkovou pečící formu (vel. 31x11 cm) vymažeme máslem a vysypeme mouku.
- Mouku smícháme s jedlou sodou a solí, a odložíme stranou.
- Máslo utřeme s cukry, přidáme vejce, jedno po druhém a utřeme do pěny (např. v kuchyňském robotu).
- Přidáme banány a řádně promícháme.
- Střídavě přidáváme mouku a podmáslí.
- Nakonec ručně vmícháme čokoládu a promícháme.
- Těsto nalijeme do připravené formy a pečeme asi 1 hodinu nebo dokud špejle zapíchnutá doprostřed chleba není suchá.
- Před podáváním necháme vychladnout.
Miška says
Zdravím, chcem sa spýtať či môžem nahradiť podmasli? Nejako ma to nikdy nechytilo tak sa receptom ktore ho obsahuju vyhýbam ale tento by som chcela skúsiť. A ešte čo to urobí s chuťou keď nemám banány prezreté ale iba také normálne? Ďakujem za odpoveď
Jarka says
Miško, teoreticky můžete nahradit bílým zředěným jogurtem v poměru 1/4 vody a 3/4 jogurtu, stejným poměrem kefíru nebo kysanou smetanou zředěnou 50/50 s vodou. Nepřezrálé banány nebudou tak sladké, ale ve výsledku to vadit určitě nebude 🙂
Burynka says
Výborný recept! Ráda se k němu vracím.
Uvedené množství mi vychází buďto na chlebíček z velké chlebíčkové formy + 8 mufinů nebo na klasickou chlebíčkovou formu a 16 mufinů. Takže klidně stačí dělat z poloviční dávky 🙂